Skaldjursrisotto

Introduktion och förberedelse

Risotto med skaldjur, vitt vin och parmesan. Här har jag använt fryst skaldjursmix med räkor, musslor och bläckfisk.

Serveringsförslag

God som mindre middag, huvudrätt eller som fyra små förrätter med ett kuvertbröd.

Kan också serveras som en större huvudrätt med gottis från grillen som grillad lax eller annan fisk som halstrad tonfisk, grillade pilgrimsmusslor, fiskspett eller skaldjursspett - gärna då med en blandad grönsallad till också.

Varianter

  • Du kan även köpa skaldjuren separat så att säga och ta färska eller frysta hela skaldjur som 100 gram bläckfisk, 200 gram musslor med skal och 200 gram räkor med skal eller 150 gram utan skal.
  • Tar du hela färska musslor och räkor med skal så ta vara på buljongen från musslorna och räkor. Skala räkor och fräs skalen till fond.
  • Färska eller frysta musslor med skal fräser du i en gryta med lite smör och hackad lök under lock tills de öppnat sig - ta vara på buljongen till risotton.
  • Man kan även ta krabba och koka fond på skalet som på räkskal och använda krabbkött i risotton.

Att dricka till

Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller Franskt Loire.

2 portioner skaldjursrisotto

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 150-200 gram fryst skaldjursmix
  • 2,5 dl vatten
  • 2 dl risottoris som Avorio- eller Carnaroli
  • 1/2 msk smör
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 msk finhackad gul lök gärna schalottenlök
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 dl vitt neutralt vin
  • 1 grönsaksbuljongtärning, ekologisk
  • 6 dl vatten
  • 0,75 dl riven parmesan eller grano padano
  • 1/2 msk smör
  • 1/2 krm salt
  • 1/4 krm vitpeppar
  • 1-2 msk grovhackad bladpersilja, gräslök, babyspenat eller strimlad salladslök till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Tina skaldjuren övertäckta i kylen över natten eller i vattenbad i förpackningen.
  2. Hacka gul lök eller schalottenlök mycket fint. Skala och pressa vitlök. Lägg i en kastrull med tjock botten. Tillsätt lite smör samt olivolja.
  3. Värm vatten och rör ut buljongtärningen så att du har en grönsaksbuljong.
  4. Fräs lök och vitlök utan att den tar färg en minut. Tillsätt riset och rör runt en halv minut.
  5. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp. Tillsätt buljong så att det täcker.
  6. Koka risotton på medelvärme i 20 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  7. Riv under tiden osten fint.
  8. Smaka på risotton - riset ska vara kokt men har lite tuggmotstånd i mitten. Smaka av med salt och peppar.
  9. Vänd i skaldjuren och värm upp ordentligt någon minut.
  10. Innan servering så vänder du i nästan all riven ost och en klick smör. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer vitt vin, buljong eller vatten om den är för stabbig.
  11. Garnera risotton om du vill med grönt som hackad bladpersilja samt resten av den rivna osten. En nypa flingsalt och nymalen svartpeppar passar också till servering.
E-mail
Medel: 4 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 315 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-15

Tillbehör och liknande recept: