Biffgryta
Denna biffgryta är en variant av Boeuf Bourguignon med grytkött, kastanjechampinjoner, fläsk, rödvin, röd steklök, rotselleri, vitlök, morötter och tomat.
Tillagning
- Bryn grytbitarna hälften i taget i en stekpanna i någon msk smör. Bryn fläsket. Lägg över i en stekgryta efter hand.
- Skala löken och lägg i dem med köttet.
- Rensa och skölj svampen. Dela stora svampar.
- Fräs svampen i någon msk smör. Skala och pressa över vitlök och fräs någon minut till. Lägg över i grytan.
- Skala löken och lägg dem hela i grytan.
- Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i små tärningar. Lägg i grytan.
- Skala morot och tärna den. Lägg i grytan.
- Tillsätt tomatpuré och resten av smöret.
- Fräs runt under omrörning några minuter.
- Pudra över vetemjöl och rör runt.
- Tillsätt vin, vatten, buljongtärningar, salt, svartpeppar, socker och soja. Rör runt och koka upp.
- Låt grytan koka på låg värme med lock i ca 2,5 timmar eller tills köttet är mört och börjar falla sönder. Rör då och då.
- Smaka av biffgrytan med salt, peppar och lite socker.
- Servera med potatismos eller valfritt tillbehör.
- POTATISMOS: Skala och dela potatisen.
- Koka potatisen mjuk ca 25 minuter.
- Häll av potatisen och tillsätt smör och mjölk. Värm upp.
- Mosa potatisen med en potatisstöt.
- Smaka av potatismoset med salt och peppar. Rör i hackad persilja om du vill.
Garnering
Garnera gärna med färsk oregano, timjan eller grovhackad bladpersilja.
Kan förberedas
Laga gärna biffgrytan dagen innan så blir den ännu godare när den fått stå lite och få smak.
Serveringsförslag
- Som tillbehör passar pressad potatis, potatismos som jag hade på bilden, potatisstomp, gratinerat mos, palsternacksmos, rostade rotfrukter, kokt potatis, råris, tagliatelle, matvete med mera.
- Förslag på sallad till är spenatsallad med tomater och zucchini eller annan grönsallad.
- Syltlök, picklad rödlök, saltgurka och inlagda rödbetor kan man också servera till.
Varianter
- Du kan välja grytbitar efter eget tycke ex. av högrev eller ytterlår.
- Grytbitar av viltkött funkar också som ex älg eller rådjur.
- Svampen kan bytas mot annan matsvamp som vanliga champinjoner, skogschampinjoner, portabella, Karl-Johan eller kantareller.
- Andra goda grönsaker att ha i är palsternacka, persiljerot, kålrot, zucchini, aubergine, vitkål och linser.
- Vidare kan man tillsätta kokta bönor på slutet ex. kokta stora vita bönor eller gröna linser.
- Kokar du med risottoris (20 minuter) eller matvete (20 minuter) så kan du få tillbehör och gryta i ett (tillsätt då lite mer vätska efterhand så det inte kokar torrt).
Extra fyllig smak
Ett tips är att när smaka på köttet och om det är mört ta upp det med en hålslev. Koka sedan ner såsen/grytan i ca 20 minuter för extra fyllig smak. Lägg sedan tillbaks köttet, smaka av och koka upp till servering.
Att dricka till
Till biffgrytan passar ett smakrikt rött vin ex. från Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 262 kcal