Hummus med paprika

Introduktion och förberedelse

Paprikahummus är gott som veganskt pålägg, röra till bröd, topping till burgare, kebab och grytor med mera - precis som vanlig hummus - fast med rostad paprika i.

Hummus är en kikärtsröra och här har jag mixat med rostad paprika och rostad vitlök med svensk kallpressad rapsolja och smaksatt med citronsaft och chili.

Receptet kan dubblas och håller sig länge i kylen. Kan också frysas.

    Serveringsförslag

    • Hummus med paprika är gott som röra till grillat eller som tillbehör till det mesta.
    • Hummus är vanligt till meze, buffé med hemgjord kebab och att ha till som röra till det mesta från mellanöstern ex: falafel, arabiska tunnbröd (libabröd), grillspett (kebab) samt tabbouleh.
    • Gott är att ha hummus istället för smör som pålägg och dipp till bröd - det kan vara vilket nybakt bröd som helst - ett tips är varma pitabröd.

    Garnering

    • Förslag till garnering är hackad bladpersilja, lite ringlad rapsolja på toppen samt sesamfrön.
    • Vidare kan man ha hela kokta eller rostade kikärter på toppen.
    • Annat som passar är finriven citron, paprikapulver, chilipulver eller spiskummin.

    Varianter

    Detta är en variant på vanlig hummus fast med rostad paprika och utan tahini sesampasta. Tahini kan man såklart ha i med om man gillar det.

    • Rapsoljan kan bytas mot olivolja.

    6 portioner hummus med paprika

    • Förberedelse: 5 min
    • Tillagning: 30 min
    • Klart på: 35 min

    Ingredienser

    • 5 dl kokta kikärter, välj att koka själv (godast och billigast) eller köp kokta på burk (2 burkar till detta recept). Kokar du själv så koka ett paket kikärter 500 gram och spara resten ev. i frysen till annat
    • 0,5 dl kallpressad svensk rapsolja
    • 2 röda paprikor
    • 2 vitlöksklyftor
    • 1-2 msk citronsaft (valfritt)
    • 2 krm salt
    • 0,5 tsk chiliflakes
    • GARNERING (valfritt): 2 msk sesamfrön
    • 2 msk hackad bladpersilja
    • 3 msk kallpressad rapsolja

    Tillagning

    1. Kokta kikärter: Lägg okokta kikärter i blöt över natten.
    2. Häll av kikärterna och tillsätt vatten så att det täcker. Koka kikärterna mjuka på medelvärme under lock i 1,5 - 2 timmar. Smaka så att de är mjuka.
    3. Häll av i durkslag och skölj dem ljumma i kallt vatten.
    4. Sätt ugnen på max värme - varmluft. Skölj paprika och dela i halvor. Skär bort blomfäste och ta ur kärnor. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Skala vitlöksklyftor.
    5. Rosta paprikahalvorna och vitlöken mjuka i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
    6. Lägg paprikan och vitlöken i en bunke. Klipp paprikan i bitar. Tillsätt kokta kikärter. Använder du färdiga koka kikärter från burk så skölj dem i durkslag innan.
    7. Tillsätt olja, citronsaft och chili samt mixa i mixern eller med stavmixer till en röra.
    8. Smaka av hummusen med citronsaft, chili och salt. Nu är hummusen klar. Förvaras i kylskåp.
    9. Lägg upp hummusen i en skål eller fat och servera. Vill du festa till det hela så kan du garnera med valfria grejer som ex. lite sesamfrön, spiskummin, några msk olja samt grovhackad bladpersilja.
    E-mail
    Medel: 4.5 (4 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-30