Råriven äppelkaka äpplekaka med mandel

Råriven äppelkaka eller äpplekaka med mandel. God, snabb och lättgjord.
Servera med kall lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker eller vaniljsås eller vaniljglass. Med en matberedare så går äppelkakan mycket snabbt att göra.

6 portioner råriven äppelkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 20 sötmandlar eller 5-6 msk mandelmjöl
  • 1 bittermandel (valfritt)
  • 1,5 dl ströbröd eller skorpsmulor
  • 1 msk vetemjöl
  • 6 äpplen, gärna syrlig sort

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smör en ugnsform med lite av smöret.
  3. Mixa eller mal mandeln. Du kan också använda mandelmjöl. Tillsätt smör och socker till mandeln och fortsätt blanda ihop till en smulig deg. Blanda i ströbröd och mjöl. Nu är degmassan till äppelkakan klar.
  4. Dela äpplena i halvor och skär ut kärnhusen. Skala dem om du vill. Riv äpplena grovt på ett rivjärn. Lägg äpplena i formen.
  5. Fördela mandeldegen till ett jämnt lager över äpplena.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna något. God både varm och kall.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer