Hemgjord kebab eller gyros till pitabröd

Hemgjord kebab eller gyros i strimlor. Kebabkött du marinerar, trär på spett (kebab) och grillar själv samt sedan strimlar. Du kan grilla på utegrill eller i ugnen.

Detta är en hemmavariant av kebab som ibland kallas shish-kebab. Små spett där jag skivat, marinerat och sedan grillar köttet på vanliga grillspett. På restaurang lagar de en större kebabstock med skivat eller malt pressat kött som grillas vertikalt i en stående grill. Ex. tysk Döhner-kebab (nötkött), turkisk lammkebab eller gyros (som ofta är med fläskkött). Läs mer om olika kebabvarianter här. Fyllning, kryddning och recept varierar såklart. I Grekland har tzatziki sin självklara plats i Pita Gyro.

Vill du göra pressat kebabkött av köttfärs så kan har du det här.

Kebabköttet kan du servera i kebabbröd eller i tunnbröd och rulla till kebabrullar. Gott till är strimlad isbergssallad, skivade tomater, strimlad rödlök, chilisås samt vitlökssås.

4 portioner hemgjord kebab

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 g fläskkarré (för gyros) eller nötkött som rostbiff, innanlår, entrecote eller kycklingfilé
  • 0,5 dl matolja eller olivolja
  • 0,5 dl mörk söt soja som ketjap manis
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 1 msk sambal oelek chili
  • 1 msk mald spiskummin
  • Salt och svartpeppar
  • 1 tsk oregano (valfritt)
  • 2 msk citronsaft (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader (du kan också grilla spetten).
  2. Skär köttet i tunna skivor eller strimlor.
  3. Blanda med resten av ingredienserna i en skål och låt stå och marinera.
  4. Träd upp på spätt och lägg på galler i ugnsbleck. Eller sprid ut köttet på en ugnsplåt.
  5. På grillen: Grilla kebabspetten runt om i 15 minuter tills köttet är genomstekt och fått fin färg.
  6. I ugnen: Stek i kebabköttet i 30 minuter tills det fått fin färg. Vänd runt köttet efter halva tiden.
  7. Skär ev. loss köttet från spetten om du använt sådana. Smaka av med salt, svartpeppar samt citron innan servering på fat. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3.6 (23 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer