Tarte Tatin fransk äppelkaka

Tarte Tatin som är en fransk äppelkaka där man smälter äpplena först i karamell och bakar över med en smördeg. Hemgjord Tarte Tatin är jättegott till dessert med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.
Du kan använda frysta tinade smördegsplattor eller färsk kyld smördeg på rulle. Du behöver smördeg så att du kan täcka den panna du ska laga tarte tatin i.
Ett sött franskt dessertvin med ädelröta passar gott till Tarte Tatin.

4 portioner tarte tatin fransk äppelkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,5 dl socker
  • 50 gram smör
  • 5 stycken fasta äpplen som ex. Aroma
  • 3 stycken ark frysta smördegsplattor à ca 8x17 cm

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
  3. Värm socker och smör i en stekpanna (som tål ugnen) och smält ihop till ljust brun färg - karamell. Akta så det ej bränns.
  4. Lägg i äppelklyftorna och vänd runt dem i karamellen i pannan samt koka på låg värme i 10 minuter. Äpplena ska vara ljust bruna.
  5. Kavla under tiden ut smördegsbitarna till din Tarte Tatin på en mjölad yta. Lappa ihop dem så att de är lite större än stekpannans yta och så att den kan läggas över som lock.
  6. Ta stekpannan med äpplena från värmen och täck med smördegen som ett lock. Stoppa in degen runt kanterna.
  7. Ställ in pannan i ugnen och grädda din Tarte Tatin i 20 minuter.
  8. Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter.
  9. Tarte Tatin degen ska vara frasig och gyllene.
  10. Ta ut din Tarte Tatin och skär med en kniv runt kanten på tarten så att den lossnar. Nu kan du vända den upp och ner på tallrik och sedan vända tillbaks på ett serveringsfat eller tallrik igen så att degen hamnar upp.
  11. Servera Tarte Tatin med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer