Tarte Tatin fransk äppelkaka

Tarte Tatin som är en fransk äppelkaka där man smälter äpplena först i karamell och bakar över med en smördeg. Hemgjord Tarte Tatin är jättegott till dessert med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.

Du kan använda frysta tinade smördegsplattor eller färsk kyld smördeg på rulle. Du behöver smördeg så att du kan täcka den panna du ska laga tarte tatin i.

Ett sött franskt dessertvin med ädelröta passar gott till Tarte Tatin.

4 portioner tarte tatin fransk äppelkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,5 dl socker
  • 50 gram smör
  • 5 stycken fasta äpplen som ex. Aroma
  • 3 stycken ark frysta smördegsplattor à ca 8x17 cm

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
  3. Värm socker och smör i en stekpanna (som tål ugnen) och smält ihop till ljust brun färg - karamell. Akta så det ej bränns.
  4. Lägg i äppelklyftorna och vänd runt dem i karamellen i pannan samt koka på låg värme i 10 minuter. Äpplena ska vara ljust bruna.
  5. Kavla under tiden ut smördegsbitarna till din Tarte Tatin på en mjölad yta. Lappa ihop dem så att de är lite större än stekpannans yta och så att den kan läggas över som lock.
  6. Ta stekpannan med äpplena från värmen och täck med smördegen som ett lock. Stoppa in degen runt kanterna.
  7. Ställ in pannan i ugnen och grädda din Tarte Tatin i 20 minuter.
  8. Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter.
  9. Tarte Tatin degen ska vara frasig och gyllene.
  10. Ta ut din Tarte Tatin och skär med en kniv runt kanten på tarten så att den lossnar. Nu kan du vända den upp och ner på tallrik och sedan vända tillbaks på ett serveringsfat eller tallrik igen så att degen hamnar upp.
  11. Servera Tarte Tatin med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 4.2 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer