Filotrianglar med spenat

Filotrianglar fyllda med spenat, broccoli och paprika. Grönt, vegan, vegetariskt och nyttigt - grönsaksfyllda trianglar med filodeg passar till middag, buffé, fest osv. Servera gärna med en grönsallad samt ajvarsås till. 

Här har jag räknat fyra trianglar per portion. Du kan dubbla receptet och använda ett helt paket filodeg på 250 gram direkt om du vill. Trianglarna kan frysas. 

Istället för färsk filodeg kan du köpa fryst filodeg och tina i kylen enligt paket. 

Trianglarna kan också friteras istället för att lagas i ugnen. Fritera då i ex. majsolja några i taget på 180 grader i någon minut tills de har fin färg. 

3 portioner filotrianglar med spenat

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 125 gram färsk filodeg, 6 ark
  • 0,5 rödlök
  • 250 gram fryst bladspenat
  • 250 gram broccolibuketter
  • 0,5 röd paprika
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök. Lägg i en kastrull med olivoljan.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja utan att det bränns.
  4. Tina spenat och broccoli. Hacka i grova bitar.
  5. Skölj, dela och kärna ur paprika. Skär i tärningar.
  6. Tillsätt spenat, broccoli och paprika till löken och fräs några minuter.
  7. Skär filodegen i två delar på längden.
  8. Pensla en remsa av filodegen med lite olivolja.
  9. Smörj en ugnsform eller plåt med olivolja eller lägg på smörpapper.
  10. Lägg en tolftedel (ca 0,75-1 dl) av grönsakerna i övre hörnet av filodegen. Vik sedan över filodegen och fyllningen flera gånger så att du får en triangel som paket.
  11. Pensla utsidan med lite olivolja och lägg i ugnsformen.
  12. Vik ihop alla 12 trianglar.
  13. Grädda filodegstrianglarna i ca 30 minuter tills de fått färg och är genomvarma.
  14. Servera dem varma med önskade tillbehör ex. en sallad och ajvarsås.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer