Frittata med spenat

Frittata med spenat, ruccola, salladslök och parmesanost. Spenatfrittata eller rucculafrittata är gott som lätt lunch, middag eller på buffé (räcker då till 6 portioner).

Du kan steka klart frittatan på låg värme på spisen också istället för att ställa in den i ugnen (vilket jag tycker är lättare då den ej bränns i botten så lätt).

Istället för parmesan kan man ta lagrad manchego, vitost, fetaost eller pecorino.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4-6 bitar frittata med spenat

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 150 gram färsk spenat
  • 120 gram ruccolasallad
  • 150 gram salladslök, ca 5 st
  • 3 msk olivolja
  • 6 ägg
  • 150 gram parmesanost
  • 1 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj spenat och ruccola.
  3. Spara undan några blad ruccola att garnera med.
  4. Hacka spenat och ruccola grovt.
  5. Ansa och strimla salladslöken.
  6. Värm en stor ugnsfast stekpanna och fräs spenat, ruccola och salladslök i olivolja tills de mjuknat - några minuter.
  7. Hyvla några bitar av osten till garnering.
  8. Riv resten och lägg i en skål.
  9. Tillsätt ägg, salt och peppar.
  10. Häll äggstanningen över spenatblandningen, vänd runt så att äggstanningen sprids ut jämnt och sätt in frittatan i ugnen att stelna ca 10 minuter.
  11. Ta ut frittatan och lägg över ett upp och nervänt fat samt vänd upp frittatan på fatet.
  12. Garnera frittatan med hyvlad ost och rucola.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer