Dillkött med quorn
Vegetariskt dillkött med quorn i dillsås smaksatt med ättika. En variant på klassiskt dillkött.
Quorn är en slags pressad svamp som har gott tuggmotstånd, är nyttig och vegetarisk.
Tillagning
- Börja koka potatis samt morot.
- Lägg quornbitarna i en kastrull med smör, margarin eller olivolja.
- Skala löken, hacka den samt tillsätt den.
- Fräs quornbitarna samt löken någon minut under omrörning.
- Pudra över mjölet och rör runt.
- Häll i grädden, rör om och koka upp.
- Tillsätt sedan hälften buljongen och rör runt till en jämn blandning.
- Tillsätt resten av buljongen under omrörning.
- Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
- Hacka dill.
- Smaksätt dillsåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, ättika, citronsaft, socker samt hackad dill.
- Smaka av dillsåsen med ev. mer salt och vitpeppar, samt ev. lite mer ättika.
- Dillkött med quorn i dillsås är klart att servera med kokt eller pressad potatis och kokta morötter.
Serveringsförslag
Gott med kokt potatis eller pressad potatis, kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter. Vidare passar rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller kokt matvete.
Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker passar också till. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.
Varianter
Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill.
Istället för att reda smör och vetemjöl i början kan du reda med maizenastärkelse enligt paket för en glutenfri variant.
Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal