Färskpotatissallad

Potatissallad med färskpotatis i god dressing med sparris, sockerärter och rödlök. Kapris och ruccola är också gott i. 

En god färskpotatissallad som tillbehör buffé, middag, grillat eller sommarlunch.

Om du vill kan du utesluta sparris, sockerärtor och rödlök i salladen.

6 portioner färskpotatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis
  • 1 bunt grön sparris
  • 1 paket sockerärter
  • 2 rödlökar
  • Dressing: 6 msk olivolja
  • 3 msk citronsaft eller vinäger som röd, vit eller cidervinäger
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk fransk senap
  • 1 tsk honung
  • 3 msk kapris (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 pkt ruccolasallad (valfritt)

Tillagning

  1. Skrubba potatisen och skär bort fula delar. Skär dem i ungefär samma storlek (dvs dela stora potatisar).
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull med rejält med salt i. Vattnet ska smaka salt. Lägg i potatisarna och koka i 15-25 minuter beroende på storlek (mindre i 15 minuter, större i 25 minuter). Känn om potatisen är klar med en kniv eller potatissticka.
  3. Skala, dela och skiva rödlökarna. Blanda dem med lite salt i en skål så mjuknar de och blir ännu godare.
  4. Rensa sparris och skär snett i slantar.
  5. Koka sparris i 4 minuter i saltat vatten.
  6. Rensa sockerärter och skär dem i stavar på längden.
  7. Koka dem i 3 minuter i saltat vatten.
  8. Häll av potatis och låt stå och svalna något.
  9. Blanda ingredienserna till dressingen i en stor serveringsskål eller bunke. Blanda ner potatisen och grönsakerna och blanda runt väl.
  10. Smaka av färskpotatissalladen med salt och vitpeppar innan servering.
E-mail
Medel: 3.8 (18 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer