Laxtartar

En god och enkel förrätt med hackad rå lax serverad med rostade pinjenötter, citron, grön sparris, spenatsallad eller grönsallad.
Servera gärna ett rostad ljust bröd med smör till ex. surdegsbröd eller brioche.
Viltfångad lax ska vara fryst minst ett dygn innan du äter den rå. Odlad lax kan man äta rå direkt - men ofta har den varit fryst en gång och sedan tinad ändå.
Laxtartaren kan smaksättas om du önskar med någon tsk dijonsenap; eller riven pepparrot; hackad gräslök; eller kapris.
Vintips till laxen blir ett vitt vin ex. valfri Chardonnay.

2 portioner laxtartar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram rå laxfilé
  • 4 gröna sparrisar
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 40 gram färsk babyspenat eller grönsallad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk fin vinäger ex. vit balsamvinäger
  • 2 klyftor citron

Tillagning

  1. Koka upp en liten kastrull med ca 4 dl vatten. Tillsätt 2 krm salt.
  2. Skär sparrisen i grova delar (dela dem förslagsvis på tre).
  3. Koka sparrisen mjuk i 3 minuter.
  4. Häll av sparrisen.
  5. Skär laxen i så fina tärningar du kan. Den kan också hackas fint för hand. Förvara kyld till servering.
  6. Rosta pinjenötterna lätt bruna i en stekpanna. Häll upp på en tallrik.
  7. Skölj sallad och klyfta citron (ta bort kärnor och skär rent dem). Hit kan du förbereda.
  8. Dags att servera: forma laxen till två runda puckar (för hand eller med en utstickare). Toppa med sparris. Lägg en hög sallad samt en klyfta citron vid sidan. Strö över pinjenötter samt droppa över olivolja och vinäger.
  9. Laxtartaren är klar att serveras - gärna med ett gott rostat ljust bröd med smör till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer