Skaldjursrisotto
Risotto med skaldjur, vitt vin och parmesan. Här har jag använt fryst skaldjursmix med räkor, musslor och bläckfisk.
Tillagning
- Tina skaldjuren övertäckta i kylen över natten eller i vattenbad i förpackningen.
- Hacka gul lök eller schalottenlök mycket fint. Skala och pressa vitlök. Lägg i en kastrull med tjock botten. Tillsätt lite smör samt olivolja.
- Värm vatten och rör ut buljongtärningen så att du har en grönsaksbuljong.
- Fräs lök och vitlök utan att den tar färg en minut. Tillsätt riset och rör runt en halv minut.
- Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp. Tillsätt buljong så att det täcker.
- Koka risotton på medelvärme i 20 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
- Riv under tiden osten fint.
- Smaka på risotton - riset ska vara kokt men har lite tuggmotstånd i mitten. Smaka av med salt och peppar.
- Vänd i skaldjuren och värm upp ordentligt någon minut.
- Innan servering så vänder du i nästan all riven ost och en klick smör. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer vitt vin, buljong eller vatten om den är för stabbig.
- Garnera risotton om du vill med grönt som hackad bladpersilja samt resten av den rivna osten. En nypa flingsalt och nymalen svartpeppar passar också till servering.
Serveringsförslag
- God som middag, huvudrätt eller som fyra små förrätter med ett kuvertbröd.
- Kan också serveras med extra topping som gottis från grillen som grillad lax eller annan fisk som halstrad tonfisk, grillade pilgrimsmusslor, fiskspett, räkspett eller skaldjursspett. Gärna då med en blandad grönsallad till också.
Varianter
- Jag använde en fryst skaldjursmix i receptet men du kan även köpa färska eller frysta hela skaldjur som 100 gram bläckfisk, 200 gram musslor med skal och 200 gram räkor med skal eller 150 gram utan skal.
- Tar du hela räkor med skal så ta vara på buljongen att koka risotton i. Skala räkor och fräs skalen till fond.
- Färska eller frysta musslor med skal fräser du i en gryta med lite smör och hackad lök under lock tills de öppnat sig - ta vara på buljongen till risotton.
- Man kan även ta krabba och koka fond på skalet och använda krabbkött i risotton.
- Eller laga kräftrisotto, räkrisotto eller hummerrisotto på liknande vis.
Att dricka till
Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller Franskt Loire.
Uppskattat näringsvärde per portion: 315 kcal