Nötchokladrutor nöt- och chokladkakor

Nötchokladrutor eller nöt- och chokladkakor. Hembakta rutor med choklad och nötter blir goda kakor till fika eller julbord.
Du kan även blanda grovt hackade hasselnötter, mandlar, pistage, pecan, valnötter och paranötter till garneringen.

40 st nötchokladrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl nötkärnor eller mandel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör matfett och socker pösigt.
  3. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  4. Tillsätt äggen ett i taget till smör- och sockerblandningen. Tillsätt sedan mjölblandningen och rör ihop till en chokladsmet.
  5. Bred ut chokladsmeten på ett smort bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.
  6. Hacka nötterna grovt.
  7. Fördela nötterna över chokladsmeten och tryck ner dem lite.
  8. Grädda nötchokladkakan mitt i ugnen ca 15 minuter
  9. Skär nötchokladkakan i rutor - nötchokladrutor - ca 5 x 5 cm stora, medan den ännu är varm.
  10. Låt nötchokladrutorna svalna innan servering. Förvara dem i lufttät burk.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-11-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept