Biffgryta

Introduktion och förberedelse

Denna biffgryta är en variant av Boeuf Bourguignon med grytkött, kastanjechampinjoner, fläsk, rödvin, röd steklök, rotselleri, vitlök, morötter och tomat. Garnera ev. med färsk oregano, timjan eller grovhackad bladpersilja. Laga gärna biffgrytan dagen innan så blir den ännu godare när den fått stå lite och få smak.

Några förslag på tillbehör är potatismos, råris, kokt potatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, bulgur eller tagliatelle. Syltlök, picklad rödlök, saltgurka och inlagda rödbetor kan man också servera till.

Variationer: Du kan välja grytbitar efter eget tycke ex. av högrev eller ytterlår. Grytbitar av viltkött funkar också som ex älg eller rådjur. Svampen kan bytas mot annan matsvamp som vanliga champinjoner, skogschampinjoner, portabella, Karl-Johan eller kantareller. Andra goda grönsaker att ha i är palsternacka, persiljerot, kålrot, zucchini, aubergine, vitkål och linser. Vidare kan man tillsätta kokta bönor på slutet ex. kokta stora vita bönor eller gröna linser. Kokar du med risottoris (20 minuter) eller matvete (20 minuter) så kan du få tillbehör och gryta i ett (tillsätt då lite mer vätska efterhand så det inte kokar torrt).

6 portioner biffgryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar av nötkött som högrev eller ytterlår
  • 100 gram rimmat fläsk
  • 300 gram kastanjechampinjoner
  • 3 klyftor vitlök
  • 250 gram röd eller gul steklök
  • 200 gram rotselleri
  • 3 morötter
  • 50 gram smör
  • 3 msk mjöl
  • 3 msk tomatpuré
  • 4,5 dl rött vin
  • 1,3 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 4 krm svartpeppar
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 5 tsk socker
  • 4 msk ljus japansk soja
  • Potatismos: 1,5 kg potatis
  • 100 gram smör
  • 4,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 35 gram fryst persilja

Tillagning

  1. Bryn grytbitarna hälften i taget i en stekpanna i någon msk smör. Lägg över i en stekgryta efter hand.
  2. Skala löken och lägg i dem med köttet.
  3. Rensa och skölj svampen. Dela stora svampar.
  4. Fräs svampen i någon msk smör. Skala och pressa över vitlök och fräs någon minut till. Lägg över i grytan.
  5. Skala löken och lägg dem hela i grytan.
  6. Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i små tärningar. Lägg i grytan.
  7. Skala morot och tärna den. Lägg i grytan.
  8. Tillsätt tomatpuré och resten av smöret.
  9. Fräs runt under omrörning några minuter.
  10. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  11. Tillsätt vin, vatten, buljongtärningar, salt, svartpeppar, socker och soja. Rör runt och koka upp.
  12. Låt grytan koka på låg värme utan lock i 4 timmar. Rör då och då.
  13. Smaka av biffgrytan med salt, peppar och socker.
  14. Servera med potatismos eller valfritt tillbehör.
  15. Potatismos: skala och dela potatisen.
  16. Koka potatisen mjuk ca 25 minuter.
  17. Häll av potatisen och tillsätt smör och mjölk. Värm upp.
  18. Mosa potatisen med en potatisstöt.
  19. Smaka av potatismoset med salt och peppar. Rör i hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept