Vit bönhummus

Introduktion och förberedelse

Vit bönhummus är en röra och sås i ett du lagar av mixade vita bönor, citron och olivolja.

Enkel, nyttig och god att laga. Lätt att dubblera och laga till många.

Serveringsförslag

  • God som tillbehör där vanlig hummus passar - vilket jag tycket är det mesta men framförallt medelhavsmat, persisk eller marockansk mat.
  • Mycket god till grillat kött som biff, lamm, kyckling, lax eller grillade grönsaker som paprika, zucchini och äggplanta.
  • Lägg gärna till klyftpotatis, couscous, råristabbouleh, sallad med svarta linser eller valfritt tillbehör.

Godast med hemkokta bönor

Blir billig och godare med hemkokta bönor men det går också bra med bönor från burk.

Varianter

  • Du kan också laga vanlig hummus som lagas med kokta kikärtor. Eller blanda kikärtor och bönor.
  • Gillar du vitlök så passar det också att ha i - en klyfta hackad vitlök är lagom.
  • Vidare kan man ha någon msk sesampasta Tahini i.

Hummus på vita bönor i skål
Laga en variant på hummus med vita bönor istället för kikärtor. Annars smaksatt på ungefär samma vis med olivolja, vitlök och citron.

4 portioner vit bönhummus

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 burk kokta vita bönor eller motsvarande mängd hemkokta vita bönor
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 msk pressad citron
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl matyoghurt som turkisk eller grekisk eller Oatly Fraiche för vegan variant
  • 1 msk olivolja till garnering
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Koka ev. egna vita bönor enligt paket. Eller skölj av burkbönorna noga i ett durkslag.
  2. Mixa bönorna med en stavmixer i en skål, blender eller matberedare till en röra.
  3. Tillsätt olivolja, citronsaft, salt och cayennepeppar.
  4. Rör ner matyoghurt.
  5. Smaka av med salt.
  6. Lägg upp i skål och garnera med olivolja och cayennepeppar eller hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-17

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.