Björnbärskladdkaka
Björnbärskladdkaka med smak av vit choklad, mjölkchoklad, smör och vanilj.
En god kombination med den söta kakan med chokladen och de syrliga smakrika björnbären.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform med löstagbara kanter. Klipp bort papper utanför formen. Smörj formens kanter med smör och bröa med ströbröd eller riven kokos.
- Hacka vit choklad eller använd vita chokladknappar.
- Smält smör i en stor kastrull. Ta av från värmen och låt svalna till ca 50 grader.
- Vänd i den vita chokladen i smöret och rör tills det smält.
- Tillsätt socker, salt, vetemjöl och vaniljsocker. Rör i äggen. Rör hastigt ihop till en jämn smet.
- Häll smeten i formen.
- Fördela björnbären, vit choklad och mjölkchoklad över och tryck ner lite i smeten.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Den ska vara fast i kanten och dallrig i mitten när du skakar på den. Använder du frysta hallon kan du räkna ca 5-10 minuter extra i ugnen.
- Ta ut och låt svalna i formen.
- Ta loss kanten på formen och skär upp i bitar till servering. Kan serveras ljummen eller kall. Eller värmas något innan servering i mikro.
- Kakan stelnar till något mer när den får stå i kylen några timmar om man önskar det.
Serveringsförslag
- God när som till fika, dessert eller efterrätt både till vardags, fest, buffé samt utflykt.
- Servera på festligare vis med vaniljglass eller salt karamellglass.
- Lättvispad grädde eller kolagrädde kan man också servera med istället för glass. Även vaniljsås eller råkräm passar.
- Kan garneras med pudrat florsocker, extra färska björnbär, citronmeliss och/eller ätliga blommor som ringblommor.
Tips
- Du kan baka kakan med färska eller frysta björnbär.
- Du behöver en rund springform med löstagbara kanter på ca 24 cm diameter.
Varianter
- Kanterna på formen kan bröas med smör och ströbröd eller riven kokos.
- Björnbär kan bytas eller blandas med hallon, vinbär, krusbär, jordgubbar, blåbär, strimlad rabarber eller liknande.
- Chokladen på toppen kan bytas mot kokosflingor, flagad mandel eller hackade hasselnötter.
- Du kan ta enbart vit choklad eller mjölkchoklad på toppen.
Att dricka till
Ett lätt kylt sött dessertvin som Sauternes eller liknande passar till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 243 kcal