Biffgryta

Denna biffgryta är en variant av Boeuf Bourguignon med grytkött, kastanjechampinjoner, fläsk, rödvin, röd steklök, rotselleri, vitlök, morötter och tomat. Garnera ev. med färsk oregano, timjan eller grovhackad bladpersilja. Laga gärna biffgrytan dagen innan så blir den ännu godare när den fått stå lite och få smak.

Några förslag på tillbehör är potatismos, råris, kokt potatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, bulgur eller tagliatelle. Syltlök, picklad rödlök, saltgurka och inlagda rödbetor kan man också servera till.

Variationer: Du kan välja grytbitar efter eget tycke ex. av högrev eller ytterlår. Grytbitar av viltkött funkar också som ex älg eller rådjur. Svampen kan bytas mot annan matsvamp som vanliga champinjoner, skogschampinjoner, portabella, Karl-Johan eller kantareller. Andra goda grönsaker att ha i är palsternacka, persiljerot, kålrot, zucchini, aubergine, vitkål och linser. Vidare kan man tillsätta kokta bönor på slutet ex. kokta stora vita bönor eller gröna linser. Kokar du med risottoris (20 minuter) eller matvete (20 minuter) så kan du få tillbehör och gryta i ett (tillsätt då lite mer vätska efterhand så det inte kokar torrt). 

6 portioner biffgryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar av nötkött som högrev eller ytterlår
  • 100 gram rimmat fläsk
  • 300 gram kastanjechampinjoner
  • 3 klyftor vitlök
  • 250 gram röd eller gul steklök
  • 200 gram rotselleri
  • 3 morötter
  • 50 gram smör
  • 3 msk mjöl
  • 3 msk tomatpuré
  • 4,5 dl rött vin
  • 1,3 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 4 krm svartpeppar
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 5 tsk socker
  • 4 msk ljus japansk soja
  • Potatismos: 1,5 kg potatis
  • 100 gram smör
  • 4,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 35 gram fryst persilja

Tillagning

  1. Bryn grytbitarna hälften i taget i en stekpanna i någon msk smör. Lägg över i en stekgryta efter hand.
  2. Skala löken och lägg i dem med köttet.
  3. Rensa och skölj svampen. Dela stora svampar.
  4. Fräs svampen i någon msk smör. Skala och pressa över vitlök och fräs någon minut till. Lägg över i grytan.
  5. Skala löken och lägg dem hela i grytan.
  6. Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i små tärningar. Lägg i grytan.
  7. Skala morot och tärna den. Lägg i grytan.
  8. Tillsätt tomatpuré och resten av smöret.
  9. Fräs runt under omrörning några minuter.
  10. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  11. Tillsätt vin, vatten, buljongtärningar, salt, svartpeppar, socker och soja. Rör runt och koka upp.
  12. Låt grytan koka på låg värme utan lock i 4 timmar. Rör då och då.
  13. Smaka av biffgrytan med salt, peppar och socker.
  14. Servera med potatismos eller valfritt tillbehör.
  15. Potatismos: skala och dela potatisen.
  16. Koka potatisen mjuk ca 25 minuter.
  17. Häll av potatisen och tillsätt smör och mjölk. Värm upp.
  18. Mosa potatisen med en potatisstöt.
  19. Smaka av potatismoset med salt och peppar. Rör i hackad persilja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer