Spenatbullar

Introduktion och förberedelse

Goda bullar, bröd eller frallor smaksatta med hackad spenat och bakade med rågsikt.

Spenatbullarna är godast nybakta men de går också att frysa.

Kan även bakas ut till avlånga spenatbröd, spenatbaguetter eller valfri form.

Garnering

Bullarna kan garneras om du önskar med frön eller gryn. Pensla dem när du format dem med lite vatten och doppa dem upp och ner i en skål med frön eller gryn så det fastnar.

Gott att toppa med är ca 2 dl frön som solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön eller gryn som rågflingor eller havregryn.

ca 20 st stora spenatbullar

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 pkt färsk jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 0,5 dl matolja
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 250 gram fryst tinad spenat
  • 7 dl rågsikt
  • 10 dl vetemjöl special

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en stor bakbunke.
  2. Lös upp jästen i lite av vattnet.
  3. Tillsätt resterande vatten, matolja, honung, salt, spenaten samt rågsikten. Blanda till en kladdig deg.
  4. Tillsätt vetemjölet och blanda till en jämn deg. Ta upp degen på bakbord och knåda den 10 minuter eller kör den i degblandare 5 minuter.
  5. Sätt degen i bakbunken att jäsa övertäckt i 2 timmar.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och sedan till totalt 20 bitar.
  7. Rulla varje bit till en bulle och lägg på bakplåtar med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
  8. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn under tiden.
  10. Grädda spenatbullarna i 20 minuter tills de fått fin färg och innertemperaturen är ca 95 grader.
  11. Extra frasig yta på bullarna får du om du sätter in en djup plåt i nedre delen av ugnen när du sätter på ugnen. Samtidigt med att du sätter in bullarna så häller du en dl vatten i den djupa plåten och stänger ugnsluckan.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan frysas.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-27