Frittata med spenat

Introduktion och förberedelse

En grön frittata med babyspenat, ruccola, salladslök och hyvlad parmesanost. En slags tunn omelett med fräst spenat som toppas med grönt och ost.

Serveringsförslag

Frittatan är god som lätt lunch, middag eller på buffé (räcker då till 6 portioner).

Spenatfrittatan passar utmärkt till påskbuffé eller att laga om du har ägg över till lätt lunch eller vardagsmiddag med ett gott bröd till.

Smidigt att steka klart i ugnen

Du kan steka klart frittatan på låg värme på spisen istället för att ställa in den i ugnen - vilket jag tycker är lättare då den ej bränns i botten så lätt.

Varianter

Istället för parmesan kan man ta lagrad manchego, vitost, fetaost eller pecorino. Svensk hyvlad Västerbottenost blir också gott.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost som prosociano violife eller uteslut från receptet.

4 bitar frittata med spenat

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 150 gram färsk spenat
  • 120 gram ruccolasallad
  • 150 gram salladslök, ca 5 st
  • 3 msk olivolja
  • 6 ägg
  • 150 gram parmesanost
  • 1 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj spenat och ruccola.
  3. Spara undan några blad ruccola att garnera med.
  4. Hacka spenat och ruccola grovt.
  5. Ansa och strimla salladslöken.
  6. Värm en stor ugnsfast stekpanna och fräs spenat, ruccola och salladslök i olivolja tills de mjuknat - några minuter.
  7. Hyvla några bitar av osten till garnering.
  8. Riv resten och lägg i en skål.
  9. Tillsätt ägg, salt och peppar.
  10. Häll äggstanningen över spenatblandningen, vänd runt så att äggstanningen sprids ut jämnt och sätt in frittatan i ugnen att stelna ca 10 minuter.
  11. Ta ut frittatan och lägg över ett upp och nervänt fat samt vänd upp frittatan på fatet.
  12. Garnera frittatan med hyvlad ost och rucola.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 233 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25