Dillkött med fläskkött
Kokt kött i dillsås smaksatt med ättika. En variant på dillkött med fläskkött - ett långkok.
Tillagning
- Koka köttet: Skär ned köttet i mindre bitar ca 2x2 cm stora. Du kan också koka köttet i grövre bitar ex. om du kokar med ben och sedan skära köttet i mindre bitar och blanda i såsen vid servering.
- Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten.
- Koka upp och skumma med en slev.
- Skala löken och klyfta den grovt och tillsätt den.
- Tillsätt kryddor som lagerblad, vitpeppar och salt.
- Låt dillköttet koka på låg värme i 1,5 timmar tills köttet är mört.
- Häll av köttet i ett durkslag och spara buljongen i en kastrull.
- Börja koka potatis samt morot.
- DILLSÅS: Gör en bottenredning: Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Rör ihop. Rör om någon minut och häll i lite av köttbuljongen och rör runt till en jämn blandning utan klumpar.
- Tillsätt resten av köttbuljongen lite i taget under omrörning samt sedan grädden. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
- Hacka dill.
- Smaksätt dillsåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, ättika, citronsaft, socker samt hackad dill.
- Skär köttet i 2x2 cm bitar om du kokt det i större bitar. Blanda ner köttet i dillsåsen (plocka ev. bort vitpepparkornen samt lagerblad innan), vänd runt och koka upp. Nu är dillköttet klart för servering.
- Dillkött i dillsås är klart att servera med kokt eller pressad potatis och kokta morötter.
Serveringsförslag
- Gott med kokt potatis eller pressad potatis, kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter.
- Vidare passar rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller kokt matvete.
- Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker passar också till. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.
Varianter
Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill eller fryst dill.
Med kött med ben
Köper du kött med ben så får du räkna 1,5 gånger vikten i receptet nedan.
Snabbvariant med mört kött
Vill du laga en snabb variant på dillkött med mör skinka som fläskfilé, mör skinkstek eller kotlett så kan du laga denna variant med kycklingfilé men byta ut kycklingen mot fläskkött.
Uppskattat näringsvärde per portion: 345 kcal