Linsgryta med soja

En variant av Dhal - indisk linsgryta med torkat sojaprotein som sojafärs eller sojakuddar. En god och nyttig vegetarisk gryta. Lök, het curry och linser går mycket bra ihop.

Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, spiskummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime.

Servera indisk dahlgryta med Naan bröd, ev. naturell yoghurt med hackad mynta, gurka, tomat är gott till. Basmatiris hör också till - koka riset med en stång kanel, en nypa gurkmeja samt gärna muskotblomma. Gott och fint är också att blanda en liten del av riset med gurkmeja och sedan blanda med det övriga riset. Vidare kan du garnera riset med rostad lök vid servering.

4 portioner linsgryta med soja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl torkad soja som sojafärs eller sojakuddar
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja, rapsolja eller ghee (indiskt klarerat smör)
  • 3 krm torkad chili eller något starkt
  • 1 tsk garam masala eller het curry
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ÖVERKURS TILL LINSGRYTA: 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk koriander
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 1 krm malen kanel
  • 400 ml kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk
  • 1 lime

Tillagning

  1. Koka upp ca 3 dl vatten och häll över sojaproteinet i en skål. Låt stå och svälla medan du börjar med linsgrytan.
  2. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken.
  3. Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
  4. Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
  5. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater samt vatten. Vill du ha i kokosmjölk så ta uteslut halva vattnet.
  6. Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 20 minuter.
  7. Tillsätt sojaproteinet och låt koka i fem minuter till.
  8. Smaka av med ev. mer salt, vitpeppar och curry samt chili. En nypa socker kan också göra susen. Klart att servera. Om du vill pressar du över limesaft - då blir linsgrytan extra god.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer