Jordgubbskräm

Introduktion och förberedelse

Jordgubbskräm du kokar ihop av färska jordgubbar. Gott med kall mjölk och pumpakärnor som på bilden.

Jordgubbarna kokas med lite socker och kan serveras direkt som kompott men jag tycker det blir godast att mixa och reda dem till kräm med lite potatismjöl.

Ta vara på övermogna jordgubbar

Kräm passar utmärkt att laga om du har jordgubbar som är övermogna och börjar bli lite äldre så att säga. Kanske är de inte snygga nog att servera som de är längre. Då kan du koka ihop dem till sylt, marmelad, saft eller som här - en kräm eller kompott.

Kräm till många

Vill du laga jordgubbskräm till många så kan du spä med mer vatten, ta i mer socker samt reda med potatismjöl till lagom krämig konsistens.

Spara undan

Dubblera gärna receptet nedan i en stor gryta om du har mycket frukt att ta vara på. Krämen håller sig några dagar i kylen men kan också frysas in några månader.

Jordgubbskräm kan också sparas längre på steriliserade burkar med lock i kylen. Häll upp kompotten varm och sätt på lock genast.

Använd syltsocker eller något krm konserveringsmedel om du vill vara säker på att den håller. Då kan du spara den i flera månader mörkt och svalt ex. i garderob eller källare.

Jordgubbskräm serverad i skål med mjölk och pumpakärnor
Jordgubbskräm kan du servera förslagsvis i en skål med kall mjölk och pumpakärnor. Annat som passar är gräddmjölk, kvarg, soygurt, mandelmjölk eller havremjölk. Vidare kan man ha mandlar, granola, annan frukt eller bär. Eller till dessert med vaniljglass.

Serveringsförslag

Jordgubbskräm passar till frukost, mellanmål, fika, lättlunch eller kvällsmål.

 • Servera med kall gräddmjölk, havremjölk, mandelmjölk, vanlig mjölk, sojamjölk, fil, yoghurt, vaniljyoghurt, kvarg eller det du gillar till.
 • Gott med granola, nötter som mandlar, frön som pumpafrön samt andra frukter som skivad banan och bär som hallon, äpple, nektariner och blåbär på.
 • Kanel eller kardemumma är också gott på.
 • Ett förslag är denna frukostbowl du kan toppa med några msk jordgubbskräm.
 • Jordgubbskrämen är även god till efterrätt med en kula vaniljglass, lättvispad grädde och/eller mandelskorpor, glassrån eller mandelbiscottis. Eller festa till med en sviss.

Sötma

Du kan variera mängden socker efter hur söt du vill ha din kompott eller kräm. Mogna jordgubbar är rätt söta så det behövs inte så mycket socker.

Gräddmjölk

Klassiskt och riktigt gott till kräm är gräddmjölk. Funkar till efterrätt eller mellanmål. Blanda kall grädde och mjölk samt servera den till varm eller kall kräm i djup tallrik. Förslag är att ta 2,5 dl mjölk och blanda i 0,5 dl grädde för två portioner kräm. Då kan man också ha mandelskorpor eller biscottis till.

2 port jordgubbskräm

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 7 min
 • Klart på: 12 min

Ingredienser

 • 250 gram jordgubbar, 1/2 liter
 • 1/2 dl strösocker
 • 1 tsk potatismjöl
 • 1/2 dl vatten

Tillagning

 1. Skölj och snoppa jordgubbar. Skär bort fula delar. Tärna dem grovt.
 2. Ta fram en kastrull och lägg i jordgubbar samt socker.
 3. Koka upp samt låt jordgubbarna koka i fem minuter tills de är mjuka under lock.
 4. Rör ut potatismjölet i en halv dl vatten i ett glas eller en skål.
 5. Tillsätt potatismjöl- och vattenblandningen under omrörning till jordgubbarna och låt precis koka upp.
 6. Mixa gärna krämen med en stavmixer eller i en matberedare med kniv. Det går också bra att mosa sönder jordgubbarna med en visp eller potatisstöt när du kokar dem om du ej har en mixer.
 7. Servera jordgubbskrämen varm eller kall som mellanmål, frukost eller kvällsmål med kall mjölk, gräddmjölk, havremjölk, sojamjölk eller mandelmjölk. Eller till dessert med en kula vaniljglass, lättvispad grädde och/eller skorpor.
E-mail
Medel: 3.5 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-09