Laxtartar
Laxtartar är en god och enkel förrätt med hackad rå tärnad lax.
Tillagning
- Koka upp en liten kastrull med ca 4 dl vatten. Tillsätt 2 krm salt.
- Skär sparrisen i grova delar (dela dem förslagsvis på tre).
- Koka sparrisen mjuk i 3 minuter.
- Häll av sparrisen.
- Skär laxen i så fina tärningar du kan. Den kan också hackas fint för hand. Förvara kyld till servering.
- Rosta pinjenötterna lätt bruna i en stekpanna. Häll upp på en tallrik.
- Skölj sallad och klyfta citron (ta bort kärnor och skär rent dem). Hit kan du förbereda.
- Dags att servera: forma laxen till två runda puckar (för hand eller med en utstickare). Toppa med sparris. Lägg en hög sallad samt en klyfta citron vid sidan. Strö över pinjenötter samt droppa över olivolja och vinäger.
- Laxtartaren är klar att serveras - gärna med ett gott rostat ljust bröd med smör till.
Serveringsförslag
- Jag serverade min laxtartar som på bilden med rostade pinjenötter, citronklyfta, kokt grön sparris och spenatsallad.
- Andra förslag är lime, rostade hasselnötter eller valnötter; finbladig grönsallad och kokta gröna sojabönor.
- Servera gärna ett rostad ljust bröd till ex. surdegsbröd, grissinis eller brioche.
- Vidare passar krutonger som långa brödkrutonger eller smördegspinnar till.
Tips
Viltfångad lax ska vara fryst minst ett dygn innan du äter den rå. Odlad lax kan man äta rå direkt - men ofta har den varit fryst en gång och sedan tinad ändå.
Varianter
Laxtartaren kan smaksättas om du önskar med någon tsk dijonsenap; eller riven pepparrot; hackad gräslök; eller kapris.
Att dricka till
Vintips till laxen passar ett vitt vin ex. valfri Chardonnay, Gewurtztraminer, Riesling eller Sauvignon Blanc.
Uppskattat näringsvärde per portion: 254 kcal