Lyckas med hemgjord sushi, maki och sashimi

Så lyckas du med sushin hemma. Här hittar du flera sushirecept och tips.

Lyckas med hemgjord sushi, maki och sashimi Det är inte så svårt som du tror att göra egen sushi. Dessutom är det rätt roligt. Du behöver inte göra så många sorter. De flesta blir nöjda med några bitar makirulle (i förgrunden) samt några bitar lax- och avokado nigiri - sushiris-kuddarna med fisk eller annan topping. Vidare finns det massor av fler varianter sushi.

Sushi har sedan 60-talet spridit sig över världen. De förut som främmande ingredienserna som sushiris, Wasabi, risvinäger, inlagd ingefära och sjögräs finns nu i de flesta välsorterade mataffärer.

Själva har vi vår fina skandinaviska lax som står högt i kurs i sushins hemland Japan.

Att laga sushi har nästan blivit ett folknöje.

Rå fisk?

Kan det verkligen vara något? Ska vi svenskar säga - som äter både jäst, lutad och totalt nersaltad fisk. Sushi är smakrikt, fräscht och nyttigt.

Dessutom är det rätt kul att laga. Sushi kan förberedas i god tid eller så kan man hjälpas åt.

Serveringsförslag

 • Lite sushi, sashimi eller bitar makirullar är perfekt som välkomsttilltugg eller förrätt.
 • Några fler bitar och det blir en huvudrätt. Med gott om utrymme för efterrätt.
 • En sushi-kväll kan bestå av några bitar Maki och några Nigiri. Kanske också lite Sashimi. Man kan också låta gästerna själv göra egna Temaki-strutar vid bordet. Sedan sitter man och doppar i soja med pinnar förstås. Dränk inte bitarna i soja bara - då tar den överhanden. Extra Wasabi liksom inlagd ingefära hör också till.
 • Till sushin brukar man också servera Miso-soppa.

Sushimys och makimys

Eller bjud på sushimys eller makimys - tänk som tacomys fast man dukar upp till sushi och alla får rulla sina egna sushirullar med bambumatta och de fyllningar man gillar. Se förslag här.

Olika slags sushi

Det finns flera olika slags sushi. Med sushi syftar man på riset. Det är också skillnaden mellan sushi och Sashimi, som är rå fisk utan ris.

De tre enklaste varianterna att göra hemma är:

 1. Nigiri - den vanliga risdolmen toppad med fisk;
 2. Maki - skivade bitar av en fisk- och grönsaksfylld rulle inslagen i sjögräs; samt
 3. Temaki - fisk och ris i en strut av sjögräs.

Sedan finns det fler varianter - som exempelvis en variant som är som båtar med ris i botten och sjögrös rullar runt om som ett staket som kan fyllas med rom osv.

Ingredienser till sushi

 • Risvinäger och socker blandas i riset dels för smaken men också för att hindra bakterier i riset. Sockret balanserar syran.
 • Wasabi är en stark, näskittlande pasta på mald grön pepparrot. Den finns på tub eller som pulver och blandas då med lite vatten. Det är inte äkta grön pepparrot men funkar fint ändå. Färsk riven grön pepparrot är såklart mycket god och lyxig om du vill ha det till din sushi - men dyr.
 • Noriblad maki består av pressade blad (20X20 cm) av rostat sjögräs och säljs i paket.
 • Sojasåsen, som man doppar sushin i, ska vara ljus japansk soja. Vanligast i Sverige är kanske Kikkoman. Använd inte mörkare kinesisk soja. Ljus soja är en färskvara och förvaras i kylen - se till att du har en soja som inte smakar gammalt och trist.
 • Ytterliggare ett tillbehör är Gari, som är sötsur, tunt skivad och inlagd ingefära. Den finns på burk eller så kan man göra egen.

Val av kniv till sushi

En sushikock arbetar med i huvudsak tre olika knivar. Alla mycket vassa för att få en så fin snittyta som möjligt.

 • En triangelformad kraftig kniv till fisk och dess ben.
 • En fyrkantig hög kniv till grönsaker.
 • Samt en längre och lägre kniv till fiskfiléer samt nori-rullar.

Hemma räcker en vass, större kniv långt, så länge man skär fisk och grönsaker i någorlunda raka och snygga bitar.

Makirullar Makirulle är en rulle av ris, fisk och grönsaker inrullad i sjögräs. Lätt att göra bara man får kläm på det. Lägg först ut ett blad sjögräs (maki) med den glansiga sidan nedåt, blöt fingrarna och bred ut ett lager ris, stryk ut lite wasabi längs kanten mot toppen. Lägg på det du vill ha i ex. lax och gurka i strimlor. Vik upp mattan och fukta toppen av sjögräset med lite vatten. Fortsätt att rulla med mattan till en rulle. Man kan också ha i avokado istället för gurka samt majonnäs - då kallas det California roll.

Att dricka till sushi

 • Traditionellt dricker man värmd Saké - japanskt risvin - innan sushin. Det finns på välsorterade Systembolag, dock av medelmåttig kvalité. Risvin är en färskvara så kolla datumet. Det finns bättre sorter att beställa hem.
 • Till resten av måltiden dricks grönt thé. Vanligt är också Misosoppa. En soppa av sojabönor.
 • Ett ljust lageröl kan jag rekommendera. För stämningens skull prova Kirin från Japan.
 • Ytteliggare lite vildare men gott är sherry av typen Fino eller Manzanilla. Det är torr och frisk sherry med toner av mandel. En smak som faktiskt påminner lite om Saké.

