Hemgjord kebab eller gyros till pitabröd
Hemgjord kebab eller gyros i strimlor. Kebabkött du marinerar, trär på spett som kebab och grillar själv samt sedan strimlar.
Du kan grilla kebabköttet på utegrill eller i ugnen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller tänd grillen om du vill grilla på utegrill.
- Skär köttet i tunna skivor eller strimlor.
- Blanda med resten av ingredienserna i en skål och låt stå och marinera.
- Träd upp på spätt och lägg på galler i ugnsbleck. Eller sprid ut köttet på en ugnsplåt.
- PÅ UTEGRILL: Grilla kebabspetten runt om i 15 minuter tills köttet är genomstekt och fått fin färg.
- I UGNEN: Stek i kebabköttet i 30 minuter tills det fått fin färg. Vänd runt köttet efter halva tiden.
- Skär ev. loss köttet från spetten om du använt sådana. Smaka av med salt, svartpeppar samt citron innan servering på fat. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
Min variant på kebabkött
Detta är en hemmavariant av kebab och mer lik vad som brukar kallas shish-kebab. Små spett där jag skivat, marinerat och sedan grillar köttet på vanliga grillspett. Det finns många andra varianter på kebab.
Fyllning, kryddning och recept på kebab varierar såklart. I Grekland har tzatziki sin självklara plats i Pita Gyro.
På restaurang lagar de en större kebabstock med skivat eller malt pressat kött som grillas vertikalt i en stående grill. Exempel är tysk Döhner-kebab (nötkött), turkisk lammkebab eller gyros (som ofta är med fläskkött).
Läs mer om olika kebabvarianter här.
Vill du göra pressat kebabkött av köttfärs så kan har du det här.
Serveringsförslag
- Kebabköttet kan du servera i uppvärmda köpta eller hembakta pitabröd - kebabbröd - eller i arabiska tunnbröd - Libabröd - och rulla till kebabrullar.
- Gott till är strimlad isbergssallad, skivade tomater, strimlad rödlök, strimlad rödkål, riven gurka, majonnäs, hemgjord eller köpt chilisås som Sriracha samt vitlökssås eller fetaostsås.
- Här är ett förslag på kebabmys med tillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 311 kcal