Dillkött med quorn

Vegetariskt dillkött med quorn i dillsås smaksatt med ättika. En variant på klassiskt dillkött. Quorn är en slags pressad svamp som har gott tuggmotstånd, är nyttig och vegetarisk.

Servera vegetariskt dillkött med pressad potatis eller kokt potatis samt gärna kokt morot. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.

Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill.

6 portioner dillkött med quorn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram quornbitar
  • 1 gul lök
  • 5 msk smör, margarin eller olivolja
  • 5 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde, sojagrädde eller Imat (havregrädde)
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 tsk ättika (12%)
  • 2 msk citronsaft
  • 2 tsk socker
  • 1 dl hackad dill
  • 4 port kokt potatis samt kokta morötter

Tillagning

  1. Börja koka potatis samt morot.
  2. Lägg quornbitarna i en kastrull med smör, margarin eller olivolja.
  3. Skala löken, hacka den samt tillsätt den.
  4. Fräs quornbitarna samt löken någon minut under omrörning.
  5. Pudra över mjölet och rör runt.
  6. Häll i grädden, rör om och koka upp.
  7. Tillsätt sedan hälften buljongen och rör runt till en jämn blandning.
  8. Tillsätt resten av buljongen under omrörning.
  9. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
  10. Hacka dill.
  11. Smaksätt dillsåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, ättika, citronsaft, socker samt hackad dill.
  12. Smaka av dillsåsen med ev. mer salt och vitpeppar, samt ev. lite mer ättika.
  13. Dillkött med quorn i dillsås är klart att servera med kokt eller pressad potatis och kokta morötter.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer