Hummus med paprika

Paprikahummus är gott som veganskt pålägg, röra till bröd, topping till burgare, kebab och grytor med mera - precis som vanlig hummus - fast med rostad paprika i. 

En variant på vanlig hummus fast med rostad paprika och utan tahini sesampasta. Tahini kan man såklart ha i med om man gillar det. Hummus är en kikärtsröra och här har jag mixat med rostad paprika och rostad vitlök med svensk kallpressad rapsolja och smaksatt med citronsaft och chili. Rapsoljan kan bytas mot olivolja. 

Hummus med paprika är gott som röra till grillat eller som tillbehör till det mesta. Hummus är vanligt till meze, buffé med hemgjord kebab och att ha till som röra till det mesta från mellanöstern ex: falafel, arabiska tunnbröd (libabröd), grillspett (kebab) samt tabbouleh. Gott är att ha istället för smör som pålägg och dipp till bröd - det kan vara vilket nybakt bröd som helst - ett tips är varma pitabröd.

Receptet kan dubblas och håller sig länge i kylen. Kan också frysas. Förslag till garnering är hackad bladpersilja, lite ringlad rapsolja på toppen samt sesamfrön. Vidare kan man ha hela kokta eller rostade kikärter på toppen. Annat som passar är finriven citron, paprikapulver, chilipulver eller spiskummin. 

4-6 portioner hummus med paprika

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta kikärter, välj att koka själv (godast och billigast) eller köp kokta på burk (2 burkar till detta recept). Kokar du själv så koka ett paket kikärter 500 gram och spara resten ev. i frysen till annat
  • 0,5 dl kallpressad svensk rapsolja
  • 2 röda paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk citronsaft (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • GARNERING (valfritt): 2 msk sesamfrön
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 3 msk kallpressad rapsolja

Tillagning

  1. Kokta kikärter: Lägg okokta kikärter i blöt över natten.
  2. Häll av kikärterna och tillsätt vatten så att det täcker. Koka kikärterna mjuka på medelvärme under lock i 1,5 - 2 timmar. Smaka så att de är mjuka.
  3. Häll av i durkslag och skölj dem ljumma i kallt vatten.
  4. Sätt ugnen på max värme - varmluft. Skölj paprika och dela i halvor. Skär bort blomfäste och ta ur kärnor. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Skala vitlöksklyftor.
  5. Rosta paprikahalvorna och vitlöken mjuka i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Lägg paprikan och vitlöken i en bunke. Klipp paprikan i bitar. Tillsätt kokta kikärter. Använder du färdiga koka kikärter från burk så skölj dem i durkslag innan.
  7. Tillsätt olja, citronsaft och chili samt mixa i mixern eller med stavmixer till en röra.
  8. Smaka av hummusen med citronsaft, chili och salt. Nu är hummusen klar. Förvaras i kylskåp.
  9. Lägg upp hummusen i en skål eller fat och servera. Vill du festa till det hela så kan du garnera med valfria grejer som ex. lite sesamfrön, spiskummin, några msk olja samt grovhackad bladpersilja.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer