Hemgjord kebab eller gyros till pitabröd

Introduktion och förberedelse

Hemgjord kebab eller gyros i strimlor. Kebabkött du marinerar, trär på spett som kebab och grillar själv samt sedan strimlar.

Du kan grilla kebabköttet på utegrill eller i ugnen.

Min variant på kebabkött

Detta är en hemmavariant av kebab och mer lik vad som brukar kallas shish-kebab. Små spett där jag skivat, marinerat och sedan grillar köttet på vanliga grillspett. Det finns många andra varianter på kebab.

Fyllning, kryddning och recept på kebab varierar såklart. I Grekland har tzatziki sin självklara plats i Pita Gyro.

På restaurang lagar de en större kebabstock med skivat eller malt pressat kött som grillas vertikalt i en stående grill. Exempel är tysk Döhner-kebab (nötkött), turkisk lammkebab eller gyros (som ofta är med fläskkött).

Läs mer om olika kebabvarianter här.

Vill du göra pressat kebabkött av köttfärs så kan har du det här.

Serveringsförslag

  • Kebabköttet kan du servera i uppvärmda köpta eller hembakta pitabröd - kebabbröd - eller i arabiska tunnbröd - Libabröd - och rulla till kebabrullar.
  • Gott till är strimlad isbergssallad, skivade tomater, strimlad rödlök, strimlad rödkål, riven gurka, majonnäs, hemgjord eller köpt chilisås som Sriracha samt vitlökssås eller fetaostsås.
  • Här är ett förslag på kebabmys med tillbehör.

Hemlagat kött till kebab och gyros på fat.
Hemlagat kött i strimlor med god kryddning som passar att fylla i kebab - tunnbröd - och i pitabröd som gyros.

4 portioner hemgjord kebab

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 g fläskkarré (för gyros) eller nötkött som rostbiff, innanlår, entrecote eller kycklingfilé
  • 0,5 dl matolja eller olivolja
  • 0,5 dl mörk söt soja som ketjap manis
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 1 msk sambal oelek chili
  • 1 msk mald spiskummin
  • Salt och svartpeppar
  • 1 tsk oregano (valfritt)
  • 2 msk citronsaft (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller tänd grillen om du vill grilla på utegrill.
  2. Skär köttet i tunna skivor eller strimlor.
  3. Blanda med resten av ingredienserna i en skål och låt stå och marinera.
  4. Träd upp på spätt och lägg på galler i ugnsbleck. Eller sprid ut köttet på en ugnsplåt.
  5. PÅ UTEGRILL: Grilla kebabspetten runt om i 15 minuter tills köttet är genomstekt och fått fin färg.
  6. I UGNEN: Stek i kebabköttet i 30 minuter tills det fått fin färg. Vänd runt köttet efter halva tiden.
  7. Skär ev. loss köttet från spetten om du använt sådana. Smaka av med salt, svartpeppar samt citron innan servering på fat. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3.4 (37 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 311 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Kebabfest med hembakta pitabröd och gyros

Hemlagade fyllda pitabröd är enkelt och gott. Duka upp till kebabmys och låt alla ta som de vill...