Caesarsallad
Caesarsallad med hemgjord caesardressing, romansallad, krutonger och riven parmesan. Grundrecept och förslag på varianter.
Dressingen är en slags majonnäs smaksatt med vitlök, parmesan och sardeller.
En italiensk rätt som numer är internationell klassiker och lagas i lika många olika varianter som det finns kockar.
Serveringsförslag
- Salladen kan serveras som sidosallad, förrätt eller som huvudrätt till lätt lunch eller middag.
- Servera gärna i djup tallrik och garnera med lite extra riven eller hyvlad parmesan på toppen.
- Gör gärna egna krutonger genom att skära ljust bröd i tärningar och rosta med några msk olivolja och lite salt i ugn eller panna - se recept nedan.
- Vidare passar vitlökskrutonger, smulade parmesankex, långa krutonger eller rostad parmesan på salladen.
- Istället för krutonger kan man servera salladen med bröd som grissinis eller baguette eller både och.
Tillagning
- Gör egen dressing från början eller använd färdig majonnäs.
- DRESSING: Sjud upp vatten i en liten kastrull och sjud ägget i 2-3 minuter. Spola i kallt vatten, dela och skrapa ur ägget i en skål. Rör sönder ägget. Det går också bra att enbart använda rå äggula och vispa fluffigt först.
- Rör i vinäger och salt.
- Tillsätt olivolja droppvis under omrörning, sedan snabbare och rör till en majonnäs. En elvisp är smidig att vispa med.
- Smaksätt majonnäsen med sardeller, dijonsenap, vitlök samt riven parmesan och honung. Smaka av med salt, vitpeppar och lite citronsaft.
- SALLAD: Dela salladen i mindre bitar - riv isär för hand - och skölj den. Låt den rinna av och skaka i durkslag. Lägg i en stor skål.
- Blanda med hälften av dressingen och vänd runt allt. Fördela salladen lika på fyra djupa tallrikar.
- Strö över parmesan, krutonger och eventuellt bacon samt ringla över resten av caesardressingen.
- Garnera eventuellt med extra riven eller hyvlad parmesanost.
- KRUTONGER: Skär brödet i grova tärningar och rosta det runt om i en stor panna med oljan samt salt på lite över medelvärme tills de är ljust bruna men ej brända. Eller rosta dem i ugnen med olja och salt på 225 grader 10-15 minuter - vänd runt efter halva tiden - tills de har fin färg och är knapriga.
Varianter
- En vanlig variant är att toppa med knaperstekt bacon, rökt fläsk eller pancetta.
- Istället för att göra egen dressing kan du ta 2 dl köpt majonnäs - smaksätt med vitlök, sardeller, parmesanost och eventuellt dijonsenap. Majonnäsen kan blandas ut med crème fraiche eller grekisk matyoghurt också - då får man en lite friskare och lättare dressing.
- Du kan göra dressingen utan sardeller. Gott är också hackad soltorkad tomat i dressingen - kan även ersätta sardellerna då de också är salta och goda.
- Istället för parmesan kan du använda den liknande men något billigare Grana padano.
Val av sallad
Romansallad finns i olika storlekar men handla så att det blir minst en djup tallrik med grovt delade blad romansallad per person. Vanligt är att ett huvud romansallad väger runt 250 gram och det har jag räknat räcker till 2 portioner.
Med kyckling
Toppa med en bit grillad kyckling på varje portion. Blir extra matig med delad kall kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, knaperstekt bacon, cocktailtomater, skivad avokado och strimlad rödlök. Här är en variant med grillad kyckling och bacon.
Med lax
Du kan steka eller grilla en bit laxfilé och lägga på varje portion. Varmörkt eller rökt lax funkar också. Blir gott med lite tärnad eller skivad avokado och halverade cocktailtomater på också.
Med räkor
Toppa varje portion med någon 10-15 stycken handpillade lyxiga räkor eller någon dl skalade räkor i lag - räkna ca 50 gram per portion. Blir gott med lite extra avokado och delade cocktailtomater på också.
Vegan och vegetariska tips
- Några vegetariska förslag är att steka eller grilla skivor av halloumi till salladen. Eller smula över fetaost. Grillad paprika, portabello eller grillade grönsaker passar också. Tänk på att ersätta sardeller med hackad soltorkad tomat samt att utesluta parmesanost och annan ost som ej är vegetarisk om den innehåller löpe.
- Vill du ha en vegansk variant på dressingen kan du välja äggfri majonnäs och blanda med pressad vitlök, hackad kapris samt soltorkade tomater. Uteslut sardeller samt riven parmesan eller välj en vegan parmesan.
Caesarsallad till många
Vill du laga en stor omgång caesarsallad till många fler exempelvis till en buffè, middag eller fest så hittar du det här.
Att dricka till
Vintips till caesarsallad är ett vitt vin som Chardonnay med ekfatslagring.
Uppskattat näringsvärde per portion: 302 kcal