Plankstek

Recept på olika plankstekar med oxfilé, biff, lax, vegetarisk, kyckling, renstek eller fläskfilé. Gott med Bearnaise, svampsås eller Hollandaise.

En plankstek är vanligtvis av ek. På den spritsar man mos som man gratinerar i ugnen så moset får färg, sedan lägger man på kött (eller fisk, grönsaker eller huvudingrediens) samt sås och grönsakstillbehör som grilltomat eller baconlindade haricots verts och gratinerar lite till. Ta ut och garnera ex. med råkostsallad, grönsallad, lökringar (om det är kött) eller räkor (om det är fisk) osv.

Plankor finns bla på Clas Ohlsson. Förbered plankorna enligt anvisningar på paket. Eller diska plankorna i varmt vatten (ej diskmedel), torka dem, smörj in den med matolja och värm i ugnen i 10 minuter på 200 grader, ta ut och pensla samt upprepa 1-2 gånger. Har du begagnade plankor så olja in dem och sätt in dem i ugnen i 20 minuter innan du använder dem så blir de mer hygieniska att äta på. Plankorna ska helst diskas för hand i hett vatten annars kan de spricka. Ej i diskmaskin. De behöver ej blötläggas men värm dem i ugnen 10 minuter innan du ska använda dem.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.