Piadina

Piadina är tunnbröd från Lombardiet i norra Italien som serveras med tillbehör som ost, skinka, ruccola, tomat med mera.

5 piadina bröd

  • Förberedelse: 12 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 12 tim 40 min

Ingredienser

  • 460 gram vetemjöl, gärna Tipa 00 eller pizzamjöl
  • 2 msk olivolja
  • 8 gram färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl vatten

Tillagning

  1. Blanda ljummet vatten med jäst tills den löser sig i en bunke. Tillsätt olivolja.
  2. Tillsätt vetemjöl och salt.
  3. Knåda ihop till en deg. Justera degen med vetemjöl eller vatten till en smidig deg som släpper från kanterna. Knåda degen ca 5 minuter.
  4. Täck över och låt vila i kylen över natten.
  5. Dela upp degen i fem bitar på ca 140 gram styck.
  6. Kavla ut på mjölat bakbord till rundlar på ca 15-18 cm diameter och ca 4 mm tjocklek. Lägg med mjöl mellan under en bakduk.
  7. Värm en stekpanna till lite över medelvärme. Lägg i ett bröd i taget. Nagga hål över hela brödet med en gaffel samt om det bubblar upp när du steker första sidan. Stek första sidan tills den får färg ca 2-3 minuter. Vänd och stek nästa sida ca 1-2 minuter till fin färg.
  8. Lägg upp på en skärbräda. Stek nästa bröd. Nu kan du använda brödet till det du önskar.
  9. MACKA: Förslag är att bre på lite olivolja i botten samt lägga på bitar av ost, lufttorkad skinka eller coppa, skivad tomat, ruccola samt ringla över balsamico. Eller bred på pesto, lägg på skivad mozzarella, tomat, ruccola, basilikakräm samt balsamico. Vik till en halvmåne samt skär sedan i två delar.
  10. SOM FÖRRÄTT: Skär brödet i fyra tårtbitar. Toppa varje bit med godsaker likt mackan ovan. Eller servera bröd och tillbehör separat så kan var och en ta vad de gillar. Då passar även italienska oliver till.
Jästen löses upp i fingervarmt vatten och olivolja.
Jästen löses upp i fingervarmt vatten och olivolja.
Tillsätt mjöl och salt.
Tillsätt mjöl och salt.
Knåda ihop fem minuter till en smidig deg.
Knåda ihop fem minuter till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt över natten i kylen.
Låt jäsa övertäckt över natten i kylen.
Dela degen i fem delar på ca 140 gram styck.
Dela degen i fem delar på ca 140 gram styck.
Tryck ut degen med handen till en rundel.
Tryck ut degen med handen till en rundel.
Kavla ut till ett runt tunnbröd ca 15 cm diameter med 4 mm tjocklek.
Kavla ut till ett runt tunnbröd ca 15 cm diameter med 4 mm tjocklek.
Nagga hål över hela brödet med en gaffel.
Nagga hål över hela brödet med en gaffel.
Kavla ut alla bröden och lägg på en tallrik.
Kavla ut alla bröden och lägg på en tallrik.
Stek brödet 2-3 minuter på första sidan. Nagga hål i alla luftbubblor som dyker upp.
Stek brödet 2-3 minuter på första sidan. Nagga hål i alla luftbubblor som dyker upp.
Vänd och stek andra sidan 1-2 minuter till fin färg.
Vänd och stek andra sidan 1-2 minuter till fin färg.
Bröden är klara att servera med önskade tillbehör som coppa, provolone, tomat och ruccola.
Bröden är klara att servera med önskade tillbehör som coppa, provolone, tomat och ruccola.
Piadina med prosciutto, pecorino, tomat, mozzarella, oliver, pesto, olivolja, balsamico, basilikakräm och ruccola.
Piadina med prosciutto, pecorino, tomat, mozzarella, oliver, pesto, olivolja, balsamico, basilikakräm och ruccola.
Piadina som vegetarisk smörgås med pesto, mozzarella, tomat, ruccola, basilikakräm och balsamico.
Piadina som vegetarisk smörgås med pesto, mozzarella, tomat, ruccola, basilikakräm och balsamico.
Piadina som smörgås med olivolja, prosciutto, pecorino, ruccola, tomat och balsmico.
Piadina som smörgås med olivolja, prosciutto, pecorino, ruccola, tomat och balsmico.
Som smörgås viks piadinabrödet ihop till en halvmåne och kan sedan skäras i två delar.
Som smörgås viks piadinabrödet ihop till en halvmåne och kan sedan skäras i två delar.
Jag tycker det blev gott att grunda med lite pesto eller olivolja innan resten av påläggen.
Jag tycker det blev gott att grunda med lite pesto eller olivolja innan resten av påläggen.
Piadina toppad med italienska delikatesser som lyxig förrätt.
Piadina toppad med italienska delikatesser som lyxig förrätt.

Serveringsförslag

  • Piadina kan serveras som fyllda mackor, förrätt, antipasto eller lättare lunch eller middag.
  • Till brödet serveras vanligtvis italienska delikatesser som lufttorkad skinka som prosciuotto, coppa, salami och lagrad italiensk ost som pecorino, provolone eller liknande.
  • Fler förslag på tillbehör är med skivade små babyplommontomater, ruccola, mozzarella, burrata, olivolja, pesto, basilikakräm, balsamvinäger, balsamico, oliver, soltorkade tomater, rostade mandlar osv.
  • Jag gjorde tre lite försvenskade förslag. Både till mackor och förrätt kan man servera med samma tillbehör. Se bilder. En vegetarisk variant med pesto, tomat, ruccola, mozzarella, basilikakräm och balsamico. En med olivolja, lufttorkad skinka prosciutto, pecorino ost, tomat, ruccola och balsamico. En med olivolja, provolone ost, coppa, tomat och sallad.

Tips

Ska du servera piadina som förrätt så kan degen förberedas i god tid och förvaras i kylen. Tillbehör kan också förberedas i god tid och förvaras i kylen.

Att dricka till

  • Några förslag på vin som passar är italienskt vitt från Soave eller rött av druvan Nebbiolo från Barolo; Sangiovese från Chianti; eller Valpolicella eller kraftfull Ripasso.
  • Vidare passar kall lageröl till.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 246 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-27