Krusbärsmarmelad med whisky

Introduktion och förberedelse

Koka egen marmelad av krusbär och smaksätt med lite whisky.

1 kg krusbär är ungefär 1,6 liter.

Använd en whisky som ej är rökig ex. från Irland. Om du inte vill ha en rökig smak på marmeladen förstås.

Sterilisera gärna burkar och lock på 125 grader i 10 minuter i ugnen innan.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen.  Eller följ anvisningar på det pektin du köpt. 

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg. 

1,5 burkar krusbärsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg krusbär
  • 1 kg syltsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 msk whisky

Tillagning

  1. Rensa, snoppa och skölj bären. Kör dem grovt i mixer eller sönderdela med potatisstöt under kokning.
  2. Rör ihop bär och socker och koka upp på hög värme. Koka i 10 minuter.
  3. Ta av från plattan och skumma om det behövs. Rör ner whisky och vaniljsocker.
  4. Häll upp i steriliserade burkar och förslut.
  5. Kyl ner omgående och förvara i kylen.
  6. Gör gärna ett marmeladprov enligt ovan för att vara säker på att marmeladen stelnar som den ska. Pektin som gör att marmeladen stelnar kan variera beroende på hur mogna bären är.
E-mail
Medel: 3.8 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-13