Tempura med grönsaker

Introduktion och förberedelse för fritering

Knapriga och goda bitar av grönsaker - tempura - som friterats med japansk frityrsmet. Vegetarisk eller vegan tempura.

  • Servera med asiatiskt klibbigt kokt ris eller sushiris med ljus japansk soja eller dipp bredvid.
  • Tempuran kan också läggas på en skål wokade kokta nudlar.

Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).

Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.

Fler förslag på grönsaker

  • Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter samt klyftad lök och morot - skuren i stavar.
  • Välj förslagsvis 5 sorters grönsaker och 200 gram av varje.

4 portioner tempura med grönsaker

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 dl maizena
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl kallt vatten, vichyvatten eller kall öl
  • 200 gram gröna bönor, delade
  • 200 gram champinjoner, halverade eller hela små
  • 200 gram zucchini, tunna skivor
  • 200 gram äggplanta, halverad, tunna skivor
  • 200 gram paprika i stora bitar
  • 1 liter majsolja
  • 1 dl japansk ljus soja
  • 1 dl japanskt sött risvin sk mirin
  • Tillbehör: 4 port japanskt kokt ris (sushiris eller annat klibbigt ris)
  • 4 dl riven eller finstrimlad rättika daikon (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Förbered och skär grönsakerna i bitar. Lägg upp på en bricka.
  3. Tempurasmet: blanda ägg, majsmjöl, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Ta först hälften vattnet och rör hastigt ihop till en klumpig smet. Tillsätt lite mer vatten till en lös smet.
  4. Värm oljan i en stor kastrull eller i en fritös till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan om du friterar i kastrull. Tips: Friterar du i kastrull så se till att ha ett lock vid sidan att lägga på om oljan fattar eld (släck ej med vatten). Ha en hålslev, slev eller stekpincett redo att ta upp det du friterar med. Förbered också ett fat med lite hushållspapper under att lägga upp det du friterat på.
  5. Vänd grönsakerna i frityrsmet.
  6. Lägg några bitar grönsaker i taget i oljan, ca 7-9 stycken (annars svalnar oljan för fort - ha max värme på).
  7. Fritera 2-4 minuter tills det du friterar har en ljus men knaprig yta. Vänd runt efter halva tiden samt ta isär bitar om de fastnat i varandra.
  8. Lägg upp på hushållspapper.
  9. Fritera efterhand resten av grönsakerna på samma vis.
  10. Blanda dippsås om du vill ha det till (eller ta bara soja).
  11. Tempura ska serveras helt nyfriterad ex i små korgar, på fat eller tallrik med soja eller dippsåsen till i små skålar samt ris vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 431 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-14