Dillkött med quorn

Vegetariskt dillkött med quorn i dillsås smaksatt med ättika. En variant på klassiskt dillkött. Quorn är en slags pressad svamp som har gott tuggmotstånd, är nyttig och vegetarisk.

Servera vegetariskt dillkött med pressad potatis eller kokt potatis samt gärna kokt morot. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.

Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill.

6 portioner dillkött med quorn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram quornbitar
  • 1 gul lök
  • 5 msk smör, margarin eller olivolja
  • 5 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde, sojagrädde eller Imat (havregrädde)
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 tsk ättika (12%)
  • 2 msk citronsaft
  • 2 tsk socker
  • 1 dl hackad dill
  • 4 port kokt potatis samt kokta morötter

Tillagning

  1. Börja koka potatis samt morot.
  2. Lägg quornbitarna i en kastrull med smör, margarin eller olivolja.
  3. Skala löken, hacka den samt tillsätt den.
  4. Fräs quornbitarna samt löken någon minut under omrörning.
  5. Pudra över mjölet och rör runt.
  6. Häll i grädden, rör om och koka upp.
  7. Tillsätt sedan hälften buljongen och rör runt till en jämn blandning.
  8. Tillsätt resten av buljongen under omrörning.
  9. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
  10. Hacka dill.
  11. Smaksätt dillsåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, ättika, citronsaft, socker samt hackad dill.
  12. Smaka av dillsåsen med ev. mer salt och vitpeppar, samt ev. lite mer ättika.
  13. Dillkött med quorn i dillsås är klart att servera med kokt eller pressad potatis och kokta morötter.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer