Grillade laxspett med bacon

Introduktion och förberedelse

Grillade laxspett med bacon, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, coleslaw, citron och riven pepparrot. Laxen lindas med baconskivor och ger en god smak och saftig lax. Mycket gott ihop med potatis, coleslaw och pepparroten.

Istället för bacon kan du ta pancetta eller fläsk. Eller varva med röd paprika och rödlök. Istället för att trä laxen på spett kan du grilla hela laxkotletter eller filéer med skinn. Grilla då med skinnet nedåt.

Välj MSC- eller Kravmärkt lax.

Du kan använda stålspett eller träspett. Använder du träspett så lägg dem i blöt minst 10 minuter innan grillningen. Trä sedan laxkuberna på två parallella träspett så är det lättare att hantera spetten och vända dem.

Att dricka till:

Vintips till är ett vitt ekfatslagrat vin som ex. Chardonnay.

4 portioner grillade laxspett med bacon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar lax á cirka 140 gram, totalt ca 600 gram
  • 1 paket bacon
  • 4 cocktailtomater
  • Coleslaw: 1 dl majonnäs
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl fint strimlad färsk vitkål
  • 2 morötter
  • Tillbehör: ca 12 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 1 bit färsk pepparrot ca 4 msk riven pepparrot
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Skrubba och koka potatis mjuk i ca 20 minuter.
  2. Tänd grillen.
  3. Skala och riv morötter fint. Strimla kål och blanda med majonnäs, creme fraiche, rivna morötter samt pepparrot och grovt tärnad potatis. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt stå kallt.
  4. Skala och riv pepparroten.
  5. Skölj av laxbitarna och torka dem torra. Skär dem i ca 3x3 cm bitar - räkna 4-5 bitar per spett.
  6. Dela baconstrimlorna i två delar.
  7. Slå in varje laxbit i en strimla bacon och trä på spetten. Sätt på en cocktailtomat i slutet på varje spett.
  8. Grilla laxspetten på medelvärme cirka 5 minuter runt om. Ta också ett varv med pepparkvarnen. Passa så de ej bränns.
  9. Servera laxspetten med kokt potatis, riven pepparrot, citronklyftor samt coleslaw. Gott till är också grönsallad eller färsk babyspenat.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-23

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept