Steak sandwich

Steak sandwich med grillat kött, lökringar, majonnäs, sallad, tomat i surdegsbröd eller baguette.
Här har jag valt mört biffkött. Ett tips är annars att marinera och laga skivad fransyska som är billigare men inte så mör. Marinera då minst 10 timmar eller över natten så blir den mör och fin.
Mangon i marinaden innehåller ämnen som mörar köttet.
Istället för att grilla kan du steka köttet. Godast blir köttet om det grilla på utegrill.
Istället för hemgjorda lökringar kan du steka löken i skivor eller köpa färdiga lökringar.
Annat gott i steak sandwich är ost, senap, coleslaw, ruccola, grillad paprika, skivad saltgurka, jalapeños med mera.
Du kan ta små grillspett i trä och trycka ner i steak sandwichen vid servering så att den inte trillar isär om du använt skivat surdegsbröd.
Servera med rejält med servetter eller på tallrik med kniv och gaffel. Ev. kan man ha klyftpotatis eller pommes frites till.

4 steak sandwich

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 500 gram biff
  • 4 msk olivolja
  • 0,25 mango
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm timjan
  • 4 msk vinäger ex. vit balsamvinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 msk barbequesås ex Hellmans smokey bbq sås
  • 1 tsk het chilisås som Sriracha hot chili sås
  • Några krm flingsalt eller något krm vanligt salt
  • Lökringar: 1 större gul lök
  • 0,7 liter rapsolja eller solrosolja att fritera i
  • Frityrsmet: 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl vatten eller ljust öl
  • 0,5 uppvispad äggvita (vispa en hel äggvita och ta halva)
  • 0,5 krm salt
  • Tillbehör: 8 msk majonnäs
  • 0,5 påse blandad sallad (ca 35 gram)
  • 8 skivor tomat (2 tomater)
  • 8 skivor surdegsbröd eller 4 bitar baguette

Tillagning

  1. Putsa biffen från ev. nät och hinnor.
  2. Skär den i 1-2 cm tjocka skivor. Försök skära mot köttfibrerna.
  3. Banka ut köttskivorna något med en köttklubba (använd trubbiga delen).
  4. Lägg dem i en skål.
  5. Tillsätt olivolja.
  6. Skala en fjärdedel av mangon och skär samt hacka den i små bitar. Lägg med köttet.
  7. Tillsätt chiliflakes, pressad vitlök, timjan, vinäger samt svartpeppar. Rör runt.
  8. Marinera köttet minst 30 minuter. Hit kan du förbereda.
  9. Dags att grilla: ta upp köttet och grilla dem så att de får fin färg några minuter på varje sida. Grilla några i taget om du använder en grillpanna eller liten grill. Skär ett snitt i en köttbit och se hur stekgraden är samt smaka. Är den för blodig och du vill ha ett mer välstekt kött kan du eftersteka köttet några minuter i stor stekpanna med lock eller folie över.
  10. Lägg upp köttet på en tallrik och låt vila några minuter.
  11. Strimla köttet och blanda med BBQ-sås samt chilisås i en skål. Smaka av med salt. Köttet är klart att serveras i steak sandwicharna.
  12. Lökringar: Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  13. Tillsätt sedan vatten och vispa till en slät smet.
  14. Vispa äggvitan till fast skum och vänd ner hälften i frityrsmeten.
  15. Skala och skär löken i hela stora ringar ca 1 cm breda. Dela på dem och lägg dem i en bunke.
  16. Fritering: värm oljan i en kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa annars om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
  17. Doppa och vänd runt lökringarna i frityrsmeten.
  18. Fritera några lökringar i taget i 180 grader i 2-3 minuter tills de fått färg och vänd dem sedan. Använd helst en slev eller stekpincett metall - ej plast (då oljan är väldigt varm). Ta upp lökringarna och låt dem rinna av på hushållspapper tills det är dags att lägga dem i dina steak sandwich.
  19. Servering av steak sandwich: Skiva upp 8 skivor surdegsbröd eller 4 bitar baguette (skär ett snitt i mitten och vik upp dem).
  20. Bred på majonnäs på bröden.
  21. Lägg sallad underst.
  22. Fördela på en rejäl hög kött på varje steak sandwich.
  23. Skölj och skiva tomater. Fördela tomatskivor på köttet.
  24. Toppa med några lökringar vardera och en skiva surdegsbröd eller tryck ihop baguetter om du valt det.
  25. Steak sandwich är klart att servera.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer