Äppeltarte

Äppeltarte eller äppletarte. En äppelpaj eller tarte med skivade äpplen bakat i ett pajskal. Russin är gott i pajen och kokos på toppen.
Äppeltarten är god med vispad grädde gärna smaksatt med lite kanel och vaniljsocker samt ev. calvados; vaniljglass eller vaniljsås.

12 portioner äppeltarte

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • Fyllning: 6 äpplen
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl russin
  • 0,5 dl kokos

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pajsskal: Skär smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 30 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Grädda pajskalet i 10 minuter och ta sedan ut pajskalet.
  7. Förbered fyllningen: Skala äpplen och kärna ur.
  8. Skiva äpplena tunt ex. med kniv, mandolin eller osthyvel.
  9. Lägg ett lager äppelskivor i botten på pajformen och strö över ett tunt lager socker. Fortsätt varva äppelskivor och socker samt strö över några russin här och där tills äpplen, socker och russin är slut. Tryck till äpplena så att de plattas ut jämnt.
  10. Strö över kokosen.
  11. Grädda äppeltarten i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen tills äpplena mjuknat och tarten fått fin färg.
  12. Ta ut och låt äppeltarten svalna något innan servering.
  13. Vispa ev. grädde och smaksätt med något krm kanel samt någon tsk vaniljsocker. Eller servera äppeltarten med vaniljglass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer