Äppeltarte

Äppeltarte är en slags äppelpaj eller äppelkaka med skivade äpplen bakat i ett pajskal. Russin är gott i och kokos på toppen.

Tarten är god med vispad grädde gärna smaksatt med lite kanel och vaniljsocker samt en skvätt calvados; eller med vanlig vaniljglass eller vaniljsås.

12 portioner äppeltarte

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • Fyllning: 6 äpplen
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl russin
  • 0,5 dl kokos

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pajsskal: Skär smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 30 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Grädda pajskalet i 10 minuter och ta sedan ut pajskalet.
  7. Förbered fyllningen: Skala äpplen och kärna ur.
  8. Skiva äpplena tunt ex. med kniv, mandolin eller osthyvel.
  9. Lägg ett lager äppelskivor i botten på pajformen och strö över ett tunt lager socker. Fortsätt varva äppelskivor och socker samt strö över några russin här och där tills äpplen, socker och russin är slut. Tryck till äpplena så att de plattas ut jämnt.
  10. Strö över kokosen.
  11. Grädda äppeltarten i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen tills äpplena mjuknat och tarten fått fin färg.
  12. Ta ut och låt äppeltarten svalna något innan servering.
  13. Vispa ev. grädde och smaksätt med något krm kanel samt någon tsk vaniljsocker. Eller servera äppeltarten med vaniljglass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Vad passar att laga till Söndagsmiddag?

Bjud på Söndagsmiddag - här är mina bästa tips rätter som passar som klassisk söndagsstek, slottstek, stekt fläskkarré, ugnstekt kyckling, lammstek, varmrökt lax med mera. 

Läs mer

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer