Grillade laxspett med bacon

Grillade laxspett med bacon, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, coleslaw, citron och riven pepparrot.
Istället för spett med bacon kan du grilla hela laxkotletter eller filéer med skinn (grilla då med skinnet nedåt först och längst tid).
Vintips till är ett vitt ekfatslagrat vin som ex. Chardonnay.
Välj MSC- eller Kravmärkt lax.
Du kan använda stålspett eller träspett. Använder du träspett så lägg dem i blöt minst 10 minuter innan grillningen. Trä sedan laxkuberna på parallella träspett så är det lättare att hantera och vända.

4 portioner grillade laxspett med bacon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar lax á cirka 140 gram, totalt ca 600 gram
  • 1 paket bacon
  • 4 cocktailtomater
  • Coleslaw: 1 dl majonnäs
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl fint strimlad färsk vitkål
  • 2 morötter
  • Tillbehör: ca 12 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 1 bit färsk pepparrot ca 4 msk riven pepparrot
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Skrubba och koka potatis mjuk i ca 20 minuter.
  2. Tänd grillen.
  3. Skala och riv morötter fint. Strimla kål och blanda med majonnäs, creme fraiche, rivna morötter samt pepparrot och grovt tärnad potatis. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt stå kallt.
  4. Skölj av laxbitarna och torka dem torra. Skär dem i ca 3x3 cm bitar - räkna 4-5 bitar per spett.
  5. Skär baconstrimlorna i två delar.
  6. Slå in varje laxbit i en bit bacon och trä på spetten. Sätt på en cocktailtomat i slutet på varje spett.
  7. Grilla laxspetten på medelvärme cirka 5 minuter på var sida. Ta också ett varv med vitpepparkvarnen.
  8. Skala och riv pepparroten.
  9. Servera laxspetten med kokt potatis, riven pepparrot, citronklyftor samt coleslaw. Gott till är också grönsallad eller färsk babyspenat.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat