Fläskfilé i senapssås

En god fest- eller middagsrätt med stekt fläskfilé med sås på fransk senap och grädde.
Förslag på tillbehör: klyftpotatis, pressad potatis eller färskpotatis. Kokta grönsaker som 1 pkt eller ca 100 gram gröna bönor, 4-6 knippmorötter och 4-8 st knipp-, vår- eller salladslökar passar till.
Vegetariskt blir det med quornfilé istället för fläskfilé.
Vintips är ett vitt ekfatslagrat Chardonnay eller ett ljusare lättare rött ex. Pinot Noir eller Bourgogne.
Du kan också grilla fläskfiléskivorna på utegrillen istället för att steka dem. Gör då bara såsen med lök osv i pannan och vänd sedan ner fläskfilén och koka någon minut.

4 portioner fläskfilé i senapssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 2 msk flytande kalvfond
  • 2 msk fransk senap
  • 1 msk majsstärkelse

Tillagning

  1. Förbered potatistillbehör och grönsaker. Skala och koka potatis. Rensa bönor och skala morötter. Rensa löken.
  2. Strimla vår- knipp- eller salladslöks blasten att ha till garnering av fläskfilén.
  3. Putsa köttet och skär det i skivor. Skala och hacka gul lök och vitlök.
  4. Bryn fläskfiléskivorna i olja i en stor stekpanna eller stekgryta. Tillsätt löken och fortsätt att bryna någon minut. Krydda med salt och peppar.
  5. Vispa ihop grädde, vatten, kalvfond, senap och majsstärkelse. Blanda ner det tillsammans med köttet.
  6. Låt fläskfilén småkoka på låg värme tills tillbehören är klara. Använd gärna en termometer och låt fläskfilén småputtra till en innertemperatur på 68 grader.
  7. Koka grönsakerna i ca 5 minuter i 2 dl vatten under lock.
  8. Häll av dem och blanda ner en msk smör, en nypa salt och vit- eller svartpeppar.
  9. Pressa kokt potatis.
  10. Garnera fläskfilén med hackad vår- knipp- eller salladslök och rör om.
  11. Smaka av såsen med salt, vit- eller svartpeppar samt ev. lite mer senap.
  12. Fläskfilé med senapssås är klart att servera med pressad potatis och grönsaker.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer