Steak sandwich

Introduktion och förberedelse

Steak sandwich med grillat kött, lökringar, majonnäs, sallad, tomat i surdegsbröd eller baguette.

Här har jag valt mört biffkött som ryggbiff, lövbiff, oxfilé eller innanlår.

Varianter

  • Istället för att grilla kan du steka köttet. Godast blir köttet om det grilla på utegrill.
  • Istället för hemgjorda lökringar kan du steka löken i skivor eller köpa färdiga lökringar.
  • Istället för köpt bröd kan du baka eget surdegsbröd, baguette eller surdegsbaguette.
  • Annat gott i steak sandwich är ost, senap, coleslaw, ruccola, grillad paprika, skivad saltgurka, jalapeños med mera.

Serveringsförslag

  • Du kan ta små grillspett i trä och trycka ner genom sandwichen vid servering så att den inte trillar isär.
  • Mer matigt blir det med klyftpotatis eller pommes frites till.

4 steak sandwich

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 500 gram biffkött som ryggbiff, lövbiff, oxfilé eller innanlår
  • 4 msk olivolja
  • 0,25 mango
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm timjan
  • 4 msk vinäger ex. vit balsamvinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 msk barbequesås ex Hellmans smokey bbq sås
  • 1 tsk het chilisås som Sriracha hot chili sås
  • Några krm flingsalt eller något krm vanligt salt
  • Lökringar: 1 större gul lök
  • 0,7 liter rapsolja eller solrosolja att fritera i
  • Frityrsmet: 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl vatten eller ljust öl
  • 0,5 uppvispad äggvita (vispa en hel äggvita och ta halva)
  • 0,5 krm salt
  • Tillbehör: 8 msk majonnäs
  • 0,5 påse blandad sallad (ca 35 gram)
  • 8 skivor tomat (2 tomater)
  • 8 skivor surdegsbröd eller 4 bitar baguette

Tillagning

  1. Putsa biffen från ev. nät och hinnor.
  2. Skär den i 1-2 cm tjocka skivor. Försök skära mot köttfibrerna.
  3. Banka ut köttskivorna något med en köttklubba (använd trubbiga delen).
  4. Lägg dem i en skål.
  5. Tillsätt olivolja.
  6. Skala en fjärdedel av mangon och skär samt hacka den i små bitar. Lägg med köttet.
  7. Tillsätt chiliflakes, pressad vitlök, timjan, vinäger samt svartpeppar. Rör runt.
  8. Marinera mört biffkött som ryggbiff, lövbiff, oxfilé eller innanlår i minst en timme - gärna längre. Segare kött rostas, rostbiff eller fransyska marinerar du 10 timmar eller över natten. Hit kan du förbereda.
  9. Dags att grilla: ta upp köttet och grilla dem så att de får fin färg några minuter på varje sida. Grilla några i taget om du använder en grillpanna eller liten grill. Skär ett snitt i en köttbit och se hur stekgraden är samt smaka. Är den för blodig och du vill ha ett mer välstekt kött kan du eftersteka köttet några minuter i stor stekpanna med lock eller folie över.
  10. Lägg upp köttet på en tallrik och låt vila några minuter.
  11. Strimla köttet och blanda med BBQ-sås samt chilisås i en skål. Smaka av med salt. Köttet är klart att serveras i steak sandwicharna.
  12. Lökringar: Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  13. Tillsätt sedan vatten och vispa till en slät smet.
  14. Vispa äggvitan till fast skum och vänd ner hälften i frityrsmeten.
  15. Skala och skär löken i hela stora ringar ca 1 cm breda. Dela på dem och lägg dem i en bunke.
  16. Fritering: värm oljan i en kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa annars om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
  17. Doppa och vänd runt lökringarna i frityrsmeten.
  18. Fritera några lökringar i taget i 180 grader i 2-3 minuter tills de fått färg och vänd dem sedan. Använd helst en slev eller stekpincett metall - ej plast (då oljan är väldigt varm). Ta upp lökringarna och låt dem rinna av på hushållspapper tills det är dags att lägga dem i dina steak sandwich.
  19. Servering av steak sandwich: Skiva upp 8 skivor surdegsbröd eller 4 bitar baguette (skär ett snitt i mitten och vik upp dem).
  20. Bred på majonnäs på bröden.
  21. Lägg sallad underst.
  22. Fördela på en rejäl hög kött på varje steak sandwich.
  23. Skölj och skiva tomater. Fördela tomatskivor på köttet.
  24. Toppa med några lökringar vardera och en skiva surdegsbröd eller tryck ihop baguetter om du valt det.
  25. Steak sandwich är klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 437 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-02