Sparris- och potatissallad
Sparris- och potatissallad med hackad persilja, olivolja, vitlök samt vinäger eller citron.
Ett gott och enkelt tillbehör du kan göra när sparrisen samt färskpotatis är i säsong eller ta fin delikatesspotatis som Amandine eller Ratte.
Tillagning
- Koka upp vatten till potatis i en stor kastrull.
- Potatis med fina skal kan du koka som de är. Färskpotatis får du skölja och skrubba rena.
- Skär av 1 cm från roten på sparrisen. Skär sparrisarna i tre delar. Ta undan topparna.
- Koka potatisen mjuk ca 20 minuter med skal.
- Tillsätt sparrisen (undantaget knopparna) de sista 5 minuterna på potatiskoket.
- Tillsätt sparristopparna 2 minuter innan potatisen kokat klart.
- Häll av vattnet och häll upp potatis och sparris på en bricka att ånga och svalna av några minuter.
- Hacka under tiden persilja.
- Skala och pressa vitlöken och lägg i potatiskastrullen med olivoljan. Rör om och fräs vitlöken någon minut.
- Dela potatisarna till skivor ca 2 cm breda och lägg tillbaka i kastrullen eller en bunke.
- Tillsätt vinäger, hackad persilja, salt och peppar och blanda om väl. Smaka av med salt och ev. mer vinäger. En nypa socker kan också göra susen.
- Servera sparris- och potatissalladen varm eller ljummen eller låt kallna och ha i övertäckt kylen. Ställ fram innan servering att blir rumsvarm eller värm den. Strö gärna över lite extra flingsalt samt persilja vid servering.
Tips
- Finns inte färsk sparris så är den frysta gröna sparrisen - ta ett paket på 200-250 gram - också fin att laga med.
- Välj fin kallpressad olivolja, citron eller lagrad vit balsamvinäger eller lagrad röd vinäger.
- Lite flingsalt vid servering sätter pricken över i.
Uppskattat näringsvärde per portion: 344 kcal