Nöt- och chokladrutor

Introduktion och förberedelse

Nöt och chokladrutor blir goda kakor till fika, buffé eller julbord. Du kan baka med hasselnötter, mandlar eller valnötter.

Du kan även blanda nötter som hasselnötter, mandlar, pistage, pecan, valnötter och paranötter.

40 st nötchokladrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl nötkärnor som hasselnötter, mandel eller valnötter eller blanda

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör matfett och socker pösigt.
  3. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  4. Tillsätt äggen ett i taget till smör- och sockerblandningen. Tillsätt sedan mjölblandningen och rör ihop till en chokladsmet.
  5. Bred ut chokladsmeten på ett smort bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.
  6. Hacka nötterna grovt.
  7. Fördela nötterna över chokladsmeten och tryck ner dem lite.
  8. Grädda nötchokladkakan mitt i ugnen ca 15 minuter
  9. Skär nötchokladkakan i rutor - nötchokladrutor - ca 5 x 5 cm stora, medan den ännu är varm.
  10. Låt nötchokladrutorna svalna innan servering. Förvara dem i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.