Farmors knäckiga äppelpaj med kokos
Farmors knäckiga äppelpaj med kokos är en jättegod äppelkaka med knäckigt smuldegstäcke med kokosflingor, smör, socker och havregryn.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Blanda ingredienserna till smuldegen i en bunke. Den ska vara grynig och smulig (smuldeg). Innan du blandar i smöret så kan du smörja pajformen. Har du kallt smör så skiva det tunt eller hacka det i bitar så går det lättare att blanda ihop smuldegen. Blanda smuldeg är lättast för hand. Ett tips är att lägga ingredienserna i en påse och sedan smula ihop den med händerna (så slipper du bli kladdig).
- Skala och klyfta (eller skiva) äpplena. Ta bort kärnhusen såklart.
- Smörj en pajform med lite av smöret. Täck botten med ett lager äppelbitar.
- Strö över lite socker eller sirap.
- Strö över smuldegen och baka äppelkakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter tills den fått fin färg.
- Ta ut äppelpajen och låt den svalna något innan servering.
Serveringsförslag
- Passar till fika, efterrätt eller dessert.
- Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, råkräm, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller sorbet.
Varianter
- Gillar du kanel så kan du pudra över lite över äpplena innan du lägger på det degen till knäcktäcket.
- Istället för kokosflingor kan du ta kokosflakes eller kokosmjöl.
- Andra varianter är med toscasmet eller med havregryn.
Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal