Caesarsallad med caesardressing

Caesarsallad med hemgjord caesardressing. God med grillad kyckling eller lax eller som förätt. En italiensk rätt som numer är internationell klassiker och lagas i olika varianter. Vanligt är med romansallad, krutonger, parmesanost samt en dressing på majonnäs eller yoghurt med vitlök, parmesan och sardellar. En del har i dijonsenap också.

Det finns lika många varianter av Caesarsallad som kockar - den kan bli förrätt, huvudrätt eller buffesallad. Goda variationer är att ha knaperstekt bacon och grissinis till. Lägger du till grillad kyckling eller lax, potatis, tomater ex. så får du en huvudrätt. Annars kan salladen serveras som förrätt eller som en stor sallad på buffe.

Vintips till caesarsallad är ett vitt ex. chardonnay med ekfatslagring.

Servera gärna i djup tallrik. Romansallad finns i olika storlekar men handla så att det blir minst en djup tallrik med grovt delade blad romansallad per person. Istället för att göra egen majonnäs kan du ta 2 dl köpt majonnäs - smaksätt med vitlök, sardeller, parmesanost och dijonsenap. Istället för parmesan kan du använda den liknande men något billigare Grana padano. Istället för majonnäs är grekisk yoghurt gott. En matigare sallad får du med kokt färskpotatis, cocktailtomater, bacon samt en bit grillad kyckling eller lax på varje portion - en perfekt sommarlunch eller middag. Gör gärna egna krutonger genom att skära ljust bröd i tärningar och rosta med några msk olivolja i ugn eller panna eller servera med grissinis.

4 portioner caesarsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 liter plockade och grovt delade romansalladsblad
  • 2 dl brödkrutonger
  • 100 gram hyvlad eller grovriven parmesanost
  • 100 gram kall knaperstekt bacon
  • 8 små kokta färskpotatisar (valfritt)
  • 8 cocktailtomater (valfritt)
  • 0,5 rödlök (valfritt)
  • Caesardressing: 1 ägg
  • 2 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • 3 sardeller (valfritt)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 msk finriven parmesan
  • 1 tsk honung eller socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Gör egen dressing från början eller använd färdig majonnäs.
  2. Egen caesardressing: Sjud upp vatten i en liten kastrull och sjud ägget i 2-3 minuter. Spola i kallt vatten, dela och skrapa ur ägget i en skål. Rör sönder ägget. Det går också bra att enbart använda rå äggula och vispa fluffigt först.
  3. Rör i vinäger och salt.
  4. Tillsätt olivolja droppvis under omrörning, sedan snabbare och rör till en majonnäs. En elvisp är smidig att vispa med.
  5. Smaksätt majonnäsen med sardeller, dijonsenap, vitlök samt riven parmesan och honung. Smaka av med salt, vitpeppar och lite citronsaft.
  6. Skölj och dela romansalladen i mindre bitar i en stor skål. Skölj och halvera cocktailtomater. Skiva potatisar. Skala och skiva rödlöken tunt.
  7. Blanda med hälften av dressingen och vänd runt allt. Fördela salladen lika på fyra djupa tallrikar.
  8. Strö över parmesan, krutonger och bacon samt ringla över resten av caesardressingen.
E-mail
Medel: 3.1 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-08-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer