Dillkött med kyckling

Introduktion och förberedelse

Kycklingfilé i dillsås smaksatt med ättika. En snabblagad och lättlagad variant på dillkött med fast med kokt kycklingbröst.

Gott med kokt potatis eller pressad potatis, kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter.

Vidare passar rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller kokt matvete.

Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker passar också till.

En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.

Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill eller fryst hackad dill. Gott i är även att koka med frysta gröna sojabönor.

4 portioner dillkött med kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfilé
  • 1 liten gul lök
  • 4 morötter, 200 gram
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 2 dl grädde
  • 3 msk ljus maizenaredning
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 tärning kycklingbuljong
  • 1 msk ättika 12%
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk creme fraiche
  • 2 tsk socker
  • 4 msk hackad dill, färsk eller fryst
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis samt kokta broccoli

Tillagning

  1. Börja koka potatis eller tillbehör du vill ha till.
  2. Koka upp vatten med buljongtärning och rör så det löser sig.
  3. Skala löken och klyfta den grovt och tillsätt den till den kokande buljongen.
  4. Skala moroten och skär i grova bitar. Tillsätt till buljongen.
  5. Skär kycklingen i grova bitar. Lägg i buljongen.
  6. Koka på låg värme i ca 10 minuter.
  7. Tillsätt grädde, creme fraiche samt dill.
  8. Red med maizenaredning så tjock du vill ha såsen.
  9. Smaka av med ättika, socker, salt, peppar så att du har en lagom sötsur sås.
  10. Koka broccoli i buketter ca 3 minuter i saltat vatten. Häll av. Valfritt om du vill ha det till.
  11. Servera med pressad eller kokt potatis. Garnera gärna dillköttet med lite mer färsk hackad dill.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer