Dillkött med kyckling

Kycklingfilé i dillsås smaksatt med ättika. En snabblagad och lättlagad variant på dillkött med fast med kokt kycklingbröst.

Gott med kokt potatis eller pressad potatis, kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter.

Vidare passar rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller kokt matvete.

Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker passar också till.

En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.

Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill eller fryst hackad dill. Gott i är även att koka med frysta gröna sojabönor.

4 portioner dillkött med kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfilé
  • 1 liten gul lök
  • 4 morötter, 200 gram
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 2 dl grädde
  • 3 msk ljus maizenaredning
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 tärning kycklingbuljong
  • 1 msk ättika 12%
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk creme fraiche
  • 2 tsk socker
  • 4 msk hackad dill, färsk eller fryst
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis samt kokta broccoli

Tillagning

  1. Börja koka potatis eller tillbehör du vill ha till.
  2. Koka upp vatten med buljongtärning och rör så det löser sig.
  3. Skala löken och klyfta den grovt och tillsätt den till den kokande buljongen.
  4. Skala moroten och skär i grova bitar. Tillsätt till buljongen.
  5. Skär kycklingen i grova bitar. Lägg i buljongen.
  6. Koka på låg värme i ca 10 minuter.
  7. Tillsätt grädde, creme fraiche samt dill.
  8. Red med maizenaredning så tjock du vill ha såsen.
  9. Smaka av med ättika, socker, salt, peppar så att du har en lagom sötsur sås.
  10. Koka broccoli i buketter ca 3 minuter i saltat vatten. Häll av. Valfritt om du vill ha det till.
  11. Servera med pressad eller kokt potatis. Garnera gärna dillköttet med lite mer färsk hackad dill.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept