Fläskfilé med quinoasallad
Fläskfilé med quinoasallad och kall sås med ingefära. Gott och nyttigt.
En IBS-fri eller Food map cost - rätt som passar gäster med känslig mage.
Rätten är även glutenfri då quinoa ej innehåller gluten.
Tillagning
- Sätt ugnen på 125-175 grader vanlig ugn. Ju lägre temperatur desto saftigare fläskfilé men då tar det också lite längre tid.
- Skär och putsa bort hinnan om fläskfilén har den kvar.
- Salta och peppra fläskfilén runt om.
- Värm en stekpanna. Tillsätt smör.
- Bryn fläskfilén runt om några minuter runt om.
- Har du en stekpanna som tål ugn så kan du sätta in den direkt i ugnen. Annars så lägger du över fläskfilén i en ugnsform. Sätt i en stektermometer i mitten av filén.
- Sätt in fläskfilén i mitten av ugnen och stek den i ca 20 minuter - beroende på ugnsvärme och storlek. Stek fläskfilén till en innertemperatur på 67 grader.
- Koka quinoan med vatten och salt i 15 minuter. Ta av från värmen och låt stå i 5 minuter. Lägg upp i en skål eller på fat.
- Skala och riv morötter och blanda med quinoan.
- Har du köpt färdigkokta kikärtor så sköljer du dem i durkslag.
- Tillsätt kikärtor och olivolja till quinoan.
- Smaksätt quinoasalladen med risvinäger och salt.
- Ta ut köttet och täck över eller slå in filén i folie. Låt fläskfilén vila ca 15 minuter innan du skär upp den till servering.
- Skölj och blanda babyspenaten med quinoan innan servering.
- SÅS: skala och finriv färsk ingefära. Blanda med creme fraiche i en skål. Smaka av med salt.
- Skär upp fläskfilén i förslagsvis 1 cm tjocka skivor och servera den på fat eller tallrik med quinoasalladen och den kalla såsen.
Varianter
- Du kan välja laktosfri crème fraiche om du önskar - om du ex. har laktosintollerans.
- Gott i quinoasalladen är även hackad bladpersilja, färsk koriander, andra bönor och linser.
- Vill du ha vegetariskt så kan du byta fläskfilén mot ex. stekt quornfile, stekt halloumi, falafel eller veganbiffar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 511 kcal