Citrontårta eller citrontarte
Citrontårta eller citrontarte med trädgårdsbär är en god dessert gärna med ett sött dessertvin till.
Tillagning
- Vispa smör och socker i fem minuter i en bunke.
- Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
- Tillsätt vatten under omrörning.
- Blanda i mjöl och rör hastigt ihop till en deg.
- Låt degen vila i plastfilm cirka en halvtimme i kylen.
- Gör under tiden citronkrämen som ska bli fyllningen: skölj och finriv skal av citroner. Pressa citronsaft i en kastrull och värm med socker tills sockret löst sig. Låt svalna.
- Blanda vispgrädde, riven citron och maizena i en kastrull samt koka upp under omrörning. Ta av från värmen och låt svalna.
- Vispa ägg fluffigt i en stor bunke.
- Tillsätt citronsockerlagen och grädden, lite i taget, under kraftig vispning.
- Sätt ugn på 175 grader vanlig ugn.
- Kavla ut pajdegen till 3 millimeters tjocklek och klä en rund form (cirka 20 centimeter). Se till att det blir tätt annars läcker citronsmeten ut.
- Klipp ut till ett runt smörpapper och lägg längs med pajdegens botten och fyll med torkade gula ärtor så bubblar inte degen upp.
- Baka degen till ett pajskal i 25 minuter, de sista fem minuterna utan ärtor och papper. Ett tips är att pensla pajdegen med ägg i slutet på gräddningen så blir den extra tät.
- Fyll pajskalet med citronsmeten.
- Grädda citrontårtan i cirka 40 minuter på 150 grader. Ta ut och låt svalna. Citrontårtan blir fastare om den får stelna och kallna i kylen.
- Citrontårtan eller citrontarten håller flera dagar i kylen.
- Servera citrontårtan i tårtbitar och skeda över trådgårdsbär och ev. en kula sorbet av valfri smak.
- Överkurs är att pudra över florsocker över varje tårtbit och bränna med gaslåga.
- Trädgårdsbär till citronpajen som tillbehör: koka upp socker och bär i en kastrull. Låt svalna. En kanelstång i ger extra god smak.
Fler förslag på tillbehör:
- Annan sylt som passar till är Drottningsylt, hallonsylt eller krusbärssylt.
- Man kan också ta färska bär som jordgubbar, hallon, körsbär eller blåbär till.
- Ett alternativ är passionsfruktspulp.
- Tärnad kiwi, färsk ananas och mango passar också till.
- Marinerad citrus
- Inlagda päron eller inkokta plommon.
Vintips:
Ett sött dessertvin som fransk Sauternes eller från Loire, Anjou-Saumur - med lite syrlighet kvar att matcha citronen i tarten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 147 kcal