GI äppelkaka

En äppelpaj med dinkelmjöl. Servera med vaniljyoghurt, vispad grädde eller efter tycke.
GI-äppelkakan kan gräddas i en stor form eller 5 portionsformar.

5 portioner GI äppelkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 100 gram smör eller margarin
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 5 mogna söta äpplen
  • 2 msk kanel
  • 1 dl socker eller motsvarande mängd sötningsmedel
  • 1,5 dl dinkelmjöl
  • 1,5 dl fullkornsmjöl av dinkel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en sockerkaksform och bröa den med sesamfrön.
  3. Skala och skär äpplena i klyftor och lägg i formen. Strö över kanel och 3/4 av sötningsmedlet eller sockret.
  4. Hacka smöret och blanda ihop med dinkelmjölet till en smuldeg. Tillsätt 1/4 av sötningsmedlet eller sockret.
  5. Bred ut smuldegen över äpplena.
  6. Grädda GI äppelkakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer