Butter kyckling

Butter kyckling är inte en sur kyckling som det kanske låter utan en jättegod indisk kycklingcurry så kallad Butter chicken - fritt översatt smörkyckling. En kycklinggryta med yoghurtmarinerad kyckling med ben i delar - som kycklinglår - som kokas mör och god i en röd smörig currysås.
Du får ha lite framförhållning då kycklingen ska marineras dagen innan.
Smörkyckling skapades i Delhi i Indien 50-talet och är en klassiker på många indiska restauranger över hela världen.
Tillsätt gärna några hela torkade kardemummablommor samt en liten bit hel kanelstång till riset när du kokar det.
Kan lagas i en stor gryta, stekgryta eller lergryta (glöm inte att blötlägga lergrytan innan).

4 portioner kyckling

  • Förberedelse: 11 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 12 tim

Ingredienser

  • Marinad: 5 vitlöksklyftor
  • 3 cm färsk ingefära
  • 3 dl naturell yoghurt
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk garam masala
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl färsk grovhackad koriander
  • 800 gram kycklinglår eller styckad kyckling med ben
  • Till stekning: 4 msk smör eller klarerat smör
  • Röd currysås: 3 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 färsk grön chili
  • 0,5 tsk bockhornsklöverfrön
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 tsk stött kummin
  • 2 dl kycklingbuljong (2 buljongtärningar samt vatten)
  • 100 gram smör
  • 1 paket krossade tomater
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1,5 dl creme fraiche
  • Garnering och tillbehör: 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 200 gram cocktailtomater
  • 100 gram rostade cashewnötter
  • 4 port basmatiris

Tillagning

  1. Marinad dagen innan: skala vitlök och ingefära och skär i mindre bitar. Lägg i en matberedare eller mixer.
  2. Tillsätt yoghurt, salt, chilipulver, citronsaft, garam masala och gurkmeja. Mixa till en slät marinad. Lägg i en skål eller plastburk med kycklingen.
  3. Skölj koriander noga.
  4. Hacka den fint och tillsätt till kycklingen.
  5. Blanda runt kycklingen med marinaden. Täck över och ställ i kylen att marinera över natten eller minst 10 timmar.
  6. Dags att laga kycklingen. Börja med såsen.
  7. Skala lök och vitlök. Hacka grovt. Lägg i en matberedare eller blender.
  8. Skala ingefära och skär i mindre bitar. Lägg med löken.
  9. Skölj och strimla chili. Lägg med löken.
  10. Tillsätt bockhornsklöver, chilipulver, gurkmeja, socker, garam masala och stött kummin samt 0,5 dl av kycklingbuljongen (eller vatten).
  11. Mixa till en jämn röra.
  12. Lägg i en stor kastrull eller stekgryta. Använder du lergryta så fräs först ingredienserna i en stekpanna med höga kanter och lägg sedan över i lergrytan.
  13. Fräs curryblandningen i hälften av smöret utan att bränna det några minuter. Rör då och då.
  14. Tillsätt krossade tomater, kycklingbuljong (eller vatten och buljongtärning) samt citronsaft.
  15. Skrapa av yoghurtmarinaden från kycklingen och tillsätt till grytan.
  16. Låt koka och rör då och då.
  17. Bryn kycklingdelarna på båda sidor i smör i en stekpanna. Se till att de får färg och lägg sedan över i grytan. Rör om.
  18. Lägg kycklingbitarna i såsen och låt koka på låg värme i 50 minuter med lock på. Rör då och så.
  19. Koka riset enligt paket.
  20. Grovhacka nötterna, koriander samt tomater.
  21. Innan servering så rör i du creme fraiche i kycklinggrytan. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  22. Garnera med nötter, färsk koriander och tomater samt servera med riset.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer