Dillkött med fläskkött

Kokt kött i dillsås smaksatt med ättika. En variant på dillkött med fläskkött - ett långkok. Servera dillkött med pressad potatis eller kokt potatis samt gärna kokt morot. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.

Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill eller fryst dill.

Köper du kött med ben så får du räkna 1,5 gånger vikten i receptet nedan.

Vill du laga en snabb variant på dillkött med mör skinka som fläskfilé, mör skinkstek eller kotlett så kan du laga denna variant med kycklingfilé men byta ut kycklingen mot fläskkött.

6 portioner dillkött med fläskkött

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 600 gram benfritt kött typ grytbitar av fläskkött som picnicbog, fläsklägg eller fläskstek
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • Sås: 6 dl köttbuljong från köttkoket
  • 2 dl grädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 tsk ättika 12%
  • 1 msk citronsaft
  • 2 tsk socker
  • 1/2 dl hackad dill, färsk eller fryst
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis samt kokta morötter

Tillagning

  1. Koka köttet: Skär ned köttet i mindre bitar ca 2x2 cm stora. Du kan också koka köttet i grövre bitar ex. om du kokar med ben och sedan skära köttet i mindre bitar och blanda i såsen vid servering.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten.
  3. Koka upp och skumma med en slev.
  4. Skala löken och klyfta den grovt och tillsätt den.
  5. Tillsätt kryddor som lagerblad, vitpeppar och salt.
  6. Låt dillköttet koka på låg värme i 1,5 timmar tills köttet är mört.
  7. Häll av köttet i ett durkslag och spara buljongen i en kastrull.
  8. Börja koka potatis samt morot.
  9. DILLSÅS: Gör en bottenredning: Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Rör ihop. Rör om någon minut och häll i lite av köttbuljongen och rör runt till en jämn blandning utan klumpar.
  10. Tillsätt resten av köttbuljongen lite i taget under omrörning samt sedan grädden. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
  11. Hacka dill.
  12. Smaksätt dillsåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, ättika, citronsaft, socker samt hackad dill.
  13. Skär köttet i 2x2 cm bitar om du kokt det i större bitar. Blanda ner köttet i dillsåsen (plocka ev. bort vitpepparkornen samt lagerblad innan), vänd runt och koka upp. Nu är dillköttet klart för servering.
  14. Dillkött i dillsås är klart att servera med kokt eller pressad potatis och kokta morötter.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer