Fläskfilé i senapssås

Introduktion och förberedelse

Fläskfilé brynt i skivor i en god krämig senapssås smaksatt med Dijon, vitlök och lite lök. En god fest- eller middags- eller lunchrätt.

Serveringsförslag

I receptet och på bilden ett förslag på tillbehör med kokt pressad potatis och kokta grönsaker.

Vidare passar klyftpotatis, bulgursallad, ris, pasta, matvete eller råris till.

Andra tillbehör som passar är en grönsallad, vaxbönor, sockerärtor, ärtor och salladsfat.

Varianter

  • Vegetariskt blir det med quornfilé eller sojabitar istället för fläskfilé.
  • För vegan variant ta förslagsvis Anamma vegobitar och sojagrädde eller havregrädde samt grönsaksbuljong.
  • Du kan också grilla fläskfiléskivorna på utegrillen istället för att steka dem. Gör då bara såsen med lök osv i pannan och vänd sedan ner fläskfilébitarna och koka någon minut.
  • Fler kryddor som passar är någon tsk torkad dragon; för het variant någon tsk chili som sambal oelek; mera örter som några msk hackad persilja eller gräslök.

Att dricka till

Vintips är ett vitt ekfatslagrat Chardonnay eller ett ljusare lättare rött ex. Pinot Noir eller Bourgogne.

4 portioner fläskfilé i senapssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 2 msk flytande kalvfond
  • 2 msk fransk senap Dijon
  • 1 msk majsstärkelse
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: 800 gram potatis, delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 200 gram gröna bönor
  • 4-6 knippmorötter eller vanliga morötter
  • 4-8 st knipp- eller salladslökar

Tillagning

  1. Förbered de potatistillbehör och grönsaker du vill ha. Förslagsvis skala och koka potatis mjuk ca 20 minuter. Rensa bönor och skala morötter. Rensa knipp- eller salladslöken. Strimla knipp- eller salladslöksblast och spara att ha till garnering av fläskfilén.
  2. Skala och hacka gul lök och vitlök.
  3. Putsa köttet - skär bort stora senor - och skär det i skivor.
  4. Bryn fläskfiléskivorna i olja i en stor stekpanna eller stekgryta. Tillsätt lök och vitlök och fortsätt att bryna någon minut. Krydda med salt och peppar.
  5. Vispa ihop grädde, vatten, kalvfond, senap och majsstärkelse. Blanda ner det tillsammans med köttet.
  6. Låt fläskfilén småkoka på låg värme tills tillbehören är klara. Använd gärna en termometer och låt fläskfilén småputtra till en innertemperatur på 68 grader.
  7. Koka grönsakerna i ca 5 minuter i 2 dl vatten under lock.
  8. Häll av dem och blanda ner en msk smör, en nypa salt och vit- eller svartpeppar.
  9. Lägg upp kokt potatis. Den kan också pressas till.
  10. Garnera gärna fläskfilén med hackad knipp- eller salladslök och rör om.
  11. Smaka av såsen med salt, vit- eller svartpeppar samt ev. lite mer senap.
  12. Fläskfilé med senapssås är klart att servera med pressad potatis och grönsaker.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 388 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.