Spenatbullar

Goda bullar med spenat och rågsikt. Bullarna är godast nybakta men de går också att frysa.

ca 20 st stora spenatbullar

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 pkt färsk jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 0,5 dl matolja
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 250 gram fryst tinad spenat
  • 7 dl rågsikt
  • 10 dl vetemjöl special
  • 2 dl pumpakärnor

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en stor bakbunke.
  2. Lös upp jästen i lite av vattnet.
  3. Tillsätt resterande vatten, matolja, honung, salt, spenaten samt rågsikten. Blanda till en kladdig deg.
  4. Tillsätt vetemjölet och blanda till en jämn deg. Ta upp degen på bakbord och knåda den 10 minuter eller kör den i degblandare 5 minuter.
  5. Sätt degen i bakbunken att jäsa övertäckt i 2 timmar.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och sedan till totalt 20 bitar.
  7. Rulla varje bit till en bulle och lägg på bakplåtar med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
  8. Låt spenatbullarna jäsa övertäckta i 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 200 grader under tiden.
  10. Grädda spenatbullarna i 20 minuter tills de fått fin färg och innertemperaturen är ca 95 grader.
  11. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan frysas.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer