Butter kyckling

Introduktion och förberedelse

Butter kyckling är en jättegod indisk kycklinggryta eller curry som heter Butter chicken - fritt översatt smörkyckling - på engelska.

Lagas med yoghurtmarinerade kycklingdelar som kycklinglår som sedan kokas möra och goda i en röd smörig currysås.

Detta är min variant på smörkyckling murgh makhan som skapades i Delhi i Indien 50-talet och är en klassiker på många indiska restauranger över hela världen.

Framförhållning

Du får ha lite framförhållning då kycklingen ska marineras dagen innan.

Serveringsförslag

  • Servera gärna med indiskt ris med hela torkade kardemummablommor samt en liten bit hel kanelstång i riset när du kokar det.
  • Annat som passar till är raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön.
  • Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
  • Gott att garnera med är färsk koriander, tärnade cocktailtomater och rostade cashewnötter.

Val av gryta

Grytan kan lagas i en stor gryta, stekgryta eller lergryta. Lagar du kycklingen i lergryta så glöm inte att blötlägga lergrytan i vatten några timmar innan.

Att dricka till

Gott med en kall lager öl.

Som alkoholfritt passar alkoholfri öl, mango lassi, cashewsmoothie eller kombucha till.

Smörig kycklinggryta serverad med basmatiris, färsk koriander, nötter och cocktailtomater.
Smörig kycklinggryta serverad med basmatiris garnerad med färsk koriander, nötter och cocktailtomater.

4 portioner kyckling

  • Förberedelse: 11 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 12 tim

Ingredienser

  • Marinad: 5 vitlöksklyftor
  • 3 cm färsk ingefära
  • 3 dl naturell yoghurt
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk garam masala
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl färsk grovhackad koriander
  • 800 gram kycklinglår eller styckad kyckling med ben
  • Till stekning: 4 msk smör eller klarerat smör
  • Röd currysås: 3 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 färsk grön chili
  • 0,5 tsk bockhornsklöverfrön
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 tsk stött kummin
  • 2 dl kycklingbuljong (2 buljongtärningar samt vatten)
  • 100 gram smör
  • 1 paket krossade tomater
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1,5 dl creme fraiche
  • Garnering och tillbehör: 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 200 gram cocktailtomater
  • 100 gram rostade cashewnötter
  • 4 port basmatiris

Tillagning

  1. Marinad dagen innan: skala vitlök och ingefära och skär i mindre bitar. Lägg i en matberedare eller mixer.
  2. Tillsätt yoghurt, salt, chilipulver, citronsaft, garam masala och gurkmeja. Mixa till en slät marinad. Lägg i en skål eller plastburk med kycklingen.
  3. Skölj koriander noga.
  4. Hacka den fint och tillsätt till kycklingen.
  5. Blanda runt kycklingen med marinaden. Täck över och ställ i kylen att marinera över natten eller minst 10 timmar.
  6. Dags att laga kycklingen. Börja med såsen.
  7. Skala lök och vitlök. Hacka grovt. Lägg i en matberedare eller blender.
  8. Skala ingefära och skär i mindre bitar. Lägg med löken.
  9. Skölj och strimla chili. Lägg med löken.
  10. Tillsätt bockhornsklöver, chilipulver, gurkmeja, socker, garam masala och stött kummin samt 0,5 dl av kycklingbuljongen (eller vatten).
  11. Mixa till en jämn röra.
  12. Lägg i en stor kastrull eller stekgryta. Använder du lergryta så fräs först ingredienserna i en stekpanna med höga kanter och lägg sedan över i lergrytan.
  13. Fräs curryblandningen i hälften av smöret utan att bränna det några minuter. Rör då och då.
  14. Tillsätt krossade tomater, kycklingbuljong (eller vatten och buljongtärning) samt citronsaft.
  15. Skrapa av yoghurtmarinaden från kycklingen och tillsätt till grytan.
  16. Låt koka och rör då och då.
  17. Bryn kycklingdelarna på båda sidor i smör i en stekpanna. Se till att de får färg och lägg sedan över i grytan. Rör om.
  18. Lägg kycklingbitarna i såsen och låt koka på låg värme i 50 minuter med lock på. Rör då och så.
  19. Koka riset enligt paket.
  20. Grovhacka nötterna, koriander samt tomater.
  21. Innan servering så rör i du creme fraiche i kycklinggrytan. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  22. Garnera med nötter, färsk koriander och tomater samt servera med riset.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 675 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-08