Laxtartar

Introduktion och förberedelse

Laxtartar är en god och enkel förrätt med hackad rå tärnad lax serverad med rostade pinjenötter, citron, grön sparris, spenatsallad eller grönsallad.

Servera gärna ett rostad ljust bröd med smör till ex. surdegsbröd eller brioche.

Viltfångad lax ska vara fryst minst ett dygn innan du äter den rå. Odlad lax kan man äta rå direkt - men ofta har den varit fryst en gång och sedan tinad ändå.

Laxtartaren kan smaksättas om du önskar med någon tsk dijonsenap; eller riven pepparrot; hackad gräslök; eller kapris.

Att dricka till:

Vintips till laxen blir ett vitt vin ex. valfri Chardonnay.

2 portioner laxtartar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram rå laxfilé
  • 4 gröna sparrisar
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 40 gram färsk babyspenat eller grönsallad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk fin vinäger ex. vit balsamvinäger
  • 2 klyftor citron

Tillagning

  1. Koka upp en liten kastrull med ca 4 dl vatten. Tillsätt 2 krm salt.
  2. Skär sparrisen i grova delar (dela dem förslagsvis på tre).
  3. Koka sparrisen mjuk i 3 minuter.
  4. Häll av sparrisen.
  5. Skär laxen i så fina tärningar du kan. Den kan också hackas fint för hand. Förvara kyld till servering.
  6. Rosta pinjenötterna lätt bruna i en stekpanna. Häll upp på en tallrik.
  7. Skölj sallad och klyfta citron (ta bort kärnor och skär rent dem). Hit kan du förbereda.
  8. Dags att servera: forma laxen till två runda puckar (för hand eller med en utstickare). Toppa med sparris. Lägg en hög sallad samt en klyfta citron vid sidan. Strö över pinjenötter samt droppa över olivolja och vinäger.
  9. Laxtartaren är klar att serveras - gärna med ett gott rostat ljust bröd med smör till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-11