Krusbärsmarmelad med whisky

Koka egen marmelad av krusbär och smaksätt med lite whisky.

1 kg krusbär är ungefär 1,6 liter.

Använd en whisky som ej är rökig ex. från Irland. Om du inte vill ha en rökig smak på marmeladen förstås.

Sterilisera gärna burkar och lock på 125 grader i 10 minuter i ugnen innan.

1,5 burkar krusbärsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg krusbär
  • 1 kg syltsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 msk whisky

Tillagning

  1. Rensa, snoppa och skölj bären. Kör dem grovt i mixer eller sönderdela med potatisstöt under kokning.
  2. Rör ihop bär och socker och koka upp på hög värme. Koka i 6 minuter.
  3. Ta av från plattan och skumma om det behövs. Rör ner whisky och vaniljsocker.
  4. Häll upp i steriliserade burkar och förslut.
  5. Kyl ner omgående och förvara i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept