Antipasto Italienska tilltugg och smårätter
Antipasto är Italienska tilltugg eller smårätter som serveras innan pastan eller på en buffé.
Antipasto eller antipasti kan bestå av massor av olika delikatesser och godsaker och betyder fritt översatt "innan pastan".
Här mina bästa förslag på vad som passar men de flesta delikatesser funkar om de serveras som små smakbitar.
Jag menar inte att du ska ta alla förslag nedan utan ta 4-6 stycken delikatesser av god kvalitet.
Tillagning
- Skär upp salami skivor eller tärningar. Lägg upp på ett fat.
- Rosta valnötterna i en stekpanna några minuter. Lägg upp en skål och salta dem ev. med flingsalt. Servera vid sidan eller på fatet.
- Lägg upp en bit parmesan på fatet.
- Lägg ev. upp andra goda delikatesser du gillar som tilltugg på samma fat eller vid sidan.
- Getostsnittar: sätt ugnen 225 grader.
- Häll upp olivolja på en tallrik.
- Skär varje brödskiva i 4 trianglar.
- Doppa dem i olivoljan.
- Lägg skivorna på ett bakplåtspapper på ett ugnsgaller.
- Fördela en liten skiva getost på varje brödtringel.
- Grädda getostsnittarna i fem minuter tills de fått fin färg och osten smält något. Akta så de inte bränns.
- Ta ut getostsnittarna och servera dem varma med övriga tilltugg.
Lyxigt och mer hemlagat
- På bilden är det förutom lagrad parmesan, valnötter och en salami även varma getostsnittar - lite lyxigare men goda som antipasto.
- Gott till är om du köper eller bakar nybakt bröd som piadina, focaccia, grissinis - som också kan lindas med lufttorkad skinka.
- Knaprigt bröd som rostade crostinis eller surdegstoast - gärna med röror till att bre på som tapenade, pesto, pesto med soltorkade tomater eller ricottaröra. Crostinis, röror och pesto finns även att köpa färdiga.
- Extra festligt är också parmesanflarn; rostad paprika med toppings, cocktailtomater med mozzarella och tomatsallad caprese med mozzarella.
Enklaste antipaston
- Allt till antipasto är valfritt och du tar det du gillar. Välj runt 4-6 ingredienser eller råvaror. Det viktiga är att de är av hög kvalitét - inga urkärnade trista billiga burkoliver.
- Enkelt är att köpa lite olika färdiga fina delikatesser som charkuterier; valnötter; soltorkade tomater, marinerade oliver, kronärtskockor, stor kapris, marinerad fetaost, pecorino, fin buffalomozzarella, mozzarellakulor eller annan god ost; fina körsbärstomater eller cocktailtomater.
Lägg upp i skålar och på fat och servera med köpta crostinis, bake-off baguette eller focaccia med några burkar pesto, tapenade eller jordärtskockspesto till.
Att dricka till
- Ett glas kylt mousserande vin som torr italiensk Spumanti eller prosseco är festligt.
- Annat vin som passar är italienskt vitt från Soave eller rött av druvan Nebbiolo från Barolo; Sangiovese från Chianti; eller Valpolicella eller kraftfull Ripasso.
- Vidare passar öl eller en valfri drink som Bellini eller Aperol spritzer med alkohol (eller utan alkohol).
Uppskattat näringsvärde per portion: 542 kcal