Grönsallad till grillat med avokado, tomater och morot

Grönsallad till grillat med avokado, tomater, morot och rödlök blandad med grönsallad och en enkel dressing av olja och vinäger. Gott till grillat men också annat som vanlig sallad. 

Varianter:

Annat gott i salladen är fetaost eller hyvlad parmesan; oliver; soltorkade tomater; tärnad mango; skivade champinjoner mer mera.

Du kan även ta en annan valfri salladsdressing som cesardressing, fransk senapsdressing eller tillsätta dijonsenap, honung och dragon i salladsdressingen nedan.

Tips på sallad till många: 

Ska du dubbla receptet till många ex. till en grillbuffé så är ett tips att köpa ex. ett huvud isbergssallad, ett huvud lollo rosso, ett huvud frisésallad samt en påse mache- eller ruccola-sallad och blanda en stor omgång sallad själv istället för att köpa färdig dyr sallad i påse.

4 portioner grönsallad till grillat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 påse 65 gram grönsallad av valfri blandning ex. bistrosallad eller säsongsmix
  • 10 cocktailtomater
  • 2 morötter
  • 1 rödlök
  • 1 avokado
  • Dressing: 2 msk vinäger, valfri sort
  • 5 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj salladen och lägg upp i en salladsskål.
  2. Skölj och dela tomater. Lägg med salladen.
  3. Skala morötter. Skär tunna skivor med skalare, osthyvel eller kniv. Eller riv fint. Lägg med salladen.
  4. Skala och strimla rödlök. Lägg med salladen.
  5. Dela, kärna ur och gröp ur avokado. Skär i skivor. Lägg med salladen.
  6. Blanda allt i en salladsskål och servera i skålen eller lägg upp på salladsfat.
  7. Dressing: mät upp och blanda ihop dressingen i en skål eller skaka den i en glasburk.
  8. Ringla över dressingen precis innan servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer