Fläskfile med quinoasallad

Fläskfilé med quinoasallad och kall sås med ingefära. Gott och nyttigt. En IBS-fri eller Food map cost - rätt som passar gäster med känslig mage.
Du kan välja laktosfri creme fraiche om du önskar (om du ex. har laktosintollerans). Rätten är även glutenfri (quinoa innehåller ej gluten).
Gott i quinoasalladen är även hackad bladpersilja, färsk koriander, andra bönor och linser.
Vill du ha vegetariskt så kan du byta fläskfilén mot ex. stekt quornfile, stekt halloumi, falafel eller veganbiffar.

4 portioner fläskfile med quinoasallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Quinoasallad: 2 dl quinoa
  • 4 dl vatten
  • 65 gram babyspenat, 1 litet paket
  • 2 morötter
  • 1 dl kokta kikärtor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk risvinäger, japansk
  • 2 krm flingsalt eller 1 krm vanligt salt
  • Kall sås: 1 dl creme fraiche
  • 2 tsk finriven färsk ingefära
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125-175 grader. Ju lägre temperatur desto saftigare fläskfilé men då tar det också lite längre tid.
  2. Skär och putsa bort hinnan om fläskfilén har den kvar.
  3. Salta och peppra fläskfilén runt om.
  4. Värm en stekpanna. Tillsätt smör.
  5. Bryn fläskfilén runt om några minuter runt om.
  6. Har du en stekpanna som tål ugn så kan du sätta in den direkt i ugnen. Annars så lägger du över fläskfilén i en ugnsform. Sätt i en stektermometer i mitten av filén.
  7. Sätt in fläskfilén i mitten av ugnen och stek den i ca 20 minuter - beroende på ugnsvärme och storlek. Stek fläskfilén till en innertemperatur på 67 grader.
  8. Koka quinoan med vatten och salt i 15 minuter. Ta av från värmen och låt stå i 5 minuter. Lägg upp i en skål eller på fat.
  9. Skala och riv morötter och blanda med quinoan.
  10. Har du köpt färdigkokta kikärtor så sköljer du dem i durkslag.
  11. Tillsätt kikärtor och olivolja till quinoan.
  12. Smaksätt quinoasalladen med risvinäger och salt.
  13. Ta ut köttet och täck över eller slå in filén i folie. Låt fläskfilén vila ca 15 minuter innan du skär upp den till servering.
  14. Skölj och blanda babyspenaten med quinoan innan servering.
  15. Kall sås: skala och finriv färsk ingefära. Blanda med creme fraiche i en skål. Smaka av med salt.
  16. Skär upp fläskfilén i förslagsvis 1 cm tjocka skivor och servera den på fat eller tallrik med quinoasalladen och den kalla såsen.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer