Sparris- och potatissallad

Sparris- och potatissallad med hackad persilja, olivolja samt vinäger eller citron. Ett gott och enkelt tillbehör du kan göra när sparrisen samt färskpotatis är i säsong (eller annars också).

4 portioner sparris och potatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram delikatesspotatis som ex. Amandine, Ratte eller färskpotatis
  • 1 knippe grön sparris (vit går också bra)
  • 4 msk finhackad persilja, kruspersilja eller bladpersilja
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till potatis i en stor kastrull.
  2. Potatis med fina skal kan du koka som de är. Färskpotatis får du skölja och skrubba rena.
  3. Skär av 1 cm från roten på sparrisen. Skär sparrisarna i tre delar. Ta undan topparna.
  4. Koka potatisen mjuk ca 20 minuter med skal.
  5. Tillsätt sparrisen (undantaget knopparna) de sista 5 minuterna på potatiskoket.
  6. Tillsätt sparristopparna 2 minuter innan potatisen kokat klart.
  7. Häll av vattnet och häll upp potatis och sparris på en bricka att ånga och svalna av några minuter.
  8. Hacka under tiden persilja.
  9. Skala och pressa vitlöken och lägg i potatiskastrullen med olivoljan. Rör om och fräs vitlöken någon minut.
  10. Dela potatisarna till skivor ca 2 cm breda och lägg tillbaka i kastrullen eller en bunke.
  11. Tillsätt vinäger, hackad persilja, salt och peppar och blanda om väl. Smaka av med salt och ev. mer vinäger. En nypa socker kan också göra susen.
  12. Servera sparris- och potatissalladen varm eller ljummen eller låt kallna och ha i övertäckt kylen. Ställ fram innan servering att blir rumsvarm eller värm den.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer