Linsgryta med soja

En variant av Dhal - indisk linsgryta med torkat sojaprotein som sojafärs eller sojakuddar. En god och nyttig vegetarisk gryta. Lök, het curry och linser går mycket bra ihop.

Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, spiskummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime.

Servera indisk dahlgryta med Naan bröd, ev. naturell yoghurt med hackad mynta, gurka, tomat är gott till. Basmatiris hör också till - koka riset med en stång kanel, en nypa gurkmeja samt gärna muskotblomma. Gott och fint är också att blanda en liten del av riset med gurkmeja och sedan blanda med det övriga riset. Vidare kan du garnera riset med rostad lök vid servering.

4 portioner linsgryta med soja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl torkad soja som sojafärs eller sojakuddar
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja, rapsolja eller ghee (indiskt klarerat smör)
  • 3 krm torkad chili eller något starkt
  • 1 tsk garam masala eller het curry
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ÖVERKURS TILL LINSGRYTA: 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk koriander
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 1 krm malen kanel
  • 400 ml kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk
  • 1 lime

Tillagning

  1. Koka upp ca 3 dl vatten och häll över sojaproteinet i en skål. Låt stå och svälla medan du börjar med linsgrytan.
  2. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken.
  3. Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
  4. Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
  5. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater samt vatten. Vill du ha i kokosmjölk så ta uteslut halva vattnet.
  6. Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 20 minuter.
  7. Tillsätt sojaproteinet och låt koka i fem minuter till.
  8. Smaka av med ev. mer salt, vitpeppar och curry samt chili. En nypa socker kan också göra susen. Klart att servera. Om du vill pressar du över limesaft - då blir linsgrytan extra god.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer