Ceasarsallad med parmesan

En vegetarisk variant på ceasarsallad med riven parmesan och ceasardressing utan sardeller och bacon.
Om du vill kan du steka eller grilla skivor av halloumi till ceasarsalladen. Gott är också hackad soltorkad tomat i dressingen. Vidare kan man ha kokta små halverade potatisar samt fetaost i salladen.
Vill du ha en vegansk variant kan du välja äggfri majonnäs och blanda med pressad vitlök, hackad kapris och utesluta riven parmesan.
Räkna ca 2 huvuden romansallad till fyra portioner.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle.

4 portioner ceasarsallad med parmesan

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 g romansallad
  • 6 skivor ljust surdegsbröd
  • 50 g parmesanost till garnering
  • 1 paket cocktailtomater (valfritt)
  • Ceasardressing: 1 äggula
  • 2 dl fin olivolja
  • 2 msk fin vitvinsvinäger
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl kapris
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Tillagning

  1. Skär brödet i grova krutonger. Vänd dem i lite olivolja och strö över lite gourmetsalt.
  2. Rosta krutongerna i en ugnspanna över grillen, i ugnen på 200 grader eller några i taget i en stor stekpanna. De ska få lite färg.
  3. CEASARDRESSING: Vispa äggulan skummig med en elvisp.
  4. Tillsätt salt, vinäger och citronsaft.
  5. Droppa i olja under kraftig vispning till en majonnäs.
  6. Hacka kaprisen och tillsätt med pressad vitlök. Smaka av dressingen med salt och peppar.
  7. Skölj och riv isär romansalladen och blanda med hälften av dressingen i skål.
  8. Om du vill lägga upp på tallrik så lägger fördelar du sallad först i fyra djupa tallrikar samt krutongerna på toppen.
  9. Du kan också lägga upp alla ingredienser på ett stort fat eller i en skål.
  10. Strö över hyvlad parmesan och resten av dressingen samt servera. Vill du ha tomater till så sköljer du dem samt halverar dem och strör över salladen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer