Caesarsallad med parmesan

En vegetarisk variant på Caesarsallad med riven parmesan och caesardressing utan sardeller och bacon.
Om du vill kan du steka eller grilla skivor av halloumi till salladen. Gott är också hackad soltorkad tomat i dressingen. Vidare kan man ha kokta små halverade potatisar samt fetaost i salladen.

Vill du ha en vegansk variant kan du välja äggfri majonnäs och blanda med pressad vitlök, hackad kapris och utesluta riven parmesan. Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle.

Räkna ca 2 stora huvuden romansallad till fyra portioner.

4 portioner caesarsallad med parmesan

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 g romansallad
  • 6 skivor ljust surdegsbröd
  • 50 g parmesanost till garnering
  • 1 paket cocktailtomater (valfritt)
  • Caesardressing: 1 äggula
  • 2 dl fin olivolja
  • 2 msk fin vitvinsvinäger
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl kapris
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Tillagning

  1. Skär brödet i grova krutonger. Vänd dem i lite olivolja och strö över lite gourmetsalt.
  2. Rosta krutongerna i en ugnspanna över grillen, i ugnen på 200 grader eller några i taget i en stor stekpanna. De ska få lite färg.
  3. CAESARDRESSING: Vispa äggulan skummig med en elvisp.
  4. Tillsätt salt, vinäger och citronsaft.
  5. Droppa i olja under kraftig vispning till en majonnäs.
  6. Hacka kaprisen och tillsätt med pressad vitlök. Smaka av dressingen med salt och peppar.
  7. Skölj och riv isär romansalladen och blanda med hälften av dressingen i skål.
  8. Om du vill lägga upp på tallrik så lägger fördelar du sallad först i fyra djupa tallrikar samt krutongerna på toppen.
  9. Du kan också lägga upp alla ingredienser på ett stort fat eller i en skål.
  10. Strö över hyvlad parmesan och resten av dressingen samt servera. Vill du ha tomater till så sköljer du dem samt halverar dem och strör över salladen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-08-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer