Citrontårta citrontarte med trädgårdsbär

Citrontårta eller citrontarte med trädgårdsbär är en god dessert gärna med ett sött dessertvin till.

12 portioner citrontårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • Pajdeg: 125 g rumstempererat smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 3 msk kallt vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl torkade gula ärtor (valfritt)
  • Fyllning: 3 citroner
  • 2 dl strösocker
  • 6 ägg
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 4 tsk maizena
  • Tillbehör: 3 dl socker
  • 8 dl blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär osv
  • 12 blad citronmeliss att garnera med

Tillagning

  1. Vispa smör och socker i fem minuter i en bunke.
  2. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  3. Tillsätt vatten under omrörning.
  4. Blanda i mjöl och rör hastigt ihop till en deg.
  5. Låt degen vila i plastfilm cirka en halvtimme i kylen.
  6. Gör under tiden citronkrämen som ska bli fyllningen: skölj och finriv skal av citroner. Pressa citronsaft i en kastrull och värm med socker tills sockret löst sig. Låt svalna.
  7. Blanda vispgrädde, riven citron och maizena i en kastrull samt koka upp under omrörning. Ta av från värmen och låt svalna.
  8. Vispa ägg fluffigt i en stor bunke.
  9. Tillsätt citronsockerlagen och grädden, lite i taget, under kraftig vispning.
  10. Sätt ugn på 175 grader.
  11. Kavla ut pajdegen till 3 millimeters tjocklek och klä en rund form (cirka 20 centimeter). Se till att det blir tätt annars läcker citronsmeten ut.
  12. Klipp ut till ett runt smörpapper och lägg längs med pajdegens botten och fyll med torkade gula ärtor så bubblar inte degen upp.
  13. Baka degen till ett pajskal i 25 minuter, de sista fem minuterna utan ärtor och papper. Ett tips är att pensla pajdegen med ägg i slutet på gräddningen så blir den extra tät.
  14. Fyll pajskalet med citronsmeten.
  15. Grädda citrontårtan i cirka 40 minuter på 150 grader. Ta ut och låt svalna. Citrontårtan blir fastare om den får stelna och kallna i kylen.
  16. Citrontårtan eller citrontarten håller flera dagar i kylen.
  17. Servera citrontårtan i tårtbitar och skeda över trådgårdsbär och ev. en kula sorbet av valfri smak.
  18. Överkurs är att pudra över florsocker över varje tårtbit och bränna med gaslåga.
  19. Trädgårdsbär till citronpajen som tillbehör: koka upp socker och bär i en kastrull. Låt svalna. En kanelstång i ger extra god smak.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer