Vitchokladpannacotta med fläder
Vitchokladpannacotta med fläder garnerad färska bär som hallon, vinbär och blåbär, flagad rostad mandel samt tärnad flädergelé.
En variant på vanlig pannacotta med grädde och gelatin smaksatt med vit choklad och flädersaft samt förslag på garnering.
Köp färdig flädersaft eller gör egen flädersaft.
Tillagning
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en liten skål i fem minuter.
- Riv chokladen eller använd vita chokladknappar.
- Blanda grädde med flädersaft och strösocker i en kastrull.
- Värm gräddblandningen utan att koka upp - till ca 65 grader.
- Ta av från värmen och rör i chokladen samt rör tills den smält helt.
- Krama ur gelatinbladen. Tillsätt dem samt rör tills de löst upp sig helt.
- Fördela smeten i fyra dessertglas eller formar - 1 dl i varje. Låt svalna. OBS tänk på att glas och formar ska tåla värme. Värm dem annars försiktigt med hett vatten innan.
- Ställ att svalna. Sedan att stelna övertäckta med lite plastfilm i kylen. Det tar ca 3 timmar. Hit kan du förbereda och ha i kylen någon dag innan servering.
- SERVERING: Skölj och rensa bären. Fördela på pannacottorna. Tärna flädergelé och lägg några tärningar på varje. Toppa med rostade mandelspån.
Garnering
- Flädergelén är valfri att garnera med.
- Mandelspån är valfritt och kan uteslutas eller ersättas med andra nötter som pistagenötter (ej saltade), pekannötter, valnötter eller hasselnötter.
- Istället för mitt förslag på garnering kan du ha på andra färska bär som jordgubbar, krusbär eller smält rabarber; vidare frukt som passionsfruktspulp, granatäpplekärnor, färsk tärnad ananas, halverade kärnfria vindruvor eller tärnad eller skivad mango.
- Eller toppa med marinerade citrusfiléer.
- Som grönt kan du garnera med citronmeliss eller myntablad.
Att dricka till
Till vitchokladpannacottan passar ett sött dessertvin som Sauternes, Beaumes de Venise eller Trockenbeerenauslese. Eller italienskt Vin Santo.
Uppskattat näringsvärde per portion: 453 kcal