Fläskfilé i senapssås

En god fest- eller middagsrätt med stekt fläskfilé med sås på fransk senap och grädde.
Förslag på tillbehör: klyftpotatis, pressad potatis eller färskpotatis. Kokta grönsaker som 1 pkt eller ca 100 gram gröna bönor, 4-6 knippmorötter och 4-8 st knipp-, vår- eller salladslökar passar till.
Vegetariskt blir det med quornfilé istället för fläskfilé.
Vintips är ett vitt ekfatslagrat Chardonnay eller ett ljusare lättare rött ex. Pinot Noir eller Bourgogne.
Du kan också grilla fläskfiléskivorna på utegrillen istället för att steka dem. Gör då bara såsen med lök osv i pannan och vänd sedan ner fläskfilén och koka någon minut.

4 portioner fläskfilé i senapssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 2 msk flytande kalvfond
  • 2 msk fransk senap
  • 1 msk majsstärkelse

Tillagning

  1. Förbered potatistillbehör och grönsaker. Skala och koka potatis. Rensa bönor och skala morötter. Rensa löken.
  2. Strimla vår- knipp- eller salladslöks blasten att ha till garnering av fläskfilén.
  3. Putsa köttet och skär det i skivor. Skala och hacka gul lök och vitlök.
  4. Bryn fläskfiléskivorna i olja i en stor stekpanna eller stekgryta. Tillsätt löken och fortsätt att bryna någon minut. Krydda med salt och peppar.
  5. Vispa ihop grädde, vatten, kalvfond, senap och majsstärkelse. Blanda ner det tillsammans med köttet.
  6. Låt fläskfilén småkoka på låg värme tills tillbehören är klara. Använd gärna en termometer och låt fläskfilén småputtra till en innertemperatur på 68 grader.
  7. Koka grönsakerna i ca 5 minuter i 2 dl vatten under lock.
  8. Häll av dem och blanda ner en msk smör, en nypa salt och vit- eller svartpeppar.
  9. Pressa kokt potatis.
  10. Garnera fläskfilén med hackad vår- knipp- eller salladslök och rör om.
  11. Smaka av såsen med salt, vit- eller svartpeppar samt ev. lite mer senap.
  12. Fläskfilé med senapssås är klart att servera med pressad potatis och grönsaker.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer