Farmors knäckiga äppelpaj med kokos

Introduktion och förberedelse för tillagning

Farmors knäckiga äppelpaj med kokos är en jättegod äppelkaka med knäckigt smuldegstäcke med kokosflingor, smör, socker och havregryn.

Servera med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde. Gillar du kanel så kan du pudra över lite över äpplena innan du lägger på det degen till knäcktäcket.

Istället för kokosflingor kan du ta kokosflakes eller kokosmjöl.

6 portioner Farmors knäckiga äppelpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 700 gram äpplen
  • 0,5 dl socker eller sirap till äpplena
  • 100 gram smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 dl kokos
  • 1 dl havregryn

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ingredienserna till smuldegen i en bunke. Den ska vara grynig och smulig (smuldeg). Innan du blandar i smöret så kan du smörja pajformen. Har du kallt smör så skiva det tunt eller hacka det i bitar så går det lättare att blanda ihop smuldegen. Blanda smuldeg är lättast för hand. Ett tips är att lägga ingredienserna i en påse och sedan smula ihop den med händerna (så slipper du bli kladdig).
  3. Skala och klyfta (eller skiva) äpplena. Ta bort kärnhusen såklart.
  4. Smörj en pajform med lite av smöret. Täck botten med ett lager äppelbitar.
  5. Strö över lite socker eller sirap.
  6. Strö över smuldegen och baka äppelkakan i ca 35 minuter tills den fått fin färg.
  7. Ta ut äppelpajen och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (55 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.