Fläderbärssaft

Fläderbärssaft. Det är inte bara av fläderblommor du kan göra hemgjord saft av - fläderbär blir också god hemkokt saft. Dock ska de vara frysta eller vara frostbitna så de är sötare. Vidare ska de kokas som nedan i receptet.

Enklast är att frysa bären över natten. Fläderbärssaft är god som vanlig saft eller till saftbål, drinkar mm.

4 liter fläderbär är ca 2 kg. Tillsätt natriumbensoat om du vill ha en hållbar saft att spara länge.

Se till att du plockar rätt fläder

Sambucus Nigra, vanlig äkta fläder, ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Kolla på wikipedia om du är osäker så att du väljer rätt fläderbär.

Använd: Äkta fläderbär som är en stor buske som blommar i juni samt juli och får platta stora klasar av vita blommor med fem foderblad, fem kronblad, fem fria ståndare med gula ståndarknappar. Blommorna har en stark söt doft av fläder. Äkta fläder får sedan först röda sedan svarta bär i slutet av juli och augusti.

Använd inte: Druvfläderbär som har mindre, vitgröna och mer äggrunda blommklasar och sedan röd-svarta bär likt druvklasar. Sommarfläderbär som är en meterhög ört och har vita blommor men röda ståndarknappar men också får svarta bär.

2 liter fläderbärssaft

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 15 tim

Ingredienser

  • 4 liter fläderbär, frysta eller frostbitna.
  • 2 liter vatten
  • 500 gram socker per liter avrunnen saft

Tillagning

  1. Frys gärna fläderbären över natten.
  2. Rensa och skölj fläderbären. Lägg i en stor kastrull.
  3. Häll på vatten och koka upp fläderbären samt låt koka på svag värme tills fläderbären avgett sin saft ca 2-3 timmar.
  4. Sätt upp en silduk eller durkslag över en stor kastrull eller bytta och sila den sura fläderbärssaften.
  5. Mät upp den sura saften och tillsätt 500 gram socker per liter sur fläderbärssaft.
  6. Koka upp sursaften med sockret till sockret löst sig. Skumma med en slev.
  7. Koka fläderbärssaften på svag värme i 10 minuter.
  8. Förbered under tiden rena saftflaskor och häll saften i dessa. Förslut direkt.
  9. Eller så kan du låta saften svalna och frysa in i små omgångar i plastburkar.
  10. Förvara öppnad saft i kylen.
  11. Sedan är det bara att njuta av fläderbärssaften utspädd med kallt vatten.
E-mail
Medel: 3.8 (44 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept