Farmors knäckiga äppelpaj med kokos

Introduktion och förberedelse

Farmors knäckiga äppelpaj med kokos är en jättegod äppelkaka med knäckigt smuldegstäcke med kokosflingor, smör, socker och havregryn.

Serveringsförslag

Passar till efterrätt eller dessert. Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

Varianter

  • Gillar du kanel så kan du pudra över lite över äpplena innan du lägger på det degen till knäcktäcket.
  • Istället för kokosflingor kan du ta kokosflakes eller kokosmjöl.

6 portioner Farmors knäckiga äppelpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 700 gram äpplen
  • 0,5 dl socker eller sirap till äpplena
  • 100 gram smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 dl kokos
  • 1 dl havregryn

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ingredienserna till smuldegen i en bunke. Den ska vara grynig och smulig (smuldeg). Innan du blandar i smöret så kan du smörja pajformen. Har du kallt smör så skiva det tunt eller hacka det i bitar så går det lättare att blanda ihop smuldegen. Blanda smuldeg är lättast för hand. Ett tips är att lägga ingredienserna i en påse och sedan smula ihop den med händerna (så slipper du bli kladdig).
  3. Skala och klyfta (eller skiva) äpplena. Ta bort kärnhusen såklart.
  4. Smörj en pajform med lite av smöret. Täck botten med ett lager äppelbitar.
  5. Strö över lite socker eller sirap.
  6. Strö över smuldegen och baka äppelkakan i ca 35 minuter tills den fått fin färg.
  7. Ta ut äppelpajen och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (69 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.