Filotrianglar med spenat

Filotrianglar fyllda med spenat, broccoli och paprika. Grönt, vegan, vegetariskt och nyttigt - grönsaksfyllda trianglar med filodeg passar till middag, buffé, fest osv. Servera gärna med en grönsallad samt ajvarsås till. 

Här har jag räknat fyra trianglar per portion. Du kan dubbla receptet och använda ett helt paket filodeg på 250 gram direkt om du vill. Trianglarna kan frysas. 

Istället för färsk filodeg kan du köpa fryst filodeg och tina i kylen enligt paket. 

Trianglarna kan också friteras istället för att lagas i ugnen. Fritera då i ex. majsolja några i taget på 180 grader i någon minut tills de har fin färg. 

3 portioner filotrianglar med spenat

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 125 gram färsk filodeg, 6 ark
  • 0,5 rödlök
  • 250 gram fryst bladspenat
  • 250 gram broccolibuketter
  • 0,5 röd paprika
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök. Lägg i en kastrull med olivoljan.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja utan att det bränns.
  4. Tina spenat och broccoli. Hacka i grova bitar.
  5. Skölj, dela och kärna ur paprika. Skär i tärningar.
  6. Tillsätt spenat, broccoli och paprika till löken och fräs några minuter.
  7. Skär filodegen i två delar på längden.
  8. Pensla en remsa av filodegen med lite olivolja.
  9. Smörj en ugnsform eller plåt med olivolja eller lägg på smörpapper.
  10. Lägg en tolftedel (ca 0,75-1 dl) av grönsakerna i övre hörnet av filodegen. Vik sedan över filodegen och fyllningen flera gånger så att du får en triangel som paket.
  11. Pensla utsidan med lite olivolja och lägg i ugnsformen.
  12. Vik ihop alla 12 trianglar.
  13. Grädda filodegstrianglarna i ca 30 minuter tills de fått färg och är genomvarma.
  14. Servera dem varma med önskade tillbehör ex. en sallad och ajvarsås.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat