Hummerrisotto

Introduktion och förberedelse

Hummerrisotto lagad med hel hummer som toppas med hummerkött och får smak av fonden från skalet.

En lyxig risotto med smak av parmesan och hummerfond samt extra krämig touch av lite grädde.

Serveringsförslag

  • God som middag och huvudrätt.
  • Passar även som festlig förrätt.
  • Jag serverade även en blandad grönsallad till vid sidan av späd grönsallad, tärnad tomat, riven morot blandad med olivolja och balsamvinäger.
  • Risotton kan serveras som den är eller med extra tillbehör till som exempelvis grillad lax, pilgrimsmusslor, fiskspett eller räkspett.
  • Man kan även ha små kuvertbröd eller grissinis till.

Val av hummer och fond

  • För att laga risotton behöver du hummerfond och jag kokade en enkel hummerfond på skalet från hummern. Du kan även koka en vanlig hummerfond.
  • Jag köpte en MSC-märkt och fryst hel hummer på 300 gram. Du kan även ta kyld kokt hummer eller koka färsk hummer.
  • Vill du lyxa till risotton med valfri mängd extra hummer. Då kan du ha i mer hummerkött i risotton samt toppa med fina bitar som klor och hummerstjärten. Förslag är två humrar till nedan recept för fyra huvudrätter eller fyra humrar serverad som elegant förrätt till åtta. Då får alla en halv hummerstjärt och klo vardera.

Varianter

Du kan även laga risotto med blandade skaldjur, räkor eller kräftor på liknande vis.

Att dricka till

Vintips till är ett kylt vitt torrt vin som ex. elegant Chablis Premier Cru eller Bourgogne; eller annan Chardonnay från Frankrike, Italien eller Nya värden. Eller Pinot Grigio från Norra Italien.

Hummerrisotton garnerad med fina bitar hummer, parmesan och gräslök. Serverad med ett vitt vin Chablis Premier Cru, samt lite grönsallad med tärnad tomat, riven morot, olivolja och balsamvinäger.
Hummerrisotton garnerad med fina bitar hummer, parmesan och gräslök. Serverad med ett vitt vin Chablis Premier Cru, samt lite grönsallad med tärnad tomat, riven morot, olivolja och balsamvinäger.

4 portioner hummerrisotto som huvudrätt eller 8 förrätter

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 hummer, kokt och kyld eller fryst, ca 300 gram
  • FOND: Skalet från hummern
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 gul lök
  • 1 morot
  • 1/3 röd chili
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin, neutralt torrt som ex. Sauvignon Blanc
  • 8 dl vatten
  • RISOTTO: 4 dl risottoris, Vialone Nano, Avorio- eller Carnaroliris
  • 1/2 dl hackad schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin, neutralt torrt som ex. Sauvignon Blanc
  • All hummerfond, ca 9-10 dl
  • 4 dl grönsaksfond som du gör av 4 dl vatten och 1 tärning grönsaksbuljong Kung Markatta ekologisk
  • 1/2 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt
  • 1,5 dl riven parmesan eller grano padana
  • 10 gram hackad gräslök

Tillagning

  1. Tina hummer i kallt vatten om du köpt fryst.
  2. Dela hummern längs med ryggen i två delar. Plocka ur hummerköttet samt ta bort den svarta tarmen i mitten. Skär bort fula delar delar från hummerköttet och dela upp hummerstjärtarna i fyra fina delar och lägg på en assiett. Det andra hummerköttet hackar du i bitar och lägger med vis sidan på assietten. Ta loss klorna, ta isär dem och knäck dem med en nötknäckare eller liknande. Ta ut köttet så försiktigt du kan så du behåller köttet helt. Dela i fyra bitar så alla får en bit klo vardera och lägg på assietten. Resten av köttet i klorna delar du i bitar och lägger mer resten av hummerköttet. Täck över och ställ i kylen till senare.
  3. Dela skalen i mindre bitar. Plocka gärna bort spröt, ögon, huvud, magsäck och inälvor - allt utom fint skal.
  4. HUMMERFOND: Lägg hummerskalen i en stor kastrull.
  5. Skala och hacka lök. Skala och slanta moroten. Hacka chili.
  6. Fräs hummerskalen i olivolja i några minuter utan att ta färg. Rör då och då. Tillsätt lök, morot, chili och tomatpuré och fräs någon minut till.
  7. Tillsätt vitt vin och låt koka in några minuter. Krossa gärna hummerskalen lite grovt med en slev så får du ut mer smak.
  8. Tillsätt vatten och låt koka upp. Koka under lock på medelvärme i 10 minuter.
  9. Sila av hummerfonden.
  10. Förbered även grönsaksbuljong genom att koka upp vatten och grönsaksbuljong samt röra om. Håll sjudande.
  11. HUMMERRISOTTO: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  12. Fräs lök och vitlök i olivolja och smör en halv minut utan att ta färg.
  13. Tillsätt risottoris och fräs en halv minut.
  14. Tillsätt vitt vin och låt det koka in någon minut.
  15. Tillsätt ca 3 dl av hummerfonden. Rör om och koka upp.
  16. Låt risotton småputtra på medelvärme i 20-25 minuter, rör då och då samt tillsätt mer hummerfond efter hand som risotton kokar ihop. När hummerfonden tar slut tillsätter du grönsaksbuljong. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar och att den ej kokar torrt. Koktiden kan variera något med typ av risottoris. Smaka av mot slutet. Riset ska vara kokt men ha lite kärna kvar.
  17. Riv under tiden parmesanosten fint. Finhacka gräslök.
  18. Innan servering så vänder du i 1 dl av den rivna parmesanosten, grädde, smör samt hackat hummerkött. Värm upp någon minut. Smaka av med salt och vitpeppar. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt och såsig i konsistensen. Tillsätt eventuellt mer fond om risotton är för tjock.
  19. Lägg upp hummerrisotton på tallrikar och fördela bitar av hummerstjärtar och klor på toppen samt resten av osten och lite gräslök som garnering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 447 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-05

Tillbehör och liknande recept: