Sparris- och potatissallad

Sparris- och potatissallad med hackad persilja, olivolja samt vinäger eller citron. Ett gott och enkelt tillbehör du kan göra när sparrisen samt färskpotatis är i säsong (eller annars också).

4 portioner sparris och potatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram delikatesspotatis som ex. Amandine, Ratte eller färskpotatis
  • 1 knippe grön sparris (vit går också bra)
  • 4 msk finhackad persilja, kruspersilja eller bladpersilja
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till potatis i en stor kastrull.
  2. Potatis med fina skal kan du koka som de är. Färskpotatis får du skölja och skrubba rena.
  3. Skär av 1 cm från roten på sparrisen. Skär sparrisarna i tre delar. Ta undan topparna.
  4. Koka potatisen mjuk ca 20 minuter med skal.
  5. Tillsätt sparrisen (undantaget knopparna) de sista 5 minuterna på potatiskoket.
  6. Tillsätt sparristopparna 2 minuter innan potatisen kokat klart.
  7. Häll av vattnet och häll upp potatis och sparris på en bricka att ånga och svalna av några minuter.
  8. Hacka under tiden persilja.
  9. Skala och pressa vitlöken och lägg i potatiskastrullen med olivoljan. Rör om och fräs vitlöken någon minut.
  10. Dela potatisarna till skivor ca 2 cm breda och lägg tillbaka i kastrullen eller en bunke.
  11. Tillsätt vinäger, hackad persilja, salt och peppar och blanda om väl. Smaka av med salt och ev. mer vinäger. En nypa socker kan också göra susen.
  12. Servera sparris- och potatissalladen varm eller ljummen eller låt kallna och ha i övertäckt kylen. Ställ fram innan servering att blir rumsvarm eller värm den.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer