Björnbärsgrottor

Introduktion och förberedelse

Björnbärsgrottor är en variant på hallongrottor fyllda med björnbär istället för hallon.

Gott att baka med färska eller frysta svenska björnbär.

Grottorna blir knapriga och får en nötig smörsmak med riktigt smör.

Serveringsförslag

Goda till fika, utflykt, kafferep, kakfat och buffé. Kan frysas.

Tips

Du behöver 20 små bakformar i papp på 5 cm diameter.

Fyllning

  • Bäst tycker jag det blir med hemgjord björnbärssylt.
  • Grottorna kan även bakas med köpt björnbärssylt eller björnbärsmarmelad.
  • En snabb och enkel variant är att råröra en dl färska eller frysta björnbär med 0,5 dl strösocker och fylla med istället för sylt.

Varianter

Knapriga och smöriga grottor fyllda med björnbärssylt passar till fika, utflykt och kakfat.
Knapriga och smöriga grottor fyllda med björnbärssylt passar till fika, utflykt och kakfat.

20 björnbärsgrottor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl, 130 gram
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm bakpulver
  • 1 dl björnbärssylt eller 2 dl björnbär kokta med 1 dl syltsocker
  • 20 små bakformar på 4-5 cm diameter

Tillagning

  1. Förbered björnbärssylt eller rårörda björnbär med socker eller använd köpt björnbärssylt. Jag gjorde en snabb björnbärssylt av 2 dl frysta björnbär och 1 dl syltsocker. Koka då björnbären i 5 minuter och tillsätt syltsocker samt koka i 2 minuter till. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Rör ihop rumsvarmt smör med socker några minuter i en bunke. Sockret ska börja lösa sig.
  4. Väg upp 130 gram vetemjöl (2 dl) i en annan bunke. Tillsätt potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop. Lägg över i bunken med smöret.
  5. Rör och knåda ihop till en kakdeg. Låt vila övertäckt i kylen i 15 minuter.
  6. Ta ut degen och knåda den hastigt mjuk och smidig.
  7. Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra. Skär degen längderna i 10 bitar vardera samtidigt till totalt 20 bitar. Rulla varje degbit till en kula eller boll.
  8. Lägg degbollarna i varsin form.
  9. Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
  10. Full varje hålrum med ca 1 tsk björnbärssylt.
  11. Grädda björnbärsgrottorna i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter tills de fått fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna. Förvara i kakburk. Kan också frysas in.
  13. Pudra eventuellt över florsocker när de svalnat till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 140 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-28

Tillbehör och liknande recept: