Biffgryta

Denna biffgryta är en variant av Boeuf Bourguignon med grytkött, kastanjechampinjoner, fläsk, rödvin, röd steklök, rotselleri, vitlök, morötter och tomat. Garnera ev. med färsk oregano, timjan eller grovhackad bladpersilja. Laga gärna biffgrytan dagen innan så blir den ännu godare när den fått stå lite och få smak.

Några förslag på tillbehör är potatismos, råris, kokt potatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, bulgur eller tagliatelle. Syltlök, picklad rödlök, saltgurka och inlagda rödbetor kan man också servera till.

Variationer: Du kan välja grytbitar efter eget tycke ex. av högrev eller ytterlår. Grytbitar av viltkött funkar också som ex älg eller rådjur. Svampen kan bytas mot annan matsvamp som vanliga champinjoner, skogschampinjoner, portabella, Karl-Johan eller kantareller. Andra goda grönsaker att ha i är palsternacka, persiljerot, kålrot, zucchini, aubergine, vitkål och linser. Vidare kan man tillsätta kokta bönor på slutet ex. kokta stora vita bönor eller gröna linser. Kokar du med risottoris (20 minuter) eller matvete (20 minuter) så kan du få tillbehör och gryta i ett (tillsätt då lite mer vätska efterhand så det inte kokar torrt). 

6 portioner biffgryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar av nötkött som högrev eller ytterlår
  • 100 gram rimmat fläsk
  • 300 gram kastanjechampinjoner
  • 3 klyftor vitlök
  • 250 gram röd eller gul steklök
  • 200 gram rotselleri
  • 3 morötter
  • 50 gram smör
  • 3 msk mjöl
  • 3 msk tomatpuré
  • 4,5 dl rött vin
  • 1,3 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 4 krm svartpeppar
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 5 tsk socker
  • 4 msk ljus japansk soja
  • Potatismos: 1,5 kg potatis
  • 100 gram smör
  • 4,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 35 gram fryst persilja

Tillagning

  1. Bryn grytbitarna hälften i taget i en stekpanna i någon msk smör. Lägg över i en stekgryta efter hand.
  2. Skala löken och lägg i dem med köttet.
  3. Rensa och skölj svampen. Dela stora svampar.
  4. Fräs svampen i någon msk smör. Skala och pressa över vitlök och fräs någon minut till. Lägg över i grytan.
  5. Skala löken och lägg dem hela i grytan.
  6. Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i små tärningar. Lägg i grytan.
  7. Skala morot och tärna den. Lägg i grytan.
  8. Tillsätt tomatpuré och resten av smöret.
  9. Fräs runt under omrörning några minuter.
  10. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  11. Tillsätt vin, vatten, buljongtärningar, salt, svartpeppar, socker och soja. Rör runt och koka upp.
  12. Låt grytan koka på låg värme utan lock i 4 timmar. Rör då och då.
  13. Smaka av biffgrytan med salt, peppar och socker.
  14. Servera med potatismos eller valfritt tillbehör.
  15. Potatismos: skala och dela potatisen.
  16. Koka potatisen mjuk ca 25 minuter.
  17. Häll av potatisen och tillsätt smör och mjölk. Värm upp.
  18. Mosa potatisen med en potatisstöt.
  19. Smaka av potatismoset med salt och peppar. Rör i hackad persilja.
E-mail
Inga röster än

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer