Butter kyckling
Introduktion och förberedelse
Butter kyckling är en jättegod indisk kycklinggryta eller curry som heter Butter chicken - fritt översatt smörkyckling - på engelska.
Lagas med yoghurtmarinerade kycklingdelar som kycklinglår som sedan kokas möra och goda i en röd smörig currysås.
Detta är min variant på smörkyckling murgh makhan som skapades i Delhi i Indien 50-talet och är en klassiker på många indiska restauranger över hela världen.
Framförhållning
Du får ha lite framförhållning då kycklingen ska marineras dagen innan.
Serveringsförslag
- Servera gärna med indiskt ris med hela torkade kardemummablommor samt en liten bit hel kanelstång i riset när du kokar det.
- Annat som passar till är raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön.
- Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
- Gott att garnera med är färsk koriander, tärnade cocktailtomater och rostade cashewnötter.
Val av gryta
Grytan kan lagas i en stor gryta, stekgryta eller lergryta. Lagar du kycklingen i lergryta så glöm inte att blötlägga lergrytan i vatten några timmar innan.
Att dricka till
Gott med en kall lager öl.
Som alkoholfritt passar alkoholfri öl, mango lassi, cashewsmoothie eller kombucha till.

Tillagning
- Marinad dagen innan: skala vitlök och ingefära och skär i mindre bitar. Lägg i en matberedare eller mixer.
- Tillsätt yoghurt, salt, chilipulver, citronsaft, garam masala och gurkmeja. Mixa till en slät marinad. Lägg i en skål eller plastburk med kycklingen.
- Skölj koriander noga.
- Hacka den fint och tillsätt till kycklingen.
- Blanda runt kycklingen med marinaden. Täck över och ställ i kylen att marinera över natten eller minst 10 timmar.
- Dags att laga kycklingen. Börja med såsen.
- Skala lök och vitlök. Hacka grovt. Lägg i en matberedare eller blender.
- Skala ingefära och skär i mindre bitar. Lägg med löken.
- Skölj och strimla chili. Lägg med löken.
- Tillsätt bockhornsklöver, chilipulver, gurkmeja, socker, garam masala och stött kummin samt 0,5 dl av kycklingbuljongen (eller vatten).
- Mixa till en jämn röra.
- Lägg i en stor kastrull eller stekgryta. Använder du lergryta så fräs först ingredienserna i en stekpanna med höga kanter och lägg sedan över i lergrytan.
- Fräs curryblandningen i hälften av smöret utan att bränna det några minuter. Rör då och då.
- Tillsätt krossade tomater, kycklingbuljong (eller vatten och buljongtärning) samt citronsaft.
- Skrapa av yoghurtmarinaden från kycklingen och tillsätt till grytan.
- Låt koka och rör då och då.
- Bryn kycklingdelarna på båda sidor i smör i en stekpanna. Se till att de får färg och lägg sedan över i grytan. Rör om.
- Lägg kycklingbitarna i såsen och låt koka på låg värme i 50 minuter med lock på. Rör då och så.
- Koka riset enligt paket.
- Grovhacka nötterna, koriander samt tomater.
- Innan servering så rör i du creme fraiche i kycklinggrytan. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Garnera med nötter, färsk koriander och tomater samt servera med riset.
Uppskattat näringsvärde per portion: 675 kcal