Nudelsoppa med tofu

Introduktion och förberedelse

Nudelsoppa med tofu, grönsaksbuljong, äggnudlar och grönsaker som salladslök, böngroddar, färsk koriander och röd chili.

En variant på nudelsoppa med inspiration från japansk ramen lagad med äggnudlar samt ingredienser och tillbehör som jag tycker blir gott.

Val av tofu

  • Du kan ta valfri tofu naturell, marinerad tofu, stekt eller friterad tofu.
  • Jag tog en färdigmarinerad tofu med smak av soja.
  • Du kan även marinera tofun själv i 2 msk ljus soja, 1/2 tsk sesamolja, 1 tsk färskpressad lime, 1 msk rostade sesamfrön, 1 tsk söt soja ketjap manis (eller 1/2 tsk socker) och 1/2 tsk sriracha sås.

Varianter

  • Soppan är vegetarisk men de nudlar jag hade i var äggnudlar. Vill du ha en vegan nudelsoppa så välj nudlar utan ägg.
  • Du kan ta valfria nudlar som äggnudlar, risnudlar, soba, ramen-nudlar eller valfri sort.
  • En klyfta lime är också gott att servera till soppan.
  • Andra grönsaker som passar till ramen är strimlad rödlök; strimlad, svarvad eller riven morot; svamp som tärnad skogschampinjon, enoki eller strimlad ostronskivling; fräst eller förkokt spenat, kokt ägghalva, kokta sockerärtor, stekt zucchini med mera.
  • Istället för tofu kan du ta tempeh och tärna samt steka gyllenbrun eller fritera knaprig och ha i soppan.
  • Man kan även laga nudelsoppa med revbensspjäll, kycklingfilé eller grönkål och ägg.

Med köpt buljong

Till buljongen kan du använda vatten och grönsaksbuljong på tärning, pulver eller valfri variant.

Med hemgjord buljong

Vill du laga soppan från grunden kan du koka egen grönsaksbuljong. Då kan du förslagsvis koka denna dagen innan om du vill förbereda i god tid.

Nudelsoppa med tärnad marinerad tofu, groddar, salladslök och grönsaksbuljong.
Nudelsoppa är lätt att laga med grönsaksbuljong, kokta nudlar, tärnad marinerad tofu, groddar, salladslök, färsk koriander och chili.

2 portioner nudelsoppa med tofu

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 liter grönsaksbuljong eller 1 liter vatten och 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 115 gram tofu av valfri sort, 1/2 paket
  • 150 gram äggnudlar eller valfria nudlar som bandnudlar, risnudlar eller sobanudlar
  • 2 salladslökar
  • 90 gram böngroddar, 1/2 paket
  • 1 liten röd färsk chili
  • 1 dl grovt hackad färsk koriander
  • 2-4 msk ljus soja (japansk, koreansk eller kinesisk)
  • 1-2 tsk sriracha chilisås

Tillagning

  1. Gör grönsaksbuljong genom att koka egen buljong enligt länk ovan eller koka upp vatten och tillsätt grönsaksbuljongtärning eller liknande.
  2. Tärna tofu. Du kan marinera naturell tofu om du vill enligt ovan.
  3. Förbered de grönsaker du vill ha i din soppa. Förslagsvis skölj och strimla salladslök fint; plocka och grovhacka färsk koriander; skölj böngroddar samt skölj dela, kärna ur och strimla röd chili.
  4. Koka nudlarna enligt paket. Jag kokte äggnudlar i fyra minuter. Häll av i durkslag. De kan även kokas direkt i buljongen. Servera då direkt. Ska du förbereda dem innan så koka dem i vatten och skölj dem kalla och förvara i kylen.
  5. Stjälkarna från den färska koriandern kan du tillsätta i buljongen för extra smak.
  6. Se till att buljongen kokar så den är riktigt varm. Smaka av buljongen med ljus soja (som är salt) och sriracha chilisås. Använder du buljongtärning är den redan rätt salt.
  7. Fördela nudlar och grönsaker som salladslök, böngroddar, färsk koriander och chili i skålar.
  8. Toppa med tärnad tofu.
  9. Häll på het buljong - ca 5 dl i varje skål. Servera direkt.
  10. Förslag är att servera med ätpinnar och en sked till buljongen. Man kan också sörpla i sig buljongen från kanten av skålen.
  11. Lite ljus soja och sriracha chilisås är gott att servera vid sidan för den som vill ha lite extra sälta och hetta.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 302 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-25