Färskpotatissallad

Potatissallad med färskpotatis i god dressing med sparris, sockerärter och rödlök.

En god potatissallad som tillbehör buffé, middag, grillat eller sommarlunch.

6 portioner färskpotatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis
  • 1 bunt grön sparris
  • 1 paket sockerärter
  • 2 rödlökar
  • Dressing: 6 msk olivolja
  • 3 msk citronsaft eller vinäger som röd, vit eller cidervinäger
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk fransk senap
  • 1 tsk honung
  • 3 msk kapris (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 pkt ruccolasallad (valfritt)

Tillagning

  1. Skrubba potatisen och skär bort fula delar. Skär dem i ungefär samma storlek (dvs dela stora potatisar).
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull med rejält med salt i. Vattnet ska smaka salt. Lägg i potatisarna och koka i 15-25 minuter beroende på storlek (mindre i 15 minuter, större i 25 minuter). Känn om potatisen är klar med en kniv eller potatissticka.
  3. Skala, dela och skiva rödlökarna. Blanda dem med lite salt i en skål så mjuknar de och blir ännu godare.
  4. Rensa sparris och skär snett i slantar.
  5. Koka sparris i 4 minuter i saltat vatten.
  6. Rensa sockerärter och skär dem i stavar på längden.
  7. Koka dem i 3 minuter i saltat vatten.
  8. Häll av potatis och låt stå och svalna något.
  9. Blanda ingredienserna till dressingen i en stor serveringsskål eller bunke. Blanda ner potatisen och grönsakerna och blanda runt väl.
  10. Smaka av färskpotatissalladen med salt och vitpeppar innan servering.

Varianter

  • Kapris och ruccola är också gott i.
  • Om du vill kan du utesluta sparris, sockerärtor och rödlök i salladen.
  • Färskpotatis kan du byta mot annan potatis som delikatesspotatis om du vill.
  • Sockerärtor kan bytos mot andra ärtor som salladsärtor, sugarsnaps, edamame, jätteärtor, gröna ärtor eller liknande.
E-mail
Medel: 3.5 (83 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 283 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-28