GI äppelkaka

En äppelpaj med kanel och smuldeg av dinkelmjöl, sesamfrön, smör och Steviasocker som sötningsmedel.

En GI eller LCHF äppelkaka med färre snabba kolhydrater och sötningsmedel istället för socker.

  • Bakad med dinkelmjöl och fullkornsmjöl av dinkel istället för vetemjöl.
  • Istället för vanlig socker är det sötningsmedel i som Steviasocker.

GI-äppelkakan kan gräddas i en stor form eller 5 portionsformar.

5 portioner GI äppelkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 5 mogna söta äpplen
  • 2 msk kanel
  • 1 dl socker eller motsvarande mängd sötningsmedel ex. 1 dl Steviasocker
  • 1,5 dl dinkelmjöl
  • 1,5 dl fullkornsmjöl av dinkel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en sockerkaksform och bröa den med sesamfrön.
  3. Skala och skär äpplena i klyftor och lägg i formen. Strö över kanel och 3/4 av sötningsmedlet eller sockret.
  4. Hacka smöret och blanda ihop med dinkelmjölet till en smuldeg. Tillsätt 1/4 av sötningsmedlet eller sockret.
  5. Bred ut smuldegen över äpplena.
  6. Grädda GI äppelkakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Serveringsförslag

Servera med ett tillbehör med lite socker i som:

  • Vispad grädde eller matyoghurt - kan smaksättas med sötningsmedel som Steviasocker samt lite vaniljessens eller kanel.
  • Sockerfri glass
  • Vaniljyoghurt eller soyghurt eller liknande.

Varianter

Gott är även att ta med hackade nötter som mandlar eller hasselnötter; pumpafrön; kokosflingor eller kokosflakes i smuldegen.

E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 332 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-24