GI äppelkaka
En äppelpaj med kanel och smuldeg av dinkelmjöl, sesamfrön, smör och Steviasocker som sötningsmedel.
En GI eller LCHF äppelkaka med färre snabba kolhydrater och sötningsmedel istället för socker.
- Bakad med dinkelmjöl och fullkornsmjöl av dinkel istället för vetemjöl.
- Istället för vanlig socker är det sötningsmedel i som Steviasocker.
GI-äppelkakan kan gräddas i en stor form eller 5 portionsformar.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en sockerkaksform och bröa den med sesamfrön.
- Skala och skär äpplena i klyftor och lägg i formen. Strö över kanel och 3/4 av sötningsmedlet eller sockret.
- Hacka smöret och blanda ihop med dinkelmjölet till en smuldeg. Tillsätt 1/4 av sötningsmedlet eller sockret.
- Bred ut smuldegen över äpplena.
- Grädda GI äppelkakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Serveringsförslag
Servera med ett tillbehör med lite socker i som:
- Vispad grädde eller matyoghurt - kan smaksättas med sötningsmedel som Steviasocker samt lite vaniljessens eller kanel.
- Sockerfri glass
- Vaniljyoghurt eller soyghurt eller liknande.
Varianter
Gott är även att ta med hackade nötter som mandlar eller hasselnötter; pumpafrön; kokosflingor eller kokosflakes i smuldegen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 332 kcal