Filotrianglar med spenat

Introduktion och förberedelse

Filotrianglar fyllda med spenat, broccoli och paprika. Grönt, vegan, vegetariskt och nyttigt - grönsaksfyllda trianglar med filodeg passar till middag, buffé, fest osv. Servera gärna med en grönsallad samt ajvarsås till.

Här har jag räknat fyra trianglar per portion. Du kan dubbla receptet och använda ett helt paket filodeg på 250 gram direkt om du vill. Trianglarna kan frysas.

Istället för färsk filodeg kan du köpa fryst filodeg och tina i kylen enligt paket.

Trianglarna kan också friteras istället för att lagas i ugnen. Fritera då i ex. majsolja några i taget på 180 grader i någon minut tills de har fin färg.

3 portioner filotrianglar med spenat

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 125 gram färsk filodeg, 6 ark
  • 0,5 rödlök
  • 250 gram fryst bladspenat
  • 250 gram broccolibuketter
  • 0,5 röd paprika
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök. Lägg i en kastrull med olivoljan.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja utan att det bränns.
  4. Tina spenat och broccoli. Hacka i grova bitar.
  5. Skölj, dela och kärna ur paprika. Skär i tärningar.
  6. Tillsätt spenat, broccoli och paprika till löken och fräs några minuter.
  7. Skär filodegen i två delar på längden.
  8. Pensla en remsa av filodegen med lite olivolja.
  9. Smörj en ugnsform eller plåt med olivolja eller lägg på smörpapper.
  10. Lägg en tolftedel (ca 0,75-1 dl) av grönsakerna i övre hörnet av filodegen. Vik sedan över filodegen och fyllningen flera gånger så att du får en triangel som paket.
  11. Pensla utsidan med lite olivolja och lägg i ugnsformen.
  12. Vik ihop alla 12 trianglar.
  13. Grädda filodegstrianglarna i ca 30 minuter tills de fått färg och är genomvarma.
  14. Servera dem varma med önskade tillbehör ex. en sallad och ajvarsås.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept