Dillkött med fläskkött

Kokt kött i dillsås smaksatt med ättika. En variant på dillkött med fläskkött - ett långkok. Servera dillkött med pressad potatis eller kokt potatis samt gärna kokt morot. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.

Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill eller fryst dill.

Köper du kött med ben så får du räkna 1,5 gånger vikten i receptet nedan.

Vill du laga en snabb variant på dillkött med mör skinka som fläskfilé, mör skinkstek eller kotlett så kan du laga denna variant med kycklingfilé men byta ut kycklingen mot fläskkött. 

6 portioner dillkött med fläskkött

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 600 gram benfritt kött typ grytbitar av fläskkött som picnicbog, fläsklägg eller fläskstek
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • Sås: 6 dl köttbuljong från köttkoket
  • 2 dl grädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 tsk ättika 12%
  • 1 msk citronsaft
  • 2 tsk socker
  • 1/2 dl hackad dill, färsk eller fryst
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis samt kokta morötter

Tillagning

  1. Koka köttet: Skär ned köttet i mindre bitar ca 2x2 cm stora. Du kan också koka köttet i grövre bitar ex. om du kokar med ben och sedan skära köttet i mindre bitar och blanda i såsen vid servering.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten.
  3. Koka upp och skumma med en slev.
  4. Skala löken och klyfta den grovt och tillsätt den.
  5. Tillsätt kryddor som lagerblad, vitpeppar och salt.
  6. Låt dillköttet koka på låg värme i 1,5 timmar tills köttet är mört.
  7. Häll av köttet i ett durkslag och spara buljongen i en kastrull.
  8. Börja koka potatis samt morot.
  9. DILLSÅS: Gör en bottenredning: Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Rör ihop. Rör om någon minut och häll i lite av köttbuljongen och rör runt till en jämn blandning utan klumpar.
  10. Tillsätt resten av köttbuljongen lite i taget under omrörning samt sedan grädden. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
  11. Hacka dill.
  12. Smaksätt dillsåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, ättika, citronsaft, socker samt hackad dill.
  13. Skär köttet i 2x2 cm bitar om du kokt det i större bitar. Blanda ner köttet i dillsåsen (plocka ev. bort vitpepparkornen samt lagerblad innan), vänd runt och koka upp. Nu är dillköttet klart för servering.
  14. Dillkött i dillsås är klart att servera med kokt eller pressad potatis och kokta morötter.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer