Tarte Tatin fransk äppelkaka
Tarte Tatin som är en fransk äppelkaka där man smälter äpplena först i karamell och bakar över med en smördeg.
Du kan använda frysta tinade smördegsplattor eller färsk kyld smördeg på rulle. Du behöver smördeg så att du kan täcka den panna du ska laga tarte tatin i.
Du kan också göra egen smördeg och använda till äppelkakan.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
- Värm socker och smör i en stekpanna (som tål ugnen) och smält ihop till ljust brun färg - karamell. Akta så det ej bränns.
- Lägg i äppelklyftorna och vänd runt dem i karamellen i pannan samt koka på låg värme i 10 minuter. Äpplena ska vara ljust bruna.
- Kavla under tiden ut smördegsbitarna till din Tarte Tatin på en mjölad yta. Lappa ihop dem så att de är lite större än stekpannans yta och så att den kan läggas över som lock.
- Ta stekpannan med äpplena från värmen och täck med smördegen som ett lock. Stoppa in degen runt kanterna.
- Ställ in pannan i ugnen och grädda din Tarte Tatin i 20 minuter.
- Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter.
- Tarte Tatin degen ska vara frasig och gyllene.
- Ta ut din Tarte Tatin och skär med en kniv runt kanten på tarten så att den lossnar. Nu kan du vända den upp och ner på tallrik och sedan vända tillbaks på ett serveringsfat eller tallrik igen så att degen hamnar upp.
- Servera Tarte Tatin med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.
Serveringförslag
Hemgjord Tarte Tatin är jättegott till dessert med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.
Vintips
Ett sött franskt dessertvin med ädelröta som Sauternes passar mycket bra till Tarte Tatin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal