Laxtartar

En god och enkel förrätt med hackad rå lax serverad med rostade pinjenötter, citron, grön sparris, spenatsallad eller grönsallad.
Servera gärna ett rostad ljust bröd med smör till ex. surdegsbröd eller brioche.
Viltfångad lax ska vara fryst minst ett dygn innan du äter den rå. Odlad lax kan man äta rå direkt - men ofta har den varit fryst en gång och sedan tinad ändå.
Laxtartaren kan smaksättas om du önskar med någon tsk dijonsenap; eller riven pepparrot; hackad gräslök; eller kapris.
Vintips till laxen blir ett vitt vin ex. valfri Chardonnay.

2 portioner laxtartar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram rå laxfilé
  • 4 gröna sparrisar
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 40 gram färsk babyspenat eller grönsallad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk fin vinäger ex. vit balsamvinäger
  • 2 klyftor citron

Tillagning

  1. Koka upp en liten kastrull med ca 4 dl vatten. Tillsätt 2 krm salt.
  2. Skär sparrisen i grova delar (dela dem förslagsvis på tre).
  3. Koka sparrisen mjuk i 3 minuter.
  4. Häll av sparrisen.
  5. Skär laxen i så fina tärningar du kan. Den kan också hackas fint för hand. Förvara kyld till servering.
  6. Rosta pinjenötterna lätt bruna i en stekpanna. Häll upp på en tallrik.
  7. Skölj sallad och klyfta citron (ta bort kärnor och skär rent dem). Hit kan du förbereda.
  8. Dags att servera: forma laxen till två runda puckar (för hand eller med en utstickare). Toppa med sparris. Lägg en hög sallad samt en klyfta citron vid sidan. Strö över pinjenötter samt droppa över olivolja och vinäger.
  9. Laxtartaren är klar att serveras - gärna med ett gott rostat ljust bröd med smör till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer