Caesarsallad med caesardressing

Caesarsallad med hemgjord caesardressing. God med grillad kyckling eller lax eller som förätt. En italiensk rätt som numer är internationell klassiker och lagas i olika varianter. Vanligt är med romansallad, krutonger, parmesanost samt en dressing på majonnäs eller yoghurt med vitlök, parmesan och sardellar. En del har i dijonsenap också.

Det finns lika många varianter av Caesarsallad som kockar - den kan bli förrätt, huvudrätt eller buffesallad. Goda variationer är att ha knaperstekt bacon och grissinis till. Lägger du till grillad kyckling eller lax, potatis, tomater ex. så får du en huvudrätt. Annars kan salladen serveras som förrätt eller som en stor sallad på buffe.

Vintips till caesarsallad är ett vitt ex. chardonnay med ekfatslagring.

Servera gärna i djup tallrik. Romansallad finns i olika storlekar men handla så att det blir minst en djup tallrik med grovt delade blad romansallad per person. Istället för att göra egen majonnäs kan du ta 2 dl köpt majonnäs - smaksätt med vitlök, sardeller, parmesanost och dijonsenap. Istället för parmesan kan du använda den liknande men något billigare Grana padano. Istället för majonnäs är grekisk yoghurt gott. En matigare sallad får du med kokt färskpotatis, cocktailtomater, bacon samt en bit grillad kyckling eller lax på varje portion - en perfekt sommarlunch eller middag. Gör gärna egna krutonger genom att skära ljust bröd i tärningar och rosta med några msk olivolja i ugn eller panna eller servera med grissinis. 

4 portioner caesarsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 liter plockade och grovt delade romansalladsblad
  • 2 dl brödkrutonger
  • 100 gram hyvlad eller grovriven parmesanost
  • 100 gram kall knaperstekt bacon
  • 8 små kokta färskpotatisar (valfritt)
  • 8 cocktailtomater (valfritt)
  • 0,5 rödlök (valfritt)
  • Caesardressing: 1 ägg
  • 2 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • 3 sardeller (valfritt)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 msk finriven parmesan
  • 1 tsk honung eller socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Gör egen dressing från början eller använd färdig majonnäs.
  2. Egen caesardressing: Sjud upp vatten i en liten kastrull och sjud ägget i 2-3 minuter. Spola i kallt vatten, dela och skrapa ur ägget i en skål. Rör sönder ägget. Det går också bra att enbart använda rå äggula och vispa fluffigt först.
  3. Rör i vinäger och salt.
  4. Tillsätt olivolja droppvis under omrörning, sedan snabbare och rör till en majonnäs. En elvisp är smidig att vispa med.
  5. Smaksätt majonnäsen med sardeller, dijonsenap, vitlök samt riven parmesan och honung. Smaka av med salt, vitpeppar och lite citronsaft.
  6. Skölj och dela romansalladen i mindre bitar i en stor skål. Skölj och halvera cocktailtomater. Skiva potatisar. Skala och skiva rödlöken tunt.
  7. Blanda med hälften av dressingen och vänd runt allt. Fördela salladen lika på fyra djupa tallrikar.
  8. Strö över parmesan, krutonger och bacon samt ringla över resten av caesardressingen.
E-mail
Medel: 2.8 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer