Filotrianglar med spenat
Filotrianglar fyllda med spenat, broccoli och paprika.
Grönt, vegetariskt och nyttigt.
Istället för färsk filodeg kan du köpa fryst filodeg och tina i kylen enligt paket.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök. Lägg i en kastrull med olivoljan.
- Fräs lök och vitlök i olivolja utan att det bränns.
- Tina spenat och broccoli. Hacka i grova bitar.
- Skölj, dela och kärna ur paprika. Skär i tärningar.
- Tillsätt spenat, broccoli och paprika till löken och fräs några minuter.
- Skär filodegen i två delar på längden.
- Pensla en remsa av filodegen med lite olivolja.
- Smörj en ugnsform eller plåt med olivolja eller lägg på smörpapper.
- Lägg en tolftedel (ca 0,75-1 dl) av grönsakerna i övre hörnet av filodegen. Vik sedan över filodegen och fyllningen flera gånger så att du får en triangel som paket.
- Pensla utsidan med lite olivolja och lägg i ugnsformen.
- Vik ihop alla 12 trianglar.
- Grädda filodegstrianglarna i ca 30 minuter tills de fått färg och är genomvarma.
- Servera dem varma med önskade tillbehör ex. en sallad och ajvarsås.
Serveringsförslag
- Grönsaksfyllda trianglar passar till middag som vegetarisk rätt med sallad.
- Till fest som tilltugg eller lätt förrätt med sallad.
- Eller som sidorätt på buffé.
- Servera gärna med en grönsallad samt ajvarsås, eller yoghurtsås med fetaost eller sweet chili.
Portionsberäkning
Här har jag räknat fyra trianglar per portion. Du kan dubbla receptet och använda ett helt paket filodeg på 250 gram direkt om du vill.
I ugn eller fritös
Trianglarna kan också friteras istället för att lagas i ugnen. Fritera då i ex. majsolja några i taget på 180 grader i någon minut tills de har fin färg.
Uppskattat näringsvärde per portion: 344 kcal