Björnbärskladdkaka

Introduktion och förberedelse

Björnbärskladdkaka med smak av vit choklad, mjölkchoklad, smör och vanilj.

En god kombination med den söta kakan med chokladen och de syrliga smakrika björnbären.

Serveringsförslag

  • God när som till fika, dessert eller efterrätt både till vardags, fest, buffé samt utflykt.
  • Servera på festligare vis med vaniljglass eller salt karamellglass.
  • Lättvispad grädde eller kolagrädde kan man också servera med istället för glass. Även vaniljsås eller råkräm passar.
  • Kan garneras med pudrat florsocker, extra färska björnbär, citronmeliss och/eller ätliga blommor som ringblommor.

Tips

  • Du kan baka kakan med färska eller frysta björnbär.
  • Du behöver en rund springform med löstagbara kanter på ca 24 cm diameter.

Varianter

  • Kanterna på formen kan bröas med smör och ströbröd eller riven kokos.
  • Björnbär kan bytas eller blandas med hallon, vinbär, krusbär, jordgubbar, blåbär, strimlad rabarber eller liknande.
  • Chokladen på toppen kan bytas mot kokosflingor, flagad mandel eller hackade hasselnötter.
  • Du kan ta enbart vit choklad eller mjölkchoklad på toppen.

Att dricka till

Ett lätt kylt sött dessertvin som Sauternes eller liknande passar till.

Björnbärskladdkakan är mycket god ljummen med 1-2 kulor vaniljglass.
Björnbärskladdkakan är mycket god ljummen med 1-2 kulor vaniljglass.

12 bitar björnbärskladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • SMET: 100 gram smör
  • 50 gram vita chokladknappar eller hackad vit choklad
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg M/L
  • 1 krm salt
  • TOPPING: 3 dl färska eller frysta björnbär, 175 gram
  • 50 gram vita chokladknappar eller hackad vit choklad
  • 50 gram mjölkchokladknappar eller hackad mjölkchoklad
  • TILL FORMEN: 0,5 dl ströbröd eller riven kokos (valfritt)
  • 1 tsk smör (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform med löstagbara kanter. Klipp bort papper utanför formen. Smörj formens kanter med smör och bröa med ströbröd eller riven kokos.
  3. Hacka vit choklad eller använd vita chokladknappar.
  4. Smält smör i en stor kastrull. Ta av från värmen och låt svalna till ca 50 grader.
  5. Vänd i den vita chokladen i smöret och rör tills det smält.
  6. Tillsätt socker, salt, vetemjöl och vaniljsocker. Rör i äggen. Rör hastigt ihop till en jämn smet.
  7. Häll smeten i formen.
  8. Fördela björnbären, vit choklad och mjölkchoklad över och tryck ner lite i smeten.
  9. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Den ska vara fast i kanten och dallrig i mitten när du skakar på den. Använder du frysta hallon kan du räkna ca 5-10 minuter extra i ugnen.
  10. Ta ut och låt svalna i formen.
  11. Ta loss kanten på formen och skär upp i bitar till servering. Kan serveras ljummen eller kall. Eller värmas något innan servering i mikro.
  12. Kakan stelnar till något mer när den får stå i kylen några timmar om man önskar det.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 243 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-02

Tillbehör och liknande recept: