Grillade laxspett med bacon

Grillade laxspett med bacon, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, coleslaw, citron och riven pepparrot.
Istället för spett med bacon kan du grilla hela laxkotletter eller filéer med skinn (grilla då med skinnet nedåt först och längst tid).
Vintips till är ett vitt ekfatslagrat vin som ex. Chardonnay.
Välj MSC- eller Kravmärkt lax.
Du kan använda stålspett eller träspett. Använder du träspett så lägg dem i blöt minst 10 minuter innan grillningen. Trä sedan laxkuberna på parallella träspett så är det lättare att hantera och vända.

4 portioner grillade laxspett med bacon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar lax á cirka 140 gram, totalt ca 600 gram
  • 1 paket bacon
  • 4 cocktailtomater
  • Coleslaw: 1 dl majonnäs
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl fint strimlad färsk vitkål
  • 2 morötter
  • Tillbehör: ca 12 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 1 bit färsk pepparrot ca 4 msk riven pepparrot
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Skrubba och koka potatis mjuk i ca 20 minuter.
  2. Tänd grillen.
  3. Skala och riv morötter fint. Strimla kål och blanda med majonnäs, creme fraiche, rivna morötter samt pepparrot och grovt tärnad potatis. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt stå kallt.
  4. Skölj av laxbitarna och torka dem torra. Skär dem i ca 3x3 cm bitar - räkna 4-5 bitar per spett.
  5. Skär baconstrimlorna i två delar.
  6. Slå in varje laxbit i en bit bacon och trä på spetten. Sätt på en cocktailtomat i slutet på varje spett.
  7. Grilla laxspetten på medelvärme cirka 5 minuter på var sida. Ta också ett varv med vitpepparkvarnen.
  8. Skala och riv pepparroten.
  9. Servera laxspetten med kokt potatis, riven pepparrot, citronklyftor samt coleslaw. Gott till är också grönsallad eller färsk babyspenat.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer