Fläskfile med quinoasallad

Fläskfilé med quinoasallad och kall sås med ingefära. Gott och nyttigt. En IBS-fri eller Food map cost - rätt som passar gäster med känslig mage.

Du kan välja laktosfri creme fraiche om du önskar (om du ex. har laktosintollerans). Rätten är även glutenfri (quinoa innehåller ej gluten).

Gott i quinoasalladen är även hackad bladpersilja, färsk koriander, andra bönor och linser.

Vill du ha vegetariskt så kan du byta fläskfilén mot ex. stekt quornfile, stekt halloumi, falafel eller veganbiffar.

4 portioner fläskfile med quinoasallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Quinoasallad: 2 dl quinoa
  • 4 dl vatten
  • 65 gram babyspenat, 1 litet paket
  • 2 morötter
  • 1 dl kokta kikärtor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk risvinäger, japansk
  • 2 krm flingsalt eller 1 krm vanligt salt
  • Kall sås: 1 dl creme fraiche
  • 2 tsk finriven färsk ingefära
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125-175 grader. Ju lägre temperatur desto saftigare fläskfilé men då tar det också lite längre tid.
  2. Skär och putsa bort hinnan om fläskfilén har den kvar.
  3. Salta och peppra fläskfilén runt om.
  4. Värm en stekpanna. Tillsätt smör.
  5. Bryn fläskfilén runt om några minuter runt om.
  6. Har du en stekpanna som tål ugn så kan du sätta in den direkt i ugnen. Annars så lägger du över fläskfilén i en ugnsform. Sätt i en stektermometer i mitten av filén.
  7. Sätt in fläskfilén i mitten av ugnen och stek den i ca 20 minuter - beroende på ugnsvärme och storlek. Stek fläskfilén till en innertemperatur på 67 grader.
  8. Koka quinoan med vatten och salt i 15 minuter. Ta av från värmen och låt stå i 5 minuter. Lägg upp i en skål eller på fat.
  9. Skala och riv morötter och blanda med quinoan.
  10. Har du köpt färdigkokta kikärtor så sköljer du dem i durkslag.
  11. Tillsätt kikärtor och olivolja till quinoan.
  12. Smaksätt quinoasalladen med risvinäger och salt.
  13. Ta ut köttet och täck över eller slå in filén i folie. Låt fläskfilén vila ca 15 minuter innan du skär upp den till servering.
  14. Skölj och blanda babyspenaten med quinoan innan servering.
  15. Kall sås: skala och finriv färsk ingefära. Blanda med creme fraiche i en skål. Smaka av med salt.
  16. Skär upp fläskfilén i förslagsvis 1 cm tjocka skivor och servera den på fat eller tallrik med quinoasalladen och den kalla såsen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.