Färskpotatissallad
Potatissallad med färskpotatis i god dressing med sparris, sockerärter och rödlök.
En god potatissallad som tillbehör buffé, middag, grillat eller sommarlunch.
Tillagning
- Skrubba potatisen och skär bort fula delar. Skär dem i ungefär samma storlek (dvs dela stora potatisar).
- Koka upp vatten i en stor kastrull med rejält med salt i. Vattnet ska smaka salt. Lägg i potatisarna och koka i 15-25 minuter beroende på storlek (mindre i 15 minuter, större i 25 minuter). Känn om potatisen är klar med en kniv eller potatissticka.
- Skala, dela och skiva rödlökarna. Blanda dem med lite salt i en skål så mjuknar de och blir ännu godare.
- Rensa sparris och skär snett i slantar.
- Koka sparris i 4 minuter i saltat vatten.
- Rensa sockerärter och skär dem i stavar på längden.
- Koka dem i 3 minuter i saltat vatten.
- Häll av potatis och låt stå och svalna något.
- Blanda ingredienserna till dressingen i en stor serveringsskål eller bunke. Blanda ner potatisen och grönsakerna och blanda runt väl.
- Smaka av färskpotatissalladen med salt och vitpeppar innan servering.
Varianter
- Kapris och ruccola är också gott i.
- Om du vill kan du utesluta sparris, sockerärtor och rödlök i salladen.
- Färskpotatis kan du byta mot annan potatis som delikatesspotatis om du vill.
- Sockerärtor kan bytos mot andra ärtor som salladsärtor, sugarsnaps, edamame, jätteärtor, gröna ärtor eller liknande.
Uppskattat näringsvärde per portion: 283 kcal