Nudelsoppa med grönkål och ägg

Introduktion och förberedelse

Nudelsoppa med grönkål som förvällts och smaksatts med sesamolja, vitlök, soja, hoisinsås och chili samt stekt ägg med noriblad och sesamfrön.

En variant på nudelsoppa med inspiration från japansk ramen lagad med äggnudlar samt ingredienser och tillbehör som jag tycker blir gott.

Varianter

  • Nudelsoppan är vegetarisk. Nudlarna jag hade i var äggnudlar. Vill du ha en vegan nudelsoppa så välj nudlar utan ägg.
  • Du kan ta valfria nudlar som äggnudlar, risnudlar, soba, ramen-nudlar eller valfri sort.
  • Andra grönsaker som passar till nudelsoppa är strimlad salladslök, böngroddar, rödlök; strimlad, svarvad eller riven morot.
  • Stek med svamp som tärnad skogschampinjon, enoki eller strimlad ostronskivling.
  • Ta med fräst eller förkokt spenat.
  • Gott i är även tärnad tofu eller tempeh - stek gyllenbrun eller fritera knaprig och ha på soppan.
  • Man kan även laga nudelsoppa med revbensspjäll, kycklingfilé eller tofu.

Med köpt buljong

Till buljongen kan du använda vatten och grönsaksbuljong på tärning, pulver eller valfri variant.

Med hemgjord buljong

Vill du laga soppan från grunden kan du koka egen grönsaksbuljong. Då kan du förslagsvis koka denna dagen innan om du vill förbereda i god tid.

2 portioner nudelsoppa med grönkål och ägg

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,2 liter grönsaksbuljong eller 1 liter vatten och 1 tärning grönsaksbuljong
  • 125-150 gram äggnudlar eller valfria nudlar till ramen som bandnudlar, risnudlar eller sobanudlar
  • 2 dl förvälld grönkål, ca 150 gram färsk grovt hackad grönkål utan stam
  • 4 tsk sesamolja
  • 6 msk koreansk eller japansk ljus soja
  • 2 msk hoisinsås
  • 1 tsk sriracha chili
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 krm flingsalt
  • 2 msk smulade noriblad, sjögräsblad
  • 2 tsk matolja att steka ägg i
  • 4 ägg

Tillagning

  1. Gör grönsaksbuljong genom att koka egen buljong enligt länk ovan eller koka upp vatten och tillsätt grönsaksbuljongtärning eller liknande.
  2. Skölj och rensa grönkål. Skär bort den grova stammen i mitten och hacka grovt. Koka i fem minuter och häll sedan av i durkslag. Skölj kallt. Krama ur vattnet.
  3. Fräs grönkålen i sesamoljan någon minut. Tillsätt hackad vitlök och fräs någon minut till. Tillsätt sedan ljus soja, hoisinsås och sriracha chilisås.
  4. Riv sönder noribladen så fint du kan. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått ljus färg. Ta av från värmen och blanda runt noribladen samt flingsalt. Häll över i en skål.
  5. Koka nudlarna enligt paket. Jag kokte äggnudlar i fyra minuter. Häll av i durkslag. De kan även kokas direkt i buljongen. Servera då direkt. Ska du förbereda dem innan så koka dem i vatten och skölj dem kalla och förvara i kylen.
  6. Se till att buljongen kokar så den är riktigt varm.
  7. Vändstek äggen i matolja. Hacka sönder dem grovt.
  8. Fördela nudlarna i djupa skålar.
  9. Fördela grönkålen över nudlarna.
  10. Häll på het buljong - ca 6 dl i varje skål. Servera direkt.
  11. Fördela över äggen samt strö över de rostade sesamfröna med saltet och nori-bladen.
  12. Förslag är att servera med ätpinnar och en sked till buljongen. Man kan också sörpla i sig buljongen från kanten av skålen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-25

Tillbehör och liknande recept: