Fläskfilé i senapssås

Introduktion och förberedelse för tillagning

En god fest- eller middagsrätt med stekt fläskfilé med sås på fransk senap och grädde.

Förslag på tillbehör: klyftpotatis, pressad potatis eller färskpotatis.

Kokta grönsaker som 1 pkt eller ca 100 gram gröna bönor, 4-6 knippmorötter och 4-8 st knipp-, vår- eller salladslökar passar till.

Vegetariskt blir det med quornfilé istället för fläskfilé.

Du kan också grilla fläskfiléskivorna på utegrillen istället för att steka dem. Gör då bara såsen med lök osv i pannan och vänd sedan ner fläskfilén och koka någon minut.

Att dricka till

Vintips är ett vitt ekfatslagrat Chardonnay eller ett ljusare lättare rött ex. Pinot Noir eller Bourgogne.

4 portioner fläskfilé i senapssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 2 msk flytande kalvfond
  • 2 msk fransk senap
  • 1 msk majsstärkelse

Tillagning

  1. Förbered potatistillbehör och grönsaker. Skala och koka potatis. Rensa bönor och skala morötter. Rensa löken.
  2. Strimla vår- knipp- eller salladslöks blasten att ha till garnering av fläskfilén.
  3. Putsa köttet och skär det i skivor. Skala och hacka gul lök och vitlök.
  4. Bryn fläskfiléskivorna i olja i en stor stekpanna eller stekgryta. Tillsätt löken och fortsätt att bryna någon minut. Krydda med salt och peppar.
  5. Vispa ihop grädde, vatten, kalvfond, senap och majsstärkelse. Blanda ner det tillsammans med köttet.
  6. Låt fläskfilén småkoka på låg värme tills tillbehören är klara. Använd gärna en termometer och låt fläskfilén småputtra till en innertemperatur på 68 grader.
  7. Koka grönsakerna i ca 5 minuter i 2 dl vatten under lock.
  8. Häll av dem och blanda ner en msk smör, en nypa salt och vit- eller svartpeppar.
  9. Pressa kokt potatis.
  10. Garnera fläskfilén med hackad vår- knipp- eller salladslök och rör om.
  11. Smaka av såsen med salt, vit- eller svartpeppar samt ev. lite mer senap.
  12. Fläskfilé med senapssås är klart att servera med pressad potatis och grönsaker.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.