Biffgryta

Introduktion och förberedelse

Denna biffgryta är en variant av Boeuf Bourguignon med grytkött, kastanjechampinjoner, fläsk, rödvin, röd steklök, rotselleri, vitlök, morötter och tomat.

Garnering

Garnera gärna med färsk oregano, timjan eller grovhackad bladpersilja.

Kan förberedas

Laga gärna biffgrytan dagen innan så blir den ännu godare när den fått stå lite och få smak.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan välja grytbitar efter eget tycke ex. av högrev eller ytterlår.
  • Grytbitar av viltkött funkar också som ex älg eller rådjur.
  • Svampen kan bytas mot annan matsvamp som vanliga champinjoner, skogschampinjoner, portabella, Karl-Johan eller kantareller.
  • Andra goda grönsaker att ha i är palsternacka, persiljerot, kålrot, zucchini, aubergine, vitkål och linser.
  • Vidare kan man tillsätta kokta bönor på slutet ex. kokta stora vita bönor eller gröna linser.
  • Kokar du med risottoris (20 minuter) eller matvete (20 minuter) så kan du få tillbehör och gryta i ett (tillsätt då lite mer vätska efterhand så det inte kokar torrt).

Extra fyllig smak

Ett tips är att när smaka på köttet och om det är mört ta upp det med en hålslev. Koka sedan ner såsen/grytan i ca 20 minuter för extra fyllig smak. Lägg sedan tillbaks köttet, smaka av och koka upp till servering.

Att dricka till

Till biffgrytan passar ett smakrikt rött vin ex. från Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien.

Biffgrytan serverad i djup tallrik garnerad med oregano.
Biffgrytan serverad i djup tallrik garnerad med oregano samt potatismoset à part - vid sidan.

6 portioner biffgryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar av nötkött som högrev eller ytterlår
  • 100 gram rimmat fläsk, tärnat
  • 300 gram kastanjechampinjoner
  • 3 klyftor vitlök
  • 250 gram röd eller gul steklök
  • 200 gram rotselleri
  • 3 morötter
  • 50 gram smör
  • 3 msk mjöl
  • 3 msk tomatpuré
  • 37 cl rött vin, en halv flaska
  • 1,5 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 4 krm svartpeppar
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 5 tsk socker
  • 4 msk ljus japansk soja
  • POTATISMOS: 1,2 kg potatis
  • 75 gram smör
  • 4,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 35 gram fryst persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Bryn grytbitarna hälften i taget i en stekpanna i någon msk smör. Bryn fläsket. Lägg över i en stekgryta efter hand.
  2. Skala löken och lägg i dem med köttet.
  3. Rensa och skölj svampen. Dela stora svampar.
  4. Fräs svampen i någon msk smör. Skala och pressa över vitlök och fräs någon minut till. Lägg över i grytan.
  5. Skala löken och lägg dem hela i grytan.
  6. Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i små tärningar. Lägg i grytan.
  7. Skala morot och tärna den. Lägg i grytan.
  8. Tillsätt tomatpuré och resten av smöret.
  9. Fräs runt under omrörning några minuter.
  10. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  11. Tillsätt vin, vatten, buljongtärningar, salt, svartpeppar, socker och soja. Rör runt och koka upp.
  12. Låt grytan koka på låg värme med lock i ca 2,5 timmar eller tills köttet är mört och börjar falla sönder. Rör då och då.
  13. Smaka av biffgrytan med salt, peppar och lite socker.
  14. Servera med potatismos eller valfritt tillbehör.
  15. POTATISMOS: Skala och dela potatisen.
  16. Koka potatisen mjuk ca 25 minuter.
  17. Häll av potatisen och tillsätt smör och mjölk. Värm upp.
  18. Mosa potatisen med en potatisstöt.
  19. Smaka av potatismoset med salt och peppar. Rör i hackad persilja om du vill.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 262 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-04