Råd vid köp av fisk

Det viktigaste med att servera rå fisk är givetvis att den är färsk. Ofta är fisk fryst direkt vid fångst och sedan tinad för försäljning i fiskdisken. Lax kan vi i Sverige ofta få färsk liksom en del andra inhemska fiskar.

Fråga din fiskhandlare, vanligt är att de får leverans några gånger i veckan av fisk, då kan du också beställa hem. Be att få den filéad om du inte vill göra det själv. Be också om att få ekologiskt hållbart fångad eller odlad fisk.

Välj ekologiskt hållbart fångad eller odlad fisk

Tyvärr går flera arter tonfisk, ål samt jätteräkor bort. Men det finns MSC-märkt lax, flera vita fiskar, vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta, pilgrimsmussla, ostron mm som är helt ok att njuta av.

Vidare finns ASC certifierade odlade räkor från ex. Lobster Seafood. ASC-märkningen är iaf ett försök om än något tveksam till hållbart odlade jätteräkor. De finns skalade frysta med "Tail on" (stjärtspetsen kvar). Istället för jätteräkor kan du stora ex av räkorna vi har norrut som nordhavsräkor.

Här är WWS fiskguide.

Måste fisken varit fryst?

Odlad lax är behandlad mot parasiter i kosten så den kan du egentligen äta färsk och ofryst. Men varför chansa - den blir inte märkbart sämre om du fryser en gång i ett dygn. Viltfångad lax bör ha varit fryst en gång innan du äter den rå.

Räkor äts ej råa utan kokas lätt innan de äts som sushi.

Väljer du annan svensk fisk som du vet ej har frysts är det lika bra att ta den säkra vägen och frysa den ett dygn innan du använder den till sushi och äter den rå.

Sushiris

Här är mitt recept på hur du kokar sushiris. Jag kan verkligen rekommendera en riskokare till att koka riset - det blir bra resultat varje gång. Men det går också bra att koka i en vanlig kastrull med lock.

Sushirullar

Ris, grönsaker och fisk inrullat i sjögräs som klassiska Maki-sushi eller California rolls.

Californiarolls California rolls är makirullar med avokado, lax och majonnäs. En amerikansk variant på sushirullen. Här är en film jag gjort du kan se hur man gör.

Servera med japansk ljus soja, inlagd ingefära samt wasabi. En rulle blir ca 14 bitar eller en portion.

Det är också vanligt att man har några bitar maki-rullar och några bitar Nigiri-sushi av olika sort till en portion.

 • Lax och gurka eller avokado samt Wasabi.
 • Avokado, majonnäs samt Wasabi.
 • Crabsticks - surimi, avokado, gurka, majonnäs samt Wasabi.
 • Vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla samt avokado och Wasabi.
 • Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
 • Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök är också gott i.
 • Gott i som krämig sås är även srirachamajonnäs - du kan göra så mild du vill. Eller ta vanlig majonnäs och blanda i någon tsk citronsaft och gärna någon msk misopasta.

Makirullar med lax, avokado och srirachamajo på tallrik.
Makirullar med lax, avokado och srirachamajonnäs är en god variant på sushirulle.

Fler förslag på makirullar

Riskuddar med topping

Nigiri sushi
Riskuddar toppade med fisk - lax är vanligast. Servera med inlagd ingefära, ljus japansk soja samt wasabi. Passa på och njut av vår fina skandinaviska lax.

Förslag till fiskar och topping till sushi:

Nigirisushi med lax Nigirisushi kallas de vanliga riskuddarna med fisk som lax eller annan topping på.

 • Lax: skandinavisk lax är mycket god och prisvärd. Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses.
 • Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Något förenklat är den tyvärr snart utfiskad så tonfisk är inget jag rekommenderar. Behöver inte frysas.
 • Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
 • Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
 • Vanliga nordhavsräkor, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla är mycket gott till sushi och helt ok att köpa.
 • Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra och tyvärr rödlistade fiskar jag ej rekommenderar. Bör frysas.
 • Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas. Köp ej den från Östersjön.
 • Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
 • Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas. Köp krav-märkt eller MSC-märkt.
 • Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.

Temaki sushistrutar Temaki är strutar fyllda med ris, fisk eller fisk samt wasabi förstås. En slags taco fast på japanska.

 • Räkor: välj bort jätteräkorna och ta flera av våra skandinaviska fina vanliga handskalade räkor istället.
 • Bläckfisk. Mycket gott med unikt tuggmotstånd - ok att köpa vad jag vet. Finns olika sorter.

Temaki-sushi
Fisk och ris i strut av sjögräs.

Sashimi
Sashimi är rå fisk i bitar - räkna några skivor per person. Skär fisken i skivor och doppa i ljus soja. Jag gillar Wasabi och ingefära till också. Mycket gott med lax. Kan serveras som mellanrätt till japansk mat eller som förrätt.

sashimi Sashimi heter det när bara rå fisk serveras utan sushiris. En riktig god färsk japansk ljus soja är ett måste till. Samt wasabi och gari (inlagd ingefära).

Hemgjord inlagd ingefära - Gari - japansk ingefära
Inlagd ingefära äts mellan och till sushibitarna. Den kan köpas färdig, men finns ibland inte i vanliga mataffärer. Då kan man lägga in ingefära själv. Den färdig efter en vecka. Då har den blivit rosa! Inlagd ingefära passar också bra mixad med olja att pensla grillad fisk och kyckling.

Miso-soppa
Serveras ofta till sushi. En värmande och nyttig soppa på sojabönspasta så kallad miso, dashi - fiskbuljong, sjögräs och ofta tofu samt fint strimlad vårlök eller purjolök.

Alla japanska recept på Receptfavoriter.se >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.