Äppeltarte

Introduktion och förberedelse

Äppeltarte med skivade äpplen bakade i ett knaprigt pajskal.

Blir glansig och fin glaserad med marmelad. Jag toppade även med lite kokosflingor och några russin men det är valfritt.

En variant på äppelpaj eller äppelkaka.

Serveringsförslag

  • Tarten är god med vaniljglass, råkräm eller vaniljsås.
  • Eller med vispad grädde - gärna smaksatt med strösocker och vaniljsocker. Vidare kan man ha i något krm kanel samt någon cl calvados (valfritt).

Garnering

  • Jag glaserade äppeltarten med ett lager marmelad - det är dock valfritt. Jag tog tomatmarmelad som blev mycket god på. Du kan ta valfri marmelad och fler förslag är aprikosmarmelad, rabarbermarmelad eller äppelmarmelad med ingefära.
  • På bilden garnerade jag med ätliga blommor som blå gurkört och gul ringblomma samt gröna blad av citronverbena och mynta.

Att dricka till

Till äppeltarten passar ett sött dessertvin som Sauternes eller söt Pommeau från Normandie.

Äppeltarten serverad i bit på tallrik med vaniljsås.
Äppeltarten serverade jag med vaniljsås samt garnerade med ätliga blommor - blå gurkört samt blad av ringblommor. Vidare gröna blad av aromatisk citronverbena och mynta.

8 stora eller 12 medelstora portioner äppeltarte

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • PAJSKAL: 125 gram smör eller margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • FYLLNING: 6 äpplen, 850 gram
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl russin
  • 0,5 dl kokos
  • 1 tsk citronsaft
  • GLASERING: 1 dl tomatmarmelad eller annan marmelad som aprikos, äpple eller rabarber (valfritt)
  • TILLBEHÖR: 4 portioner vaniljsås, vaniljglass eller råkräm
  • Eller 4 dl vispad grädde smaksatt med 1 tsk vaniljsocker och 1 msk strösocker

Tillagning

  1. PAJSKAL: Skär smör i kuber.
  2. Tillsätt vetemjöl, vatten samt salt i en bunke eller matberedare och arbeta hastigt ihop till en pajdeg. Degen ska ej knådas. Täck över och lägg i kylen i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en smörad pajform (ca 24 cm diameter).
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
  7. FYLLNING: Skala äpplen. Skiva dem så tunt du kan. Jag tog en osthyvel och hyvlad helt enkelt av runt kärnhuset. Men man kan även använda mandolin eller skiva med kniv samt ev. kärna ur innan.
  8. Lägg äppelskivorna i en bunke och tillsätt citronsaft, socker, russin samt hälften av kokosen. Blanda runt försiktigt.
  9. Lägg ett lager äppelskivor i botten på pajskalet. Tryck till äpplena så att de plattas ut jämnt.
  10. Strö över resten av kokosen.
  11. Grädda äppeltarten i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen tills tarten fått fin färg.
  12. När du tagit ut tarten kan den serveras varm efter att ha svalnat några minuter.
  13. Jag tycker det blir fint att platta till tarten genom att sätta den i press medan den svalnar. Klipp ut ett runt bakplåtspapper som passar över tarten. Lägg över något som pressar ner äpplena - jag tog en pajform som var något mindre i storlek. Annars funkar en stekpanna, gryta eller annat med platt botten.
  14. Äppeltarten kan serveras varm, ljummen eller kall. Passar att förbereda i god tid. Kan förvaras några dagar i kylen. Kan även frysas.
  15. Gott till är vispad grädde smaksätt med något krm kanel samt någon tsk vaniljsocker. Vaniljglass, råkräm eller vaniljsås - som jag hade på bilden - passar också utmärkt.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-04

Tillbehör och liknande recept: