Ceasarsallad med parmesan

En vegetarisk variant på ceasarsallad med riven parmesan och ceasardressing utan sardeller och bacon.
Om du vill kan du steka eller grilla skivor av halloumi till ceasarsalladen. Gott är också hackad soltorkad tomat i dressingen. Vidare kan man ha kokta små halverade potatisar samt fetaost i salladen.
Vill du ha en vegansk variant kan du välja äggfri majonnäs och blanda med pressad vitlök, hackad kapris och utesluta riven parmesan.
Räkna ca 2 huvuden romansallad till fyra portioner.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle.

4 portioner ceasarsallad med parmesan

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 g romansallad
  • 6 skivor ljust surdegsbröd
  • 50 g parmesanost till garnering
  • 1 paket cocktailtomater (valfritt)
  • Ceasardressing: 1 äggula
  • 2 dl fin olivolja
  • 2 msk fin vitvinsvinäger
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl kapris
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Tillagning

  1. Skär brödet i grova krutonger. Vänd dem i lite olivolja och strö över lite gourmetsalt.
  2. Rosta krutongerna i en ugnspanna över grillen, i ugnen på 200 grader eller några i taget i en stor stekpanna. De ska få lite färg.
  3. CEASARDRESSING: Vispa äggulan skummig med en elvisp.
  4. Tillsätt salt, vinäger och citronsaft.
  5. Droppa i olja under kraftig vispning till en majonnäs.
  6. Hacka kaprisen och tillsätt med pressad vitlök. Smaka av dressingen med salt och peppar.
  7. Skölj och riv isär romansalladen och blanda med hälften av dressingen i skål.
  8. Om du vill lägga upp på tallrik så lägger fördelar du sallad först i fyra djupa tallrikar samt krutongerna på toppen.
  9. Du kan också lägga upp alla ingredienser på ett stort fat eller i en skål.
  10. Strö över hyvlad parmesan och resten av dressingen samt servera. Vill du ha tomater till så sköljer du dem samt halverar dem och strör över salladen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Sött vin till desserten

Sätt pricken över i till desserten. Många lägger tid på en god dessert men glömmer att ett passande sött vin till höjer den enklaste dessert till nya höjder. Så trolla med gommen och låt 1+1 bli 3. Här en introduktion till de vanligaste söta vinerna och några tips på vilka du kan handla. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips på lag men festlig och ganska lyxig grillkväll bruschetta - en förrätt från grillen - entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer