Grillade laxspett med bacon

Grillade laxspett med bacon, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, coleslaw, citron och riven pepparrot. Laxen lindas med baconskivor och ger en god smak och saftig lax. Mycket gott ihop med potatis, coleslaw och pepparroten.

Istället för bacon kan du ta pancetta eller fläsk. Eller varva med röd paprika och rödlök. Istället för att trä laxen på spett kan du grilla hela laxkotletter eller filéer med skinn. Grilla då med skinnet nedåt.

Välj MSC- eller Kravmärkt lax.

Du kan använda stålspett eller träspett. Använder du träspett så lägg dem i blöt minst 10 minuter innan grillningen. Trä sedan laxkuberna på två parallella träspett så är det lättare att hantera spetten och vända dem.

Att dricka till:

Vintips till är ett vitt ekfatslagrat vin som ex. Chardonnay.

4 portioner grillade laxspett med bacon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar lax á cirka 140 gram, totalt ca 600 gram
  • 1 paket bacon
  • 4 cocktailtomater
  • Coleslaw: 1 dl majonnäs
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl fint strimlad färsk vitkål
  • 2 morötter
  • Tillbehör: ca 12 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 1 bit färsk pepparrot ca 4 msk riven pepparrot
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Skrubba och koka potatis mjuk i ca 20 minuter.
  2. Tänd grillen.
  3. Skala och riv morötter fint. Strimla kål och blanda med majonnäs, creme fraiche, rivna morötter samt pepparrot och grovt tärnad potatis. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt stå kallt.
  4. Skala och riv pepparroten.
  5. Skölj av laxbitarna och torka dem torra. Skär dem i ca 3x3 cm bitar - räkna 4-5 bitar per spett.
  6. Dela baconstrimlorna i två delar.
  7. Slå in varje laxbit i en strimla bacon och trä på spetten. Sätt på en cocktailtomat i slutet på varje spett.
  8. Grilla laxspetten på medelvärme cirka 5 minuter runt om. Ta också ett varv med pepparkvarnen. Passa så de ej bränns.
  9. Servera laxspetten med kokt potatis, riven pepparrot, citronklyftor samt coleslaw. Gott till är också grönsallad eller färsk babyspenat.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer