Snabb äppelpaj eller äppelkaka

Kanske den mest lättlagade äppelpajen eller äppelkakan. Ingen smuldeg att blanda - äpplen, socker, mjöl och smör samt mandel gräddas i en ugnsform.
Servera äppelpajen med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.

4-6 portioner äppelpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 6 äpplen
  • 1 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g kallt smör
  • 1 dl mandelspån (eller krossade hasselnötter)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform med lite smör.
  3. Skala äpplena. Dela och kärna ur samt skär i tunna klyftor och sprid ut i botten på ugnsformen.
  4. Strö över socker och mjöl jämt över äpplena.
  5. Med osthyvel hyvlar du sedan smörskivor som du täcker äpplena och socker-mjölblandningen med.
  6. Grädda äppelpajen i cirka 20 minuter och tillsätt sedan mandeln och grädda i ytterligare 10 minuter tills äppelpajen fått fin färg.
  7. Ta ut äppelpajen och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.9 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer