Färskpotatissallad

Potatissallad med färskpotatis i god dressing med sparris, sockerärter och rödlök. Kapris och ruccola är också gott i.

En god färskpotatissallad som tillbehör buffé, middag, grillat eller sommarlunch.

Om du vill kan du utesluta sparris, sockerärtor och rödlök i salladen.

6 portioner färskpotatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis
  • 1 bunt grön sparris
  • 1 paket sockerärter
  • 2 rödlökar
  • Dressing: 6 msk olivolja
  • 3 msk citronsaft eller vinäger som röd, vit eller cidervinäger
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk fransk senap
  • 1 tsk honung
  • 3 msk kapris (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 pkt ruccolasallad (valfritt)

Tillagning

  1. Skrubba potatisen och skär bort fula delar. Skär dem i ungefär samma storlek (dvs dela stora potatisar).
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull med rejält med salt i. Vattnet ska smaka salt. Lägg i potatisarna och koka i 15-25 minuter beroende på storlek (mindre i 15 minuter, större i 25 minuter). Känn om potatisen är klar med en kniv eller potatissticka.
  3. Skala, dela och skiva rödlökarna. Blanda dem med lite salt i en skål så mjuknar de och blir ännu godare.
  4. Rensa sparris och skär snett i slantar.
  5. Koka sparris i 4 minuter i saltat vatten.
  6. Rensa sockerärter och skär dem i stavar på längden.
  7. Koka dem i 3 minuter i saltat vatten.
  8. Häll av potatis och låt stå och svalna något.
  9. Blanda ingredienserna till dressingen i en stor serveringsskål eller bunke. Blanda ner potatisen och grönsakerna och blanda runt väl.
  10. Smaka av färskpotatissalladen med salt och vitpeppar innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (23 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-11-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer