Dillkött med fläskkött

Kokt kött i dillsås smaksatt med ättika. En variant på dillkött med fläskkött - ett långkok.

Gott med kokt potatis eller pressad potatis, kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter. Vidare passar rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller kokt matvete.

Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker passar också till. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.

Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill eller fryst dill.

Köper du kött med ben så får du räkna 1,5 gånger vikten i receptet nedan.

Vill du laga en snabb variant på dillkött med mör skinka som fläskfilé, mör skinkstek eller kotlett så kan du laga denna variant med kycklingfilé men byta ut kycklingen mot fläskkött.

6 portioner dillkött med fläskkött

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 600 gram benfritt kött typ grytbitar av fläskkött som picnicbog, fläsklägg eller fläskstek
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • Sås: 6 dl köttbuljong från köttkoket
  • 2 dl grädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 tsk ättika 12%
  • 1 msk citronsaft
  • 2 tsk socker
  • 1/2 dl hackad dill, färsk eller fryst
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis samt kokta morötter

Tillagning

  1. Koka köttet: Skär ned köttet i mindre bitar ca 2x2 cm stora. Du kan också koka köttet i grövre bitar ex. om du kokar med ben och sedan skära köttet i mindre bitar och blanda i såsen vid servering.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten.
  3. Koka upp och skumma med en slev.
  4. Skala löken och klyfta den grovt och tillsätt den.
  5. Tillsätt kryddor som lagerblad, vitpeppar och salt.
  6. Låt dillköttet koka på låg värme i 1,5 timmar tills köttet är mört.
  7. Häll av köttet i ett durkslag och spara buljongen i en kastrull.
  8. Börja koka potatis samt morot.
  9. DILLSÅS: Gör en bottenredning: Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Rör ihop. Rör om någon minut och häll i lite av köttbuljongen och rör runt till en jämn blandning utan klumpar.
  10. Tillsätt resten av köttbuljongen lite i taget under omrörning samt sedan grädden. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
  11. Hacka dill.
  12. Smaksätt dillsåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, ättika, citronsaft, socker samt hackad dill.
  13. Skär köttet i 2x2 cm bitar om du kokt det i större bitar. Blanda ner köttet i dillsåsen (plocka ev. bort vitpepparkornen samt lagerblad innan), vänd runt och koka upp. Nu är dillköttet klart för servering.
  14. Dillkött i dillsås är klart att servera med kokt eller pressad potatis och kokta morötter.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept