Chimichurri
Introduktion och förberedelse
Chimichurri en syrlig och het marinad och sås från Argentina och Sydamerika med chili, vitlök, persilja, lime, vinäger och olivolja eller annan matolja.
En variant på chimichurri är att lägga till tomat och paprika i såsen.
Serveringsförslag
God som grillmarinad och sås allt grillat (asado) som entrecote, biff, fläskfilé, spjäll, grishals, kyckling, grönsaker och fisk som lax.
Varianter
- Istället för chiliflakes kan du ta färsk valfri chili som röd spansk chili eller grön habanero.
- En lättlagad variant kan du laga med frysta hackad persilja och fryst hackad vitlök samt fryst chili - kolla efter franska Picard i frysdisken.
Mindre het sås
Gillar du inte så het mat så ta hälften eller mindre av chiliflakesen.
Krämig kall sås
Blanda chimichurrin till en krämig kall sås med majonnäs, crème fraiche, gräddfil eller smetana - eller blanda.
Tillagning
- Skölj och finhacka persilja. Lägg i en skål.
- Skala och finhacka vitlök. Lägg med vitlöken.
- Blanda i pressad limesaft, chiliflakes, salt och vinäger. Om du vill kan du köra lite med stavmixern, matberedare eller mortla i en stor stenmortel.
- Låt stå och dra i 20 minuter. Du kan också använda en del eller hela chimichurrin till att marinera med.
- Servera chimichurrin i en skål.
Uppskattat näringsvärde per portion: 153 kcal