Dillkött med quorn

Vegetariskt dillkött med quorn i dillsås smaksatt med ättika. En variant på klassiskt dillkött. Quorn är en slags pressad svamp som har gott tuggmotstånd, är nyttig och vegetarisk.

Gott med kokt potatis eller pressad potatis, kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter. Vidare passar rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller kokt matvete.

Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker passar också till. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.

Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill.

6 portioner dillkött med quorn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram quornbitar
  • 1 gul lök
  • 5 msk smör, margarin eller olivolja
  • 5 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde, sojagrädde eller Imat (havregrädde)
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 tsk ättika (12%)
  • 2 msk citronsaft
  • 2 tsk socker
  • 1 dl hackad dill
  • 4 port kokt potatis samt kokta morötter

Tillagning

  1. Börja koka potatis samt morot.
  2. Lägg quornbitarna i en kastrull med smör, margarin eller olivolja.
  3. Skala löken, hacka den samt tillsätt den.
  4. Fräs quornbitarna samt löken någon minut under omrörning.
  5. Pudra över mjölet och rör runt.
  6. Häll i grädden, rör om och koka upp.
  7. Tillsätt sedan hälften buljongen och rör runt till en jämn blandning.
  8. Tillsätt resten av buljongen under omrörning.
  9. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
  10. Hacka dill.
  11. Smaksätt dillsåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, ättika, citronsaft, socker samt hackad dill.
  12. Smaka av dillsåsen med ev. mer salt och vitpeppar, samt ev. lite mer ättika.
  13. Dillkött med quorn i dillsås är klart att servera med kokt eller pressad potatis och kokta morötter.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept