Citrontårta citrontarte med trädgårdsbär

Citrontårta eller citrontarte med trädgårdsbär är en god dessert gärna med ett sött dessertvin till.

12 portioner citrontårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • Pajdeg: 125 g rumstempererat smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 3 msk kallt vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl torkade gula ärtor (valfritt)
  • Fyllning: 3 citroner
  • 2 dl strösocker
  • 6 ägg
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 4 tsk maizena
  • Tillbehör: 3 dl socker
  • 8 dl blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär osv
  • 12 blad citronmeliss att garnera med

Tillagning

  1. Vispa smör och socker i fem minuter i en bunke.
  2. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  3. Tillsätt vatten under omrörning.
  4. Blanda i mjöl och rör hastigt ihop till en deg.
  5. Låt degen vila i plastfilm cirka en halvtimme i kylen.
  6. Gör under tiden citronkrämen som ska bli fyllningen: skölj och finriv skal av citroner. Pressa citronsaft i en kastrull och värm med socker tills sockret löst sig. Låt svalna.
  7. Blanda vispgrädde, riven citron och maizena i en kastrull samt koka upp under omrörning. Ta av från värmen och låt svalna.
  8. Vispa ägg fluffigt i en stor bunke.
  9. Tillsätt citronsockerlagen och grädden, lite i taget, under kraftig vispning.
  10. Sätt ugn på 175 grader.
  11. Kavla ut pajdegen till 3 millimeters tjocklek och klä en rund form (cirka 20 centimeter). Se till att det blir tätt annars läcker citronsmeten ut.
  12. Klipp ut till ett runt smörpapper och lägg längs med pajdegens botten och fyll med torkade gula ärtor så bubblar inte degen upp.
  13. Baka degen till ett pajskal i 25 minuter, de sista fem minuterna utan ärtor och papper. Ett tips är att pensla pajdegen med ägg i slutet på gräddningen så blir den extra tät.
  14. Fyll pajskalet med citronsmeten.
  15. Grädda citrontårtan i cirka 40 minuter på 150 grader. Ta ut och låt svalna. Citrontårtan blir fastare om den får stelna och kallna i kylen.
  16. Citrontårtan eller citrontarten håller flera dagar i kylen.
  17. Servera citrontårtan i tårtbitar och skeda över trådgårdsbär och ev. en kula sorbet av valfri smak.
  18. Överkurs är att pudra över florsocker över varje tårtbit och bränna med gaslåga.
  19. Trädgårdsbär till citronpajen som tillbehör: koka upp socker och bär i en kastrull. Låt svalna. En kanelstång i ger extra god smak.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer