Crostinis med rökt vildsvin

Introduktion och förberedelse

Bjud på tilltugg eller snittar med rökt vildsvin.

Jag serverade köttet i tunna skivor på rostade vitlökscrostinis bredda med färskost samt toppade med pepparrotsröra garnerade med lingon och bladpersilja.

Det salta rökta köttet blir gott ihop med knaprigt bröd, krämig färskost, pepparrot och så syrliga lingon.

Jag köpte en bit på 300 gram varmrökt fransyska från vildsvin och skivade ca 40 gram av den till snittarna.

Crostinis

Crostinis är ett finare ord för rostade små bröd. Köp färdiga eller gör egna av snett skuren baguette eller liknande ljust bröd som rostas med olivolja.

Serveringsförslag

Passar som tilltugg, aptitretare eller förrätt som är enkelt att laga men är lyxigt.

Varianter

  • Gillar du messmör så kan du toppa med en klick messmör från tub eller byta pepparroten i receptet nedan mot en klick messmör.
  • Istället för lingon kan garnera med en klick äppelgelé eller svartvinbärsgelé eller färskt tärnat äpple, päron eller fikon.
  • Toppa crostinis med vildsvinsröra med Italienska smaker som ricotta, parmesan, röd pesto med mera.
  • Du kan göra egna crostinis eller köpa färdiga crostinis.

Portionsberäkning

  • Här har jag räknat två crostinis per portion men du kan öka eller minska det om du vill.
  • Vidare kan brödskivorna delas i två delar för lite mindre snittar som passar mingel.

Att dricka till

Jag hade en flaska kyld Gewurtztraminer från Alsace till.

Annat som passar är Pinot Gris, Riesling eller vin med ädelröta som Sauternes, torrt vitt aromatiskt vitt vin, mousserande halvsött Muscati d'Asti, Cava, Cremant de Bourgogne eller torr Champagne.

Tilltugg med rökt vildsvinsstek fransyska på skärbräda
Tilltugg med varmrökt vildsvinsstek från fransyska på knapriga rostade bröd - crostinis - toppade med en röra av crème fraiche och pepparrot samt lite färgglada lingon.

4 portioner crostinis med rökt vildsvin

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 40 gram rökt vildsvinsstek
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 8 skivor surdegsbaguette eller vanlig baguette
  • 100 gram färskost naturell
  • 1 dl crème fraiche 34%
  • 2 msk finriven pepparrot
  • 1 tsk citronsaft
  • 1/2 tsk socker
  • 1 krm salt
  • ca 24 lingon, färska eller frysta
  • 8 blad bladpersilja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller så kan du grilla brödskivorna på utegrill eller i en grillpanna.
  2. Skiva brödet till crostininisarna. Skala och pressa vitlök och blanda med olivoljan i en skål. Pensla bröden med vitlöksoljan.
  3. Rosta bröden ljust bruna i ugnen i ca 1-3 minuter. Passa dem så de ej bränns. Eller grilla dem så de får färg några minuter på varje sida.
  4. Skala och finriv pepparrot samt blanda med crème fraiche, hälften av färskosten, salt, socker och citronsaft i en skål.
  5. Skär tunna skivor av den rökta vildsvinssteken. Dela skivorna i munsbitsstora bitar - förslagsvis i halvor.
  6. SERVERING: Bred och fördela resterande färskost på varje crostini. Lägg på en skiva rökt vildsvin, toppa med en klick pepparrotsröra, 3 lingon samt ett blad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-16