GI äppelkaka

Introduktion och förberedelse för tillagning

En äppelpaj med kanel och smuldeg av dinkelmjöl, sesamfrön, smör och Steviasocker som sötningsmedel. Servera med vaniljyoghurt, vispad grädde eller efter tycke.

En GI eller LCHF äppelkaka med mindre snabba kolhydrater som dinkelmjöl och fullkornsmjöl av dinkel istället för vetemjöl och sötningsmedel som Steviasocker istället för vanligt socker.

GI-äppelkakan kan gräddas i en stor form eller 5 portionsformar. Gott är även att ta med hackade nötter som mandlar eller hasselnötter; pumpafrön eller kokosflingor i smuldegen.

5 portioner GI äppelkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 5 mogna söta äpplen
  • 2 msk kanel
  • 1 dl socker eller motsvarande mängd sötningsmedel ex. 1 dl Steviasocker
  • 1,5 dl dinkelmjöl
  • 1,5 dl fullkornsmjöl av dinkel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en sockerkaksform och bröa den med sesamfrön.
  3. Skala och skär äpplena i klyftor och lägg i formen. Strö över kanel och 3/4 av sötningsmedlet eller sockret.
  4. Hacka smöret och blanda ihop med dinkelmjölet till en smuldeg. Tillsätt 1/4 av sötningsmedlet eller sockret.
  5. Bred ut smuldegen över äpplena.
  6. Grädda GI äppelkakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.