Jordgubbssylt med syltsocker
Snabb och enkel jordgubbssylt kokt med syltsocker som blir hållbar och får fin konsistens.
Blir god på färska eller frysta jordgubbar.
Tillagning
- Rensa och skölj jordgubbar. Ta bort blomfästen. Frysta jordgubbar kan användas direkt från frysen.
- Lägg jordgubbarna i en gryta med vattnet.
- Koka upp. Färska bär kokas i 5 minuter. Frysta bär kokas upp så de tinar och sedan i 5 minuter ytterligare. Koka med lock. Rör då och då.
- Tillsätt syltsocker.
- Mosa sönder jordgubbar och socker med en potatisstöt till så grov sylt du vill ha.
- Koka i 5 minuter på lite över medelvärme.
- Ta bort skum runt kanterna med en slev.
- Fördela jordgubbssylten i rena burkar. Sätt på lock direkt. Låt svalna.
- Kan serveras direkt men ställ gärna i kylen några timmar att stelna till.
- Kan förvaras i kylskåp eller mörkt och svalt upp till något år. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
Sylten passar till frukost, pannkakor, plättar, citrontårta, pannacotta, crème caramel eller cheesecake med mera.
Varianter
- Istället för syltsocker kan du koka jordgubbssylt med strösocker.
- Du kan minska mängden syltsocker för en mindre söt sylt ned till halva mängden socker.
- Du kan även ha i andra bär som hälften hallon, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber. Eller prova med jordgubbssylt med vattenmelon.
- En god twist är även att koka med en 1/8 bit vaniljstång och/eller 1/2 kanelstång.
Uppskattat näringsvärde per portion: 39 kcal