Krusbärsmarmelad med whisky

Koka egen marmelad av krusbär och smaksätt med lite whisky.

1 kg krusbär är ungefär 1,6 liter.

Använd en whisky som ej är rökig ex. från Irland. Om du inte vill ha en rökig smak på marmeladen förstås.

Sterilisera gärna burkar och lock på 125 grader i 10 minuter i ugnen innan. 

1,5 burkar krusbärsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg krusbär
  • 1 kg syltsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 msk whisky

Tillagning

  1. Rensa, snoppa och skölj bären. Kör dem grovt i mixer eller sönderdela med potatisstöt under kokning.
  2. Rör ihop bär och socker och koka upp på hög värme. Koka i 6 minuter.
  3. Ta av från plattan och skumma om det behövs. Rör ner whisky och vaniljsocker.
  4. Häll upp i steriliserade burkar och förslut.
  5. Kyl ner omgående och förvara i kylen.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Sylta, safta och lägg in bär och frukt

Passa på att själv sylta och safta bär samt frukter när de är som finast, nyttigast och billigast. Lägg...

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat