Chimichurri

Chimichurri en syrlig och het marinad och sås från Argentina och Sydamerika med chili, vitlök, persilja, lime, vinäger och olivolja. God som grillmarinad och sås allt grillat (asado) som entrecote, biff, spjäll, grishals, kyckling, grönsaker och fisk. 

Gillar du inte så het mat så ta hälften eller mindre av chiliflakesen. 

4 portioner chimichurri

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 dl hackad persilja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 msk limesaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger

Tillagning

  1. Skölj och finhacka persilja. Lägg i en skål.
  2. Skala och finhacka vitlök. Lägg med vitlöken.
  3. Blanda i pressad limesaft, chiliflakes, salt och vinäger. Om du vill kan du köra lite med stavmixern.
  4. Låt stå och dra i 20 minuter. Du kan också använda en del eller hela chimichurrin till att marinera med.
  5. Servera chimichurrin i en skål.
E-mail
Medel: 4.3 (18 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer