Sparris- och potatissallad

Sparris- och potatissallad med hackad persilja, olivolja, vitlök samt vinäger eller citron.

Ett gott och enkelt tillbehör du kan göra när sparrisen samt färskpotatis är i säsong eller ta fin delikatesspotatis som Amandine eller Ratte. Finns inte färsk sparris så är den frysta gröna sparrisen - ta ett paket på 200-250 gram - också fin att laga med.

Välj fin kallpressad olivolja, citron eller lagrad vit balsamvinäger eller lagrad röd vinäger. Lite flingsalt vid servering sätter pricken över i.

4 portioner sparris och potatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis som ex. Amandine eller Ratte
  • 1 knippe grön sparris (vit går också bra), ca 250 gram
  • 4 msk finhackad persilja, kruspersilja eller bladpersilja
  • 0,5 dl kallpressad fin olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk vit balsamvinäger, lagrad röd vinäger eller citronsaft
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till potatis i en stor kastrull.
  2. Potatis med fina skal kan du koka som de är. Färskpotatis får du skölja och skrubba rena.
  3. Skär av 1 cm från roten på sparrisen. Skär sparrisarna i tre delar. Ta undan topparna.
  4. Koka potatisen mjuk ca 20 minuter med skal.
  5. Tillsätt sparrisen (undantaget knopparna) de sista 5 minuterna på potatiskoket.
  6. Tillsätt sparristopparna 2 minuter innan potatisen kokat klart.
  7. Häll av vattnet och häll upp potatis och sparris på en bricka att ånga och svalna av några minuter.
  8. Hacka under tiden persilja.
  9. Skala och pressa vitlöken och lägg i potatiskastrullen med olivoljan. Rör om och fräs vitlöken någon minut.
  10. Dela potatisarna till skivor ca 2 cm breda och lägg tillbaka i kastrullen eller en bunke.
  11. Tillsätt vinäger, hackad persilja, salt och peppar och blanda om väl. Smaka av med salt och ev. mer vinäger. En nypa socker kan också göra susen.
  12. Servera sparris- och potatissalladen varm eller ljummen eller låt kallna och ha i övertäckt kylen. Ställ fram innan servering att blir rumsvarm eller värm den. Strö gärna över lite extra flingsalt samt persilja vid servering.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.