Vit bönhummus

Introduktion och förberedelse för tillagning

Vit bönhummus är en röra och sås i ett du lagar av mixade vita bönor, citron och olivolja. Enkel, nyttig och god att laga - även till flera gäster.

God som tillbehör där vanlig hummus passar ex. medelhavsmat, persisk eller marockansk mat. Ex. till grillat kött som biff, lamm, kyckling, lax eller grillade grönsaker som paprika, zucchini och äggplanta. Lägg gärna till klyftpotatis, couscous, ris eller valfritt tillbehör.

Blir billig och godare med hemkokta bönor men det går också bra med bönor från burk.

En variant på vanlig hummus som lagas med kokta kikärtor.

Gillar du vitlök så passar det också att ha i - en klyfta hackad vitlök är lagom. Vidare kan man ha någon msk sesampasta Tahini.

4 portioner vit bönhummus

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 burk kokta vita bönor eller motsvarande mängd hemkokta vita bönor
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 msk pressad citron
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl matyoghurt som turkisk eller grekisk
  • 1 msk olivolja till garnering
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Koka ev. egna vita bönor enligt paket. Eller skölj av burkbönorna noga i ett durkslag.
  2. Mixa bönorna med en stavmixer i en skål, blender eller matberedare till en röra.
  3. Tillsätt olivolja, citronsaft, salt och cayennepeppar.
  4. Rör ner matyoghurt.
  5. Smaka av med salt.
  6. Lägg upp i skål och garnera med olivolja och cayennepeppar eller hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